Lädinuorison monipuolinen soundi – grimen tulevat tähdet

25.01.2016

Joulukuussa julkaistu artikkeli grimesta saa nyt jatkoa. Se toimi johdantona genren tilanteeseen, nyt käännetään katseet nuorisoon ja povataan seuraavia tähtiä.

Teksti: Tuomas Aflecht

Vuotta 2015 voikin pitää grimen eräänlaisena uutena tulemisena, jälleensyntymänä. Onkin ollut ilo huomata, että myös Suomessa on herätty, ja kotimaiset keikkajärjestäjät ovat jo buukanneet Skeptan, Lady Leshurrin, Stormzyn ja Kreptin & Konanin klubikeikoille. Myös festivaaleille on buukattu muutamia grimekeikkoja.

Mikäli genren nousukausi jatkuu yhtä hurjana – johon ainakin viitteet osoittavat – saa nähdä mitä on luvassa syksyllä.

Krept & Konan julkaisivat viime vuonna levynsä, mutta Stormzy on antanut odottaa levynsä julkaisua, ja Skeptan Konnichiwan odotus on venähtänyt rikollisen pitkäksi. On selvää, että juuri nämä viimeksi mainitut herrat myös vastaavat vuoden odotetuimmista julkaisuista.

Skeptanhan piti tosiaan julkaista oma kokopitkänsä jo tovi sitten. Ahkera keikkailu ja todennäköisesti sitä myötä kasvanut kunnianhimo on kuitenkin siirtänyt levyn julkaisua. Hype on Skeptan kohdalla kaikista grimejyristä korkeimmillaan ja samalla mies on myös lähimpänä todellista yhdysvaltain läpimurtoa.

Miltei raaka flow kuitenkin takaa sen, että liialliseen Billboard Hot 100 -mehustukseen ei miehen kohdalla välttämättä päädytä. Odotettavissa on kuitenkin, että Shutdown ei jää Skeptan ainoaksi jättihitiksi. Oletettavasti Skepta nousee niiden harvojen brittinimien joukkoon, jotka ovat onnistuneet läpimurrossa myös Yhdysvalloissa. Ainakaan kontakteista ei jää kiinni, kun kaveripiiristä löytyy nimiä kuten Drake ja Kanye West.

Toisin kuin jo vuosia skenessä pyörinyt Skepta, Stormzy on tehnyt tuloaan kuin varkain. Vasta 22-vuotiaan Stormzyn ansiolistalta löytyy ep-julkaisu, mutta alun perin parkkipaikalla räpätyn Shut Upin nousu Britannian singlelistan kahdeksannelle sijalle yllätti todennäköisesti myös miehen itsensä.

Ikä on vain numero ja nuorena karkaava hiusraja kielii tulevaisuudesta, jossa tukka ei pysy mukana. Stormzy huokuu poikkeuksellista karismaa ja tuore video todistaa, että meno tiukkenee entisestään. Edellä mainitusta Skeptasta on puhuttu pitkään grimen tämänhetkisenä ykkösnimenä. Saattaa kuitenkin olla, että Wileyn ja juurikin Skeptan esikuvikseen nostava Stormzy ottaa valtikan itselleen ennen kuin sitä kukaan muu ehtii kunnolla edes hamuamaan. Eikä silloin auta kuin todeta “shut up”.

Haastajia grimen Game of Thronesiin toki löytyy muitakin. Tammikuussa 19 vuotta täyttäneeltä Novelistilta odotetaan suuria. Vuosi sitten hyvinkin maukkaan ep:n XL:n kautta julkaisseen räppäri-tuottajan on jo pitkään puhuttu olevan grimen seuraava ääni.

Kappaleet edustavat perinteistä grimea, ja Stormzynkin kappaleesta löytyvät etäiset melodiat loistavat poissaolollaan. Tyyli on raaka, flow on hävytön ja riimit kuumia. Tämä kaikki yhdistettynä tuotantoon josta kielii, ettei liikoja musiikkitunteja ole otettu.

Minimalistiset biitit iskevät kuin nyrkki korvatulehdukseen ja visuaalinen puoli on vielä varsin vakuuttavaa. Videoilla räppäillään paikoissa joihin moni ei menisi edes Googlen Streetview’llä. Alta löytyy uunituore Street Politician, joka viimeistään valuttaa viimeisimmät vaikut korvista. Mikäli Novelist ei syystä tai toisesta lopeta uraansa, hän tulee eittämättä olemaan yksi niistä suurista. Strictly bangers mate.

Lady Leshurrin kohdalla ei pidä mennä tekemään sitä virhettä, että puhuisi hänestä vain hyvänä naisräppärinä – ihan vain räppärinä, aye. Lady Leshurr antaa piristävän panoksensa hyvin miesvaltaiseen grimeen, josta viime vuoden aikana tipautetut Queen’s Speechit antavat todisteen. Vuodesta 2009 lähtien päivänvalon on nähnyt useampikin mixtape ja ep, mutta ensimmäinen kokopitkä on antanut odottaa itseään. Toivottavasti vuosi 2016 on se kun Lady Leshurria kuullaan levyllisen verran.

Pienenä nippelinä mainittakoon, että Lady Leshurr on nimennyt yhdysvaltalaisen Missy Elliotin esikuvakseen. Yhtäläisyyksiä heistä löytyykin, ja lisäyksenä koppava brittiaksentti on melkoinen yhdistelmä pakettiin. Kuningattaren puheet nousivat huimaan suosioon ja ei välttämättä ole yllätys, mikäli alkuvuodesta napsahtaa yksi todellinen hitti lisää. Kenties se kuullaan viimeistään Suomen-keikalla, jonne Lady Leshurr saapuu yhdessä yhdysvaltalaisen OG Macon kanssa.

Päinvastoin kuin Novelist, saattaa San Franciscon kielletyllä lempinimellä operoivan Friscon kappaleista löytyä toisinaan kertosäekin. Skeptan homeboy on käynnistellyt räppiuraansa kohta jo yhdentoista vuoden ajan, mutta todellinen hyppy valtavirtaan enteilee tapahtumistaan. Boy Better Know -possen isommat nimet kuten Skepta ja JME ovat saattaneet jättää Friscon hieman varjoonsa, mutta todennäköisesti Frisco toteaisi tähänkin väitteeseen vain, että “That’s Funny”.

Jelani Blackman ei istu kunnolla grimelokerointiin, mutta uskaltaa miehen tähän listaan silti napauttaa. Julkaisuja ei ole vyön alla montaa, eikä hänestä kovin moni vielä taida tietääkään. Tässä kohtaa voisi mainita pienestä “before it was cool” -henkisyydestä, mutta asia ei välttämättä ole aivan niin. Laahaavine saksofoneineen, kilinöineen ja miltei flegmaattisen ulosantinsa kanssa miehessä on kummallista potentiaalia.

Forbesin 30 under 30 -listauksessakin noteerattu ja näyttelijän töitäkin ajoittain tekevä Little Simz viimeistään todistaa, että grimen seuraava kruunattu saattaa yhtä hyvin tai ennemminkin olla kuninkaan sijaan kuningatar. Varsinaisesti Little Simz ei tarjoa aivan samanlaista paahtoa kuin vaikkapa Wiley, mutta yhtäläisyyksiä Skeptaan taas löytyy.

Little Simz julkaisi viime vuonna studioalbumin ja täyttä varmuutta tämän vuoden kuvioista ei ole saatu. Räpin saralla harvemmin pantataan julkaisua, ellei kyseessä sitten ole Davo tai Dr. Dre. Saattaa siis olla, että Little Simz julkaisee jälleen tänä vuonna lisää materiaalia. Ja julkaisee tai ei – kyseessä on potentiaalisinta kärkeä kaikkiin nuoriin kykyihin verratessa. Suomessakin on tänä vuonna mahdollisuus todistaa Little Simzin varsin karismaattinen livekunto Freedom-festivaalilla.

Chip saattaa muutaman puristin kohdalla nostaa karvat pystyyn. Miehen rikosrekisteristä kun löytyy hairahduksia irstaaseen popin maailmaan, josta mainittakoon muun muassa yhteisbiisi Chris Brownin kanssa. Nyt mies on tekemässä selvää pesäeroa, ja jälki on ollut melkoisen lupaavaa. Repertuaarista löytyy jo parikin grimehenkistä julkaisua, ja loppuvuodesta julkaistu yhteiskappale Stormzyn kanssa näyttää, että flowkin on kunnossa. Puristiheittoon lisättäköön, että julkaisihan Wiley ja Dizzee Rascalkin ne rallatuksensa.

Bonkaz ei tunnu lyöneen läpi kunnolla vielä kotimaassaankaan, mutta sen voi ennustaa tapahtuvan piakkoin. Hän on heittänyt isompien nimien kappaleisiin fiittejä, mutta kaipaisi kenties alati laajenevassa skenessä hieman enemmän vetoapua. Modernit biitit erottavat perinteisemmästä grimemassasta ja muutenkin miehessä on jotain poikkeavaa.

Yungen ei ole niinkään tuntematon, mutta tietyllä tapaa grimen musta lammas. Silloin tällöin boi herkistelee, silloin tällöin taas ei välitä tykkäyksistä Instagramissa. Tyyliltään mies myös muistuttaa hyvin paljon amerikkalaiskollegoitaan. Väitettä tukee myös parikin räpäytystä tunnettujen hittien biitteihin. Parhaimmillaan mies on kuitenkin rehellisissä läditunnelmissa.

Vuonna 2016 hoverboardit saattavat lentää Thamesiin ja mies aktivoitua taas kunnolla. Edellinen kunnon julkaisu tuli vuonna 2014, joten tilausta olisi. Tässä viimevuotinen versio Chipin Pepper Riddim -kappaleesta.

Fekky on marinoitunut isompien nimien seurassa ja menusta löytyy sekä brandy että coke. Fekky on aiheuttanut pahennusta niin “bu bu bang” – hokemalla kuin häikäilemättömällä autotunen käytöllä.

Bonkazin tavoin aavistuksen perinteitä rikkovan tuotannon suosiminen kielii myös hieman erilaisesta lähestymistavasta grimekenttään. Repertuaarista löytyy bängeriä niin Skeptan kuin Dizzee Rascalin kanssa. Onneksi uudella Brandy & Coke -mixtapella on keskitytty lähinnä soolotuotantoon. Fekky kun tuntui jäävän isompien jalkoihin. Rautainen mixtape kuitenkin osoittaa, että mies on löytänyt oman paikkansa ja homma todellakin toimii.

Mikäli kehitys jatkuu ja studioalbumi täyttää odotukset, voi miehen jo nostaa raskassarjalaisten joukkoon. Fekkyn tyyli on siitä mielenkiintoinen, että se saattaa ensikuulemalla muistuttaa paljon perinteikästä grimetuotantoa, mutta tarkempi syventyminen todistaa ensi kuuleman vääräksi. Joskus ensivaikutelman voi antaa kaksi kertaa. Eiköhän Fekky kykene siihen vaikka kolmesti.

Erikoismainintana vielä Tuc-keksien syöminen musiikkivideolla, Big Fekky voi tehdä mitä tahansa.

Vielä lopuksi aivan eri lähtökohdista ponnistava Ocean Wisdom, joka sekoittaa musiikissaan todella monipuolisesti erilaisia tyylejä. Flow on hengästyttävä, ja röyhkeä Brightonin haippaus antaa myös pari lisäpistettä. Samplemaailma on monipuolinen ja kokonaisuus vaikuttaa hyvinkin viimeistellyltä. Levy nimeltä Chaos 93 ilmestyy helmikuussa. Singlet antavat jo nyt selkeän merkin: Ocean Wisdomin musiikissa sekoittuu niin grime kuin aivan perinteinen reppuräppi. Erittäin mielenkiintoinen paketti, josta useampi aistini sanoo tämän miehen nauttivan tulevaisuudessa suurta suosiota myös Englannin ulkopuolella – esimerkiksi Suomessa.

Mainittakoon myös duo, jolle kannattaa korvansa höräyttää. Tuskinpa kukaan olisi osannut odottaa, että aiemmin drum’n’bassin ja edm:n välimaastossa seikkaillut Chase & Status olisi lähtenyt aivan rehellisen grimen rintamalle.

Toki miehet ovat saattaneet haistaa mainion markkinaraon, mutta kukapa siitä välittää, kun tuotanto on varsin mainiota. Viime vuonna ilmestyneet London Bars -sarjan kappaleet ovat saaneet räpäyttäjikseen varsin vakuuttavat nimet. Chip, Novelist, Giggs ja Frisco hoitavat jokainen homman kotiin ja toivottavasti vastaavia yhteistöitä kuullaan tänä vuonna lisää. Jos aiemmin upotettu Novelistin kappale edusti sushitason raakaa soundia, on nyt mahdollista kuulla herraa aavistuksen haudutetumman fish’n’chipsin seurassa.

Mitä enemmän grimen nykytilannetta pohtii, sitä herkullisempi se on. Grime on jälleen yksi genre, josta saatetaan ajatella jokaisen biisin kuulostavan samasta puusta veistetyltä. Jo pienellä tutustumisella käy selväksi, että asia ei kuitenkaan missään nimessä ole niin.

Pelkästään tästä listauksesta löytyy todella monenlaista tyyliä: Novelistin lämpökameraa huijaavan kylmä viima nostaa lähiömentaliteetin sykkimään, Little Simzin tyylikäs musikaalisuus tuo oman mausteensa, ja täysin puun takaa tulevia artisteja kuten Ocean Wisdom.

Jokaiselle jotakin saattaa olla väljähtänyt sanonta, mutta sitä grime nykyisin on. Musiikki muuttuu jatkuvasti – onneksi. Tilannetta voi parantaa vielä yhdellä asialla, nimittäin myös konkari Kano on julkaisemassa levyn, näillä näkymin maaliskuussa.

Tulevia grimekeikkoja:

Skepta (UK), Khid
28.1.2016 Helsinki, Ääniwalli

Lady Leshurr (UK)
12.2.2016 Helsinki, Teatteri Forum

Stormzy (UK)
19.2.2016 Helsinki, Tavastia
12.–14.8.2016 Helsinki, Flow Festival

Krept & Konan (UK)
28.4.2016 Helsinki, Tavastia

Little Simz (UK), Elf Kid (UK)
1.–2.7.2016 Tampere, Freedom Festival

Lisää luettavaa