TV Off: Music Machine – Nautitaan bentsojen kanssa

Jaa Facebookissa

“Levyn kuuntelu aiheuttaa ärsytysoireita, ahdistusta, epätoivoa ja vihaa”, varoittaa levyarvostelija Mervi Vuorela.

TV Off: Music Machine
Eels in My Pants

Blogosfäärin uusi elektropop-pyrkyri TV Off on tehnyt palveluksen Le Corps Mince De Françoiselle: tuottaja-kosketinsoittaja Markku Mäkelän ja laulaja Sara Marjoniemen muodostama duo on julkaissut niin karmean levyn, että sen rinnalla Corpsejen umpisurkea Something Golden -sinkku alkaa tuntua orgastiselta säveltaiteelta.

Toki tällaisella musiikilla saa hyviä listasijoituksia Hype Machinessa, mutta entä sitten? Sivustohan listaa kertakäyttöroskaa eri musiikkiblogeista, joissa artistien ikä lasketaan tunneissa.

Music Machinea kuunnellessa on vaikea uskoa, että kukaan muistaisi TV Offia enää ensi vuonna. Amatöörimäisyyttä huokuva levy tuo mieleen viime vuosien Brooklyn–Brasilia-akselin neonväriset yhtyeet, jotka eivät leggingsiä ja lelusynaa säästele.

Mieleen hiipii myös jotain ikivanhaa, jota muinoin kutsuttiin electroclashiksi. Sehän oli sitä yksinkertaisen rumpukoneloopin päälle pimputeltua melodiahuttua, jota kuuli lähinnä design-näyttelyiden avajaisissa.

Selkein ero edellä mainittuihin tyylisuuntiin on kuitenkin se, että TV Off kuulostaa munattomalta jopa näillä standardeilla.

Levyn sanoitukset ovat lapsellisine teemoineen ja jankkaavine riimeineen niin raivostuttavaa skeidaa, ettei kukaan englantia äidinkielenään puhuva kehtaisi niitä ikinä laulaa. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon päätösbiisi Honey, jonka kertosäe menee kutakuinkin näin: ”It’s my honey, my honey, my super sticky, icky icky, sweet sweet, sticky sticky, honey, my honey.

Mitä taas tulee solisti Saran laulunlahjoihin, hän on paitsi maneereihin sortuva persoonaton ylitulkitsija, myös surkea lausumaan englantia.

Ällöttävän sokerista söpöilykuvastoa pursuava Music Machine ei nimibiisiä lukuun ottamatta sisällä ainuttakaan oikeasti hyvää kappaletta. Sama pätee soundeihin, jotka soivat alusta loppuun harvinaisen kämäisinä.

Kun taidot eivät kerran riitä, olisiko ehkä pitänyt julkaista ep eikä kokonaista albumia? Mäkelän Top Billin -kontakteilla TV Off olisi varmasti saanut taustalleen osaavia remiksaajia.

Äh, ei tästä mitään tule. Ennakkoluuloni vahvistuvat vakaumukseksi, että tässä on tämän vuoden huonoin kotimainen debyyttilevy. Kollegaa lainatakseni, CD off.

Teksti: Mervi Vuorela, kuva: Eerikki Pokela

Arvio on julkaistu Rumbassa 7/10

 • Don’t believe the hype

  Hyvä Mervi! Erinomainen arvostelu ja tarpeellinen kannanotto.

 • Umbrella-ella-ella

  Hyvänä esimerkkinä mainittakoon eräs Little Richardin biisi, jonka kertosäe kuuluu kutakuinkin näin: ”And when she talks, she says bama lama loo. Bama lama, bama loo, bama lama, bama loo, Bama lama, bama loo, bama lama, bama loo.”

  Hyvänä esimerkkinä mainittakoon myös Little Richardin biisi Tutti Frutti, jonka säkeistö alkaa kutakuinkin näin: “A wop bop a-loom up a lop bam boom.”

  Hyvänä esimerkkinä mainittakoon vielä Ministryn Jesus Built My Hotrod, jossa lauletaan kutakuinkin näin: “In my dang a ding a ding a ding dong a sticky sticky son of a gun ding a danga danga dong dong ding dong why why never know why why wack a dong a dang ding dong then you take it on the bill ding dang dong don’t dong whoa!”

 • http://pouet.net venla

  Roskaa, juuri oikea arvostelu. Amatöörimäistä “tuotantoa”, jota ei kukaan lähettäisi edes esikuunteluun kaverilleen.

 • Amatöörimäinen analyysi

  Olipas arvoton arvostelu – taitaa olla elämä vaikeaa, kun noin paahtaa…
  TV-OFF on piristävä poikkeus suomalaisessa musiikkipainajaisessa.
  MUTTA ei se mitään, jos arvostelijat ovat tuota luokkaa, niin kaippa tämän maan musa lepää niinkuin petaakin.
  Itse olen nauttinut TV-OFFin musiikista – varsinkin livenä.
  Ja mitä englanninkielen taitoon tulee, niin jos tuota ääntämistä haukkuu, tai ei ymmärrä sanoja, niin sitten kannattais unohtaa kaikki kieliopinnot turhana toivona. Arvostelijan pitäisi oppia olemaan muutakin kuin kynänikkari, ettet nolaa itseään tälläisilla arvosteluilla.

 • Pieni sivuhuomautus…

  Oli TV/Offin musiikista mitä mieltä tahansa, fakta on, että Sara on asunut monta vuotta lapsuudestaan Yhdysvalloissa. Hänen kielitaitonsa on liki natiivin luokkaa, samoin ääntämys.

 • Gabba Gabba Hey

  “Frank Sinatra went dooby dooby doo. Freddie Mercury went day-oh. Elvis Presley went uh huh. The Supremes went ooh-oooh hoooh. Lou Reed went doo da-doo da-doo da-doo da-doo dooo. Cream went bom-bom bom-ba bom-bom. Minnie Riperton went lalalalaLA lalalalaLA. Gene Kelly went dood-loo doody. Donna Summer went aaaaaahhhhhhhhhhh. And James Brown went OWWWWW!”

  http://www.guardian.co.uk/theguardian/2005/jul/29/1

 • Kirsi

  Mervi Vuorela – Rumban oma Virpi Salmi *dislike*

  Ylläolevalle kirjoittajalle, joka kuvailee TV Offia “piristäväksi poikkeukseksi suomalaisessa musiikkipainajaisessa”: miksi jotain suomalaista bändiä kehuttaessa pitää aina lanata kaikki muu tarjonta? Oletko todella sitä mieltä, että viime aikoina ei mitään muita hyviä kotimaisia pop-bändejä ole syntynyt?

 • Timo Turusta

  musta arvostelusta paistaa läpi henk koht asenteet eritoten bändin laulajaa kohtaan, naista hatuttaa varmaan sara ja siksi koko levy on muka huono. en ole koskaan kuullut että kenenkään esikoislevyä noin lytättäisiin eli heheh koko arvostelulle, amatöörimäistä tekstiä.

 • conundrum

  Arvostelu on hieno kuva ajastamme. Netissä jokainen saa olla kirjoittaja. Näkemyksen ja argumentit voi korvata lyhytnäköisellä aggressiolla. Hienosti! Hyvä Mervi!

 • Ana

  Kirjoittajalla todella tuntuu olevan jotain henkilökohtaista kyseistä bändiä vastaan. Mitä tulee itse bändiin, heillä on aivan loistavia livekeikkoja ja Saran lavakarisma on aivan omaa luokkaansa verrattuna moneen muuhun artistiin, joiden lavaesiintymistä voisi verrata suihkussa laulamiseen.

  Ja mitä väliä loppujen lopuksi sanoituksilla on siinä vaiheessa, kun ne tarttuvat melodian mukana ihmisten mieleen ja saavat yleisön pomppimaan ylös alas?

 • Jussi Mäntysaari

  Mervin aggressiivinen tyyli herättää mielipiteitä – vähän samoin kuin TV Offin levy. Eli kai se on hyvä asia. Ehkä hiukan tuossa sorrutaan liikaa lajityypin ruotimiseen, mutta kyllä siinä levystäkin puhutaan.

  Itse kuuntelin levyn pariin kertaan. Kivoja ideoita ja soundeja, mutta valitettavasti toimivia sävellyksiä eli hyviä biisejä ei juuri ole. Kivojen ja söpöjen juttujen luetteleminen melodiaköyhien taustojen päälle ei vielä tee hyvää levyä.

  Mervin arvio 3/5
  Music Machine 1,5/5

 • Dummy

  Monikos teistä on kuullut levyn?

 • Samuli Knuuti

  Elektroninen pop ei ole Mervin leipälaji – ihan yhtä lailla kuin neopunk ei ole minun. Olen siis otollinen kohderyhmä TV Offille, ja minusta levy on kauhea. Itse asiassa tuo “CD off” -vitsi on esillä myös tulevassa Image-arviossani. Kyse ei siis ole kopioinnista vaan synergiasta.

  Mutta siis: minusta Mervin arvio on hyvin argumentoitu ja hyvin kirjoitettu. Eri mieltä saa olla, mutta kirjoittajan ammattitaitoa minusta tässä yhteydessä ei tarvitse kyseenalaistaa. Toinen vaihtoehto on antaa kaikelle neljä tähteä, silloin kukaan ei valita. Arvio on aina vain yhden ihmisen mielipide. Jos se mielipide ei miellytä, elämä jatkuu kuitenkin, jotenkin.

 • Pöllö

  “Mitä tulee itse bändiin, heillä on aivan loistavia livekeikkoja ja Saran lavakarisma on aivan omaa luokkaansa verrattuna moneen muuhun artistiin, joiden lavaesiintymistä voisi verrata suihkussa laulamiseen.”

  Ana, kommentillasi hyvistä livekeikoista ja livenä ilmenevästä karismasta ei ole MITÄÄN tekemistä heidän levynsä kanssa. Maailma on täynnä artisteja, jotka kuulostavat hyvältä livenä ja huonolta levyllä ja toisin päin. Aina ei voi onnistua. Pitäisikö levylle antaa säälipisteitä siksi että livenä onnistaa?

 • Isintyttö

  Piristävä arvostelu, terävää kritiikkiä on aina kiva lukea. Mielummin disauttaa avoimesti ja tyylillä kuin että silittää vastahakoisesti myötäkarvaan.

  Kaikesta ei tarvitse pitää. Mutta kun populaarikulttuuria käsittelevvässä lehdessä arvostellaan kertosäettä ylläolevaan tapaan, ammutaan kyllä itseään jalkaan.

 • Nalle Österman

  “Toinen vaihtoehto on antaa kaikelle neljä tähteä, silloin kukaan ei valita.”

  Rumba syö tähtiä aamiaiseksi, siksi niitä riittää niin vähän jaettavaksi.

 • kaisa

  Eivät kaikki voi ymmärtää iloista musiikkia, Eivätkä tietty amerikkalaista aksenttia. tv off <3

 • psykoterapia?

  mutta tietääkö mervi vuorela enemmän elektrosta kuin hiphopista?

 • Kritiikin kritiikki

  Jussin kanssa samaa mieltä arviosta, hyvä, ja huono 3/5

  Knuutille tästä vanhasta kliseestä “Arvio on aina vain yhden ihmisen mielipide. Jos se mielipide ei miellytä, elämä jatkuu kuitenkin, jotenkin.” muistutuksena, että arvioija edelleen antaa samalla arviolleen edustamansa median hyväksynnän ja auktoriteetin. Kun Rumba julkaisee arvion, se on Rumban esittämä arvio. Kun Image julkaisee arvion, se on Imagen arvio.

  Jos kyseessä olisi Mervin oma henkilökohtainen blogi, niin argumentti olisi pätevä. Tässä tilanteessa ei. Tämän suhteen muutenkin koko suomalainen mediakenttä toimii turhan holtittomasti johon tulisi kiinnittää huomiota.

 • Nimimerkkispede

  Levyarvostelu on mielipidekirjoitus siinä missä kolumni. Onko siis Loka Laitisen mielipide Iltalehden mielipide? Julistatko sen perusteella Alma Median punaviherstallarifeministikasvissyöjävastaiseksi konserniksi?

  Millä tuo “mediakentän holtittomuus” saataisiin kuriin? Jokainen media toitottaa vain yhtä totuutta, jonka jokin virallinen politbyroo komiteoissaan päättää? Sen jälkeen kaikki on samaa harmaanruskeaa jäykkää paskaa, jota sinä ja kaltaisesi purematta mussuttavat. Outo kuva ihannemaailmasta.

 • Samuli Knuuti

  Kritiikin kritiikille: Tarkennetakoon tuota esittämääni latteutta siten, että kritiikki on median luottaman yhden ihmisen valistunut mielipide. Eli lehti luottaa kriitikon kirjoitus- ja argumentoititaitoihin ja täten antaa hänelle luvan olla ihan mitä mieltä on kunhan perustelee asiansa. Jos kriitikko mokailee tarpeeksi monta kertaa, fiksu toimitus ottaa tämän luvan uudelleen tarkasteluun.

  On mieletöntä ajatella, että kirjoittajan omissa nimissään esittämä arvio olisi lehden virallinen mielipide. Se on vain lehdessä julkaistu arvio. Laittoihan Rumbakin TV Offin kanteen viime vuonna: olisiko siksi pitänyt kehua levykin?

 • Nyymi

  Vähiten yllättävää tässä on se, miten rock-uskottavan printtimedian edustaja lyttää blogosfäärin nostaman poppoon. Tiedä sitten miten arvostelija on valittu, mutta lopputulos lähinnä pönkittää perinteisen median hyväksymiä väyliä; blogeissa hipsterit puhkaa mitä sattuu, mutta meidän aviisi vasta kertoo sen totuuden musasta jota saa uskottavasti diggailla.

  Levyä toki kuulematta.

 • pistää miettimään..

  Mervi oli itse pyytänyt tämän levyn arvsteltavaksi.

 • Anton

  Hmmm… kieltämättä TV Off:n materiaali on jokseenkin kevotonta, mutta silti ei voi välttyä ajatukselta, että “journalistin” vastuu maksulliseen tuotteeseen kirjoittaessaan olisi pyrkiä julkaisukelpoiseen tasoon.
  Tästä tulee enemmän mieleen yläastelainen nettikuisaaja kuin toimittaja. Umbrella-ella toi osuvasti esiin populaarikulttuurin luonnetta muutamalla syväsukellushelmellä.

  Loppui Rumban ostaminen tähän. Taidan siirtyä Irc-galleriaan

  “- Journalism.
  If you fail there, try music journalism. ”
  Doktor Avalanche

 • Samuli Knuuti

  @ Anton: Kun kerran siteeraat Sisters Of Mercyn legendaarista rumpukonetta, otettakoon rinnalle Andrew Eldritchin lausunto siinä että siansaksa lauluteksteissä täytyy ansaita. Siksi Vision Thingin säkeen “sha la la la” kuulostaa brutaalin hienolta kun taas 99 % muissa biiseissä banaaleilta. Samoin Tutti Frutin hölynpölyttely oli uutta aikanaan ja toimi vastaanpanemattomasti omassa kontekstissaan. Tämä taas ei merkitse sitä ettei muualla joutava lallattelu olisi vain joutavaa lallattelua.

  Ja Nyymille: TV OFFhan oli Rumban kannessa jo viime vuonna ihan ennakkohypen ansiosta, eli se siitä blogosfäärin lyttäämisestä. Blogit ovat hieno asia periaatteessa, mutta ne vasta osaavat klassisen “build them up. knock them down” -touhun paljon paremmin kuin suomalainen musiikkimedia. Kun kyse on löytämisen riemusta ja edelläkävijyydellä kerskailusta, moni bändi on uudessa uljaassa blogimaailmassa jo eilisen juttu ennen ensimmäistä virallista julkaisuaan.

 • http://www.jannwilde.com Jann Wilde

  Mervi on ihan oikeassa! Tämä levy on äärimmäisen teennäinen ja siitä tulee paha olo.

 • http://iki.fi/juhtolv Juhapekka Toolvanen

  Tiedoksenne: Joku pastesi tämän arvostelun URL:in Facebookin yhteisöön nimeltä ”Me ei oikein pidetä hipstereistä”.

 • Trolololoooo

  Juhapekka, mein gott! 😮