Miksi muusikko tekisi enää levyjä? Soitinkauppias Kimmo Aroluoma saattoi keksiä vastauksen

Kun muut kaupat poistavat cd:itä valikoimistaan, Kimmo Aroluoma päätti laajentaa toimintaansa levymyynnin puolelle. Miksi ihmeessä?

08.05.2015

Cd-formaattia käy nykyään vähän sääliksi. Vuosikymmeniä musiikkimyynnin kulmakivenä ollut cd alkaa muistuttaa vuosi vuodelta enemmän ongelmajätettä, jota kukaan ei halua lähelleen.

Suomessa Stockmann ja maailmalla Starbucks ilmoittivat alkuvuodesta lopettavansa musiikin myymisen cd-muodossa. Suomen musiikkituottajien julkaisemien tilastojen mukaan fyysisten äänitteiden myynti laski maassamme viime vuonna 34 prosenttia.

Ei ihme, että musiikkiala on apatian vallassa. Jotkut kuitenkin kapinoivat vallitsevia trendejä vastaan: Helsinkiin avattiin keväällä esimerkiksi uusi Fresh Garbage Records -liike, joka on erikoistunut käytettyihin levyihin.

Nyt myös Kimmo Aroluoman johtama soitinkauppa Custom Sounds on alkanut kaupata muun toiminnan ohessa levyjä. Liike haluaa erikoistua kitaralla soitettuun musiikkiin.

Asiasta lähetetystä tiedotteesta tulee ensiksi mieleen kysymys: miksi ihmeessä? Millä laskutoimituksella cd-myynti voi olla kannattavaa vuonna 2015?

Kimmo Aroluoma kertoo, ettei kysymys olekaan pelkästä levyjen myymisellä tehtävästä tuotosta. Levyt ovat Aroluoman mukaan pikemminkin osa uudenlaista kauppakokonaisuutta, jossa asiakas ja myyjä auttavat toinen toisiaan.

”Minusta cd on nykyään yksi osa artistin julkikuvaa, kuin käyntikortti. Vähän sama asia kuin se, että Microsoft satsaa edelleen rahaa siihen, että Office-kokonaisuus paketoidaan ja pistetään kaupan hyllylle, mutta paketista löytyykin latauskoodi. Cd on vain yksi tapa tuoda artistia esille”, Aroluoma sanoo.

Homman varsinainen juju piilee siinä, että Custom Soundsin asiakkaina on paljon taitavia kitaristeja, jotka eivät saa musiikkiaan esille. Artisti voi toki saada levynsä suoratoistopalveluun, mutta ilman promootiota se ei löydä kuulijoita.

Tässä Custom Sounds haluaa olla avuksi. Kauppa aikoo toimia samanlaisena asiantuntevana liikkeenä omalle kohdeyleisölleen kuin esimerkiksi Kvlt on black metalin tai Digelius jazzin saralla.

”Hankimme hyvien kitaristien levyjä valikoimiin, ja itse myös arvostelen julkaisuja Backstage-blogiini kitaristin näkökulmasta. Tavallaan promotoimme asiakkaittemme tekemää musiikkia. Haluan erityisesti edesauttaa nuorten kitaristien uraa enkä jämähtää jo vakiintuneiden kitaragurujen äänenkannattajaksi”, Aroluoma sanoo.

Ihannetapauksessa kitarapohjaisesta musiikista kiinnostuneet voisivat tehdä Custom Soundsin avustuksella uusia löytöjä ja saada omaa musiikkiaan muiden korviin. Samalla levyt voivat tukea kitaravälineiden kauppaa.

”Jos joku etsii tietynlaista soundia ja hänelle haluaa havainnollistaa, miltä vaikkapa jokin efekti kuulostaa levyllä, sen kuin pyöräyttää soimaan levyn, jolla tuota laitetta käytetään.”

Aroluoman mielestä levymyynti kitaraliikkeessä on yhtä luonteva asia kuin kampaamotuotteiden myyminen partureissa. Hän ihmettelee, miksi se ei ole ollut itsestäänselvyys jo aiemmin.

”Minun nuoruudessani saattoi kauppojen meininki olla sellainen, että asiakas sai myyjältä lähinnä vittuilua. Minä haluan saada toimintaan yhteisöllisyyttä ja muiden jeesaamista. Jos ennen olisi voinut kävellä liikkeeseen ja siellä olisi soinut kaiuttimista oma levy, olisihan se ollut siistiä. Kaikki kappaleitaan kirjoittavat muusikot ovat lopulta taiteilijoita ja sisältä herkkiä. Kukapa ei tarvitsisi tukea omien hengentuotoksien esille saamiseen?”

Custom Soundsin valikoimissa on toistaiseksi esimerkiksi For the Imperiumin progemetallia, Esa Kuloniemen bluesia, Shiraz Lane -tulokkaan glam rockia ja Timo Kämäräisen taiturointia.

“Odotan innolla Godsplaguesta sekä Suburban Tribestä tutun Euge Valovirran soololevyä. Otamme sen heti valikoimiimme, ja teemme varmasti hänestä myös artistivideon”, Aroluoma sanoo.

”Lisää yhteydenottoja tulee jatkuvasti. Olen keskustellut jo useiden vanhojen tuttujen kanssa, jotka auttavat minua valikoiman kasaamisessa. Voimme yhdessä kuratoida sellaisen valikoiman, josta kaikki kitaristit voivat olla ylpeitä.”

Lisää luettavaa