Mörkö, tuo surullinen hahmo – Veli Kurki teki kappaleen Muumilaakson kammotuksesta

26.11.2014

Veli Kurki julkaisee yhtyeensä nimikkoalbumin perjantaina. Porilaisen kvartetin musiikissa on kaikuja lähes puolen vuosisadan takaisesta folkista ja progesta.

Vaikka julkaisu on debyyttilevy, sen tarina ulottuu tätä päivää kauemmas niin vaikutteiltaan kuin materiaaliltaan.

”Folkrock valikoitui tyylilajiksi jo 10 vuotta sitten, kun näitä kappaleita kirjoitin. Ilmaisu muovautuu helposti folkin suuntaan, kun istuu yksin kitaran kanssa”, kommentoi kvartetin johtaja Tuomas Niskanen.

Osa kappaleista on tosiaan peräisin vuosikymmenen takaa ja koko levy on äänitetty vuosina 2010–11. Onko projektin verkkaisuus ollut oma päätös, vai onko taustalla muuta?

”Kansitaiteen tekijäksi palkattu henkilö venytti deadlineja ja lupaili tyhjiä, kunnes katosi palauttamatta ennakkoon maksettuja rahoja. Piti etsiä toinen kansiartisti, ja kyllä julkaisijan etsimiseenkin meni oma aikansa. Prosessin loppuun saattaminen on ollut raju prosessi. Oli uskomaton fiilis pitää kädessä valmista levyä.”

Levyn julkaisijana toimivat Super Metsä ja Avopallo-ohjelmatoimisto. Kun debyyttialbumi on viimein ulkona, yhtyeen tulevaisuuden toive liittyy Avopallon varsinaiseen toimenkuvaan: lisää keikkoja pitäisi saada.

Super Metsä on Jussi Lehtisalon Ektron alamerkki. Niskanen myös soittaa Lehtisalon rinnalla Rättö ja Lehtisalo -kokoonpanossa. Onko työskentely vaihtoehtomusiikin merkittäviin nimiin kuuluvan Lehtisalon kanssa opettanut jotain?

”Jussin asenne ja suhde musiikin tekoon ja musiikkiin ylipäänsä on mieletön – täysin ennakkoluuloton ja vapautunut. Jussi on rikastuttava linkki, joka on vain valitsemiaan levyjä soittamalla opettanut minulle paljon.”

Edellä mainittu Rättö on tietenkin niin ikään merkittävä porilaisvaikuttaja Mika Rättö. Hän vierailee Veli Kurjen levyllä – ei koskettimien ääressä eikä laulamassa, vaan viheltämässä.

”Mikalta olen oppinut periksiantamattomuutta. Sitkeyttä, sinnikkyyttä ja uskoa omaan visioon. Hommat on saatettava valmiiksi.”

Niskanen kertoo vaikutteikseen Pekka Strengin – joka on helppo allekirjoittaa – sekä Tove Janssonin. Miten Janssonin satumaailma on läsnä Veli Kurjen musiikissa?

”Esimerkiksi Taikatalvi-kappale kertoo Möröstä. Mörkö on kysymyksiä herättävä hahmo. Yksinäinen tyyppi, joka jäädyttää kaiken mihin koskee. Mies joka rakastui aurinkoon -kappale kertoo ihmisistä, jotka elävät omanlaista elämäänsä alakulttuureitaan edustaen. Toven maailmasta löytyy näitä kiehtovia, omaperäisiä ja invidualistisia hahmoja.”

Saatekirjeessä mainitaan myös suomalainen kansallisromantiikka, joka yhdistetään nykyisin herkästi äärioikeistoon. Usein – kuten tässäkin tapauksessa – suotta.

”Ei ole kytkyjä äärioikeiston suuntaan”, Niskanen vakavoituu. ”En tarkoita sillä mitään poliittista, vaan ennemminkin suomalaista metsämaisemaa.”

Albumin kansikuvassa on mainittua metsämaisemaa ja värimaailma on syksyinen. Slaavilaista surumielisyyttä sataa niskaan ämpärikaupalla Veli Kurkea kuunnellessa. Kuulostaako levy syksyltä myös tekijän korviin?

”Nyt kun mainitsit, niin kyllähän siinä varmasti syksyinen sävy on. Olen aina pitänyt syksystä ja mielialani korreloi usein kyseisen vuodenajan kanssa. Osa kappaleista on varmasti kirjoitettu syksyllä.”

Niskanen päättää haastattelun kehottamalla tutustumaan Veli Kurkeen hiljaisessa ja hämärässä huoneessa, jossa musiikkiin pystyy keskittymään ilman häiriötekijöitä. Ulkona vallitseva sää on ainakin oikea.

Lisää luettavaa