Paluu koulun penkille – Yona, The Hearing, Jesse, My First Band ja Lauri Mikkola tempaisevat vanhan lukionsa puolesta

30.10.2014

Vaskivuoren lukiossa Vantaalla järjestetään lauantaina 1. marraskuuta Vaskifest-festivaali. Tapahtuma on sikäli huomionarvoinen, että konsertissa esiintyy koulun nykyisten oppilaiden lisäksi liuta Suomen artistikentältä tuttuja nimiä.

Esiintymässä ovat muun muassa The Hearing, My First Band, Yona, Lauri Mikkola ja Jesse. Kaikkien jäseniä on opiskellut Vaskivuoressa.

Miksi yhtyeet haluavat tukea vanhaa opinahjoaan vielä vanhoilla päivillään? Kysyimme asiaa muusikoilta.

The Hearing -taiteilijanimen alla operoiva, Pintandwefallistakin tuttu Ringa Manner kertoo saaneensa lukioaikoina arvokkaita kokemuksia.

”Lukio oli minulle todella kasvattavaa aikaa. Minulla on aina ollut aika huono itsetunto, ja lukiossa tuntui, että olin ensimmäistä kertaa hengenheimolaisteni ympäröimänä”, Manner kertoo.

Oman henkilökohtaisen kasvunsa lisäksi hän muistaa lukiostaan paljon tilanteita, joissa hän pääsi kasvamaan myös artistina. Pintandwefall soitti lukioaikoina ensimmäisen keikkansa, ja lukiossa järjestettiin vuosittain isoja musikaaliproduktioita.

”Muistan ensimmäisen Pintandwefall-demon nauhoitussessiot. Lauloin siellä ensimmäistä kertaa julkisesti jollain muulla kuin ykkössopraanon falsettiäänella. Ja muistan ensimmäisen kerran, kun sanoin välitunnilla porukalle jonkun tyhmän vitsin – ja sille naurettiin!”

Vaskifestiin Manner saapuu mielellään, sillä hänen mielestään on kiinnostavaa käydä säännöllisin väliajoin katsomassa, miten aika on vanhaan lukioon vaikuttanut. Hän esiintyi ”ihan älyttömän kivalla keikalla” samassa tapahtumassa Pintandwefallin kanssa vuonna 2012.

Kysymys siitä, olisiko hänestä tullut muusikko ilman Vaskivuorta, saa artistin mietteliääksi.

”Vaikea! En kyllä tiedä. Iso osa tekemisistäni on täysin hyvän tuurin ja tähtien oikean asennon tulosta, ja monet parhaista ystävistäni ja tuotteliaimmista musatutuistani ovat peräisin juuri Vaskivuoresta. Ja Pintandwefall on ollut niin täydellinen rokkikoulu. En ehkä olisi uskaltanut ikinä tehdä mitään omaa ilman oikean yhteisön tukea.”

My First Bandin Antti Koivula kertoo halun tehdä musiikkia olleen aina niin kova, että muusikon uralle olisi päädytty joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Hänellä on silti lämmin suhde vanhaan kouluunsa.

”Ilman Vaskivuorea ei My First Bandia olisi tässä kokoonpanossa olemassa”, Koivula kertoo.

”Emme ole erityisemmin olleet tekemisissä koulun kanssa opiskeluaikojen jälkeen, mutta bänditoiminta sai hyvän alun niinä vuosina kun siellä opiskeltiin. Ekat demot ja biisit ovat syntyneet siellä. Silloin tällöin muiden kanssa jutellessa tuntuu siltä, että nimenomaan taidelukion käyneillä on edelleen vahvat muistot entisestä opinahjostaan, oli se sitten Vaskivuori tai joku muu.”

My First Band sai jopa tehdä erikoisluvan turvin öisin äänityksiä koulun studiossa.

”Asuin itse noin 50 metrin päässä koulusta, ja aika monta viikonloppuyötä tuli pyörittyä studion ja kodin väliä. Kaikki oli ihanan viatonta. Lauluraitoja äänittäessä saattoi tarkkaamon puolella olla toistakymmentä frendiä bändin jäsenten lisäksi fiilistelemässä”, Koivula muistelee.

”Kaikki tiedostivat, ettei erityislupaa kannata ryssiä siirtämällä kotibileet studioon, joten siellä oltiin aika kiltisti. Mutta aina, kun saatiin äänitykset purkkiin, lähdettiin yrittämään epätoivoisesti johonkin paikalliseen sisään. Aina myös epäonnistuttiin. Ihania aikoja!”

Yonalle Vaskivuoren lukio oli elämän taitekohta. Hän mainitsee, ettei ollut ”tiedostanut omaa musikaalisuuttaan” aikaisemmin vaan luuli kaikkien muidenkin kirjoittavan biisejä. Yläasteen opinto-ohjaaja kehotti häntä hakemaan Vaskivuoreen.

”Pääsin sisään, ja sain lukiossa valtavasti ohjausta omien lahjojeni kehittämiseen. Olen lähtöisin helluntailaisesta seurakunnasta, ja lukiossa sain ensimmäisen kerran kavereita helluntailaisyhteisön ulkopuolelta”, Yona kertoo.

”Sain myös paljon tukea ristiriitaisiin tunteisiin, joita syntyi sen yhteisön ulkopuolella. Helluntalaisyhteisössä niin monet asiat ovat syntiä. Meillä oli Vaskivuoressa aika hurja meininki!”

Yonan ensimmäinen demo äänitettiin Vaskivuoren lukiossa. Lisäksi Yona sai Vaskivuori Big Bandin solistina bändikavereistaan läheisen ystäväpiirin, josta tuli hänelle kuin perhe.

Vaskifestistä hän odottaa iloista reunionia vanhojen kavereiden kanssa. Hän haluaa ottaa myös kantaa taidelukioita uhkaaviin säästösuunnitelmiin:

”Olen kuullut huhuja, että taidelukioiden määrärahoja aiotaan leikata. Sitä ei saisi missään nimessä tapahtua.”

Lauluntekijä ja laulaja Lauri Mikkola kuvaa niin ikään lukiomuistojaan lämpimiksi.

”Hyviä muistoja lukioajalta on paljon. Jos pitää luetella niistä parhaita, mieleeni tulevat lukion järjestämät musikaalit. Oman bändin keikat koulun yleisölle olivat myös kova juttu”, Mikkola kertoo.

”Ystävät ovat tietysti yksi parhaimmista asioista lukiossa. Ulkomaan keikat Vaskivuoren Big Bandin kanssa ovat myös jääneet vahvasti muistoihin.”

Vaskivuoresta ja lukioajoista tulee usein puhetta myös muiden muusikoiden kanssa, sillä moni on opiskellut Mikkolan kanssa samaan aikaan tai valmistunut lukiosta ennen häntä.

Vaskifestiin Mikkola lähti mukaan ilolla ja empimättä. Hänellä on Yonan tavoin mielipiteensä erikoislukioita koskevista säästösuunnitelmista.

”Olen kuullut erityislukioihin kohdistuvista säästöistä, minkä seurauksena mahdollisesti jopa puolet niiden rahoituksesta leikataan. On myös hyvin mahdollista, että joitakin lukioita tai linjoja lakkautetaan”, Mikkola sanoo.

”Tämä voi hyvin koskea myös Vaskivuoren lukiota. Esiintymällä koulussa vanhojen oppilaiden kanssa toivon, että saisimme herätettyä aikaan pientä meteliä koskien säästöjä ja lakkauttamisia.”

Vaskifest juhlitaan Vaskivuoren lukiossa (Virtatie 4, Vantaa) lauantaina 1. marraskuuta. Liput 10€.

Lisää luettavaa