Jos tämä ei ole neroutta niin ei mikään! YUP-basisti Valtteri Tynkkynen perusti baarin paikkakunnalle, jossa ei ollut baaria

YUP-basisti Valtteri Tynkkynen siirtyi baaritiskin toiselle puolelle. Jaakko Silvast kävi tiedustelemassa uudesta alueenvaltauksesta. Sivuttiinpa YUP-asioitakin.

16.02.2017

Vuonna 2009 ”määrittelemättömän pituiselle tauolle” uinahtaneen rockyhtye YUP:n perustajajäseniin kuuluva basisti Valtteri Tynkkynen on silmin nähden väsynyt, mutta tyytyväinen mies.

Tynkkynen seisoo baaritiskin takana nykyisen asuinpaikkakuntansa, piskuisen keskisuomalaisen kunnan Hankasalmen kirkonkylässä sijaitsevassa entisessä pankkirakennuksessa. Hänen juuri perustamansa Ravintola Hankalan on määrä avata ovensa reilun vuorokauden päästä.

”Fiilis on hyvä ja tilanne on hyvä, kun tarvittavat lupakuviot aukioloaikojen suhteen varmistuivat eilisiltana. Paljon on vielä puuhaa, mutta olisi outoa, jos näin ei olisi. Rauhallisin mielin tässä ollaan”, Tynkkynen vakuuttelee.

”Rockyhtyeen kanssa keikkailleena ne kokemukset auttavat siihen, että olen oppinut olemaan jännittämättä sellaisia asioita, joita ei kannata jännittää. Livetilanteessa voi tapahtua mitä vaan. Se kuuluu lajin henkeen.”

Reilun 5000 asukkaan Hankasalmen kirkonkylässä ei ole ollut varsinaista anniskeluravintolaa moneen vuoteen muutamia kausiluontoisia alan palveluja lukuun ottamatta.

”Aikanaan tässä kylällä oli pizzeria, jossa oli anniskeluoikeudet, mutta en koskaan osannut mieltää sitä illanviettopaikaksi. Pari vuotta sitten aloin tosissani miettiä, että asiastahan voi purnata maailman tappiin tekemättä sille kuitenkaan yhtään mitään. Päätin, että minä perustan sen ravintolan, jos kukaan muu ei sitä tee”, Tynkkynen perustelee uutta aluevaltaustaan.

Hänelle ravintolan pito on vasta opettelu asteella, ja käytännön pyörittämisestä Hankalassa vastaa hänen lapsuudentuttavansa Mikko Ahonen.

Valtteri Tynkkynen vakuuttaa ravintolayrityksen olevan hänelle pelkästään työpaikka ja aina niin rakkaat musiikkiduunit kuuluvat miehen elämään edelleen. Toki kaksilapsiseksi kasvanut perhe yhdessä puolisonsa, näyttelijä-taiteilija Maria Lundin kanssa, sekä oraalla oleva ravintolabusines ovat vieneet Tynkkysen ajan viime kuukausina käytännössä kokonaan.

YUP:n jäätyä telakalle Tynkkynen on musisoinut erilaisissa teatterimusiikkiprojekteissa sekä säveltänyt ja bassotellut muun muassa Timo Rautiaisen Neljäs sektori -yhtyeessä.

YUP:n paluuta keikkalavoille ei Tynkkysen mukaan ainakaan lähitulevaisuudessa nähdä, mutta alkuvuosi 2017 on yhtyeelle aktiivinen tässä kuussa julkaistavan, Hippo Taatilan kirjoittaman YUP – Helppoa muisteltavaa -biografian (Like) tiimoilta.

”Kyseessä on viiden vuoden mittaisen projektin tulos, jonka eteen nähtiin paljon aikaa ja vaivaa. Niin kirjailija kuin bändikin pistivät parastaan”, Tynkkynen sanoo.

Hänen mukaansa kirjassa ei ole luvasssa ”mitään sensaatiopaljastuksia”.

”Tietty linja kirjassa kerrottavien asioiden suhteen on, eli mitkä niistä kuuluvat perhepiiriin ja mitä voi käsitellä julkisesti. Siellä puhutaan henkilökohtaisistakin asioista, mutta enemmän niin, että asiat asioina.”

”Mutta jos aihe kiinnostaa, niin tarjolla on mielenkiintoista infoa erilaisten asioiden taustalta, joita ei löydy mistään dvd-dokumenteista. Fokus on pääasiassa eli musassa. Hyvin vähän kiviä jäi kuitenkin kääntämättä ja jokainen bändistä voi kirjan allekirjoittaa”, Tynkkynen varmentaa.

Samaan syssyyn on luvassa myös vinyyliformaattisia YUP-uusiojulkaisuja kotoisen Svart Recordsin toimesta. Ensimmäisenä ulostuvat yhtyeen kakkos- ja kolmoslevyt Huuda harkiten (1991) sekä Toppatakkeja ja Toledon terästä (1994).

”Loppuja levyjä, joita ei aikanaan julkaistu vinyylinä, tipahtelee varmasti myöhemmin.”

”Näiden levyjen osalta YUP ei siis ole aktivoitumassa, mutta never say never. Ensi viikolla kirjan julkkareissa Helsingissä koko bändi on kuitenkin paikalla, tosin tilaisuudessa taustalla kuuluva musiikki tulee olemaan mekaanista”, Tynkkynen naurahtaa.

Lisää luettavaa