Hipit, varokaa! Rumpuringissä soittaminen saattaa olla terveydelle vaarallista

15.05.2013

Niin hauskaa kuin djemben kaltaisten rumpujen paukuttelu (joidenkin mielestä) onkin, se voi olla myös vaarallista. Lopettakaa jamit heti, saatatte saada ruton! Ei olisi ensimmäinen kerta, kun näin käy.

Kuva: Wikimedia Commons

Rumpujen soittaminen suuressa ringissä ei olekaan niin leppoisaa toimintaa kuin voisi luulla. NME nimittäin välitti tiedon Discover-lehden artikkelissa olleesta tapauksesta, jossa eräs nuori nainen oli kyseistä aktiviteettia harrastettuaan joutunut sairaalahoitoon pernaruton vuoksi. Siis mitä hittoa, 2010-luvulla?

New Hampshiren osavaltiossa Yhdysvalloissa asuva nainen oli potenut flunssaoireita, voinut huonosti, oksennellut ja kärsinyt vatsakrampeista, jonka jälkeen hänellä oli todettu pernaruttotartunta.

Tartunta sai ilmeisesti alkunsa juurikin naisen rumpuringissä soittaman rummun kalvosta. Kalvot tehdään eläinten nahasta, eikä niiden alkuperän kanssa ole aina niin nokonuukaa. Tämän nimenomaisen rumpukalvon uumenissa muhi myös pernaruttoitiöitä.

Itiöiden arvellaan päätyneen naisen syömään ruokaan, jota tämä oli pahaa-aavistamattomana popsinut – ja päätynyt kahdeksi kuukaudeksi sairaalaan.

Kehotamme lämpimästi nostamaan tämän tapauksen esille joka kerta, kun joku tuttavapiiristäsi alkaa viritellä kotibileissä, hiekkarannalla tai piknikillä djembeään soittokuntoon. Vielä pernaruttoakin levittävät metelöimisen lisäksi.

Lisää luettavaa