Raappanan Maapallo pyörähti Rumban Albumilistan kärkeen

Jaa Facebookissa

Raappana järjesti pienen yllätyksen peittoamalla muun muassa HB:n ja Disturbedin.

Kuva: Pekka Lintusaari

Kuten viime viikolla hieman ennakoin, Raappanan Maapallo kohensi virallisen julkaisun myötä asemiaan Rumban Albumilistalla. Sen ykköspaikka on kuitenkin pieni yllätys. Taakse jäi muun muassa Suomen virallisen albumilistan kärkeen yltänyt Disturbedin Asylum.

Suositun gospelyhtye HB:n uusi albumi Pääkallonpaikka aloitti listauransa hopeapallilta. Kristillistä otetta edustavat myös muun muassa Terapia-yhtyeen jäsenistä koostuva Tera sekä jo heinäkuussa neljäntenä käynyt Kaemon Perustus. Mikä lienee syynä moiseen invaasioon?

Puppa J:n ja Yonan projekti Liljan Loisto debytoi viidentenä cover-levyllään Takaisin Karjalan maille. Albumilla vanhat kansanlaulut puetaan näpsäkästi reggae-vaatteisiin.

Uutuuksia piisaa: veteraanisarjan Penniless palasi kolmen vuoden tauolta sijalle kuusi. Ruotsalainen metalliyhtye Sonic Syndicate ylsi seitsemänneksi ja esiintyy Helsingin Nosturissa 21.9. Tarja Turusen kolmas sooloalbumi What Lies Beneath täydensi Top 10:n.

Alempana debytoivat Sarasta tutun Jorma ”Joa” Korhosen luotsaama Meadow Island, harvoin levyttävä horror punk -projekti Murderdolls sekä kenties yllättävänkin alas jäänyt Lemonator.

Rumban Albumilista 1.–7.9.2010
(suluissa edellisen viikon listasijoitus)
1. (14.) RAAPPANA: Maapallo
2. (-) HB: Pääkallonpaikka
3. (-) DISTURBED: Asylum
4. (-) TERA: Minulle ei ole paikkaa
5. (-) LILJAN LOISTO: Takaisin Karjalan maille
6. (-) PENNILESS: A Cab to the City
7. (-) SONIC SYNDICATE: We Rule the Night
8. (1.) APOCALYPTICA: 7th Symphony
9. (4.) IRON MAIDEN: The Final Frontier
10. (-) TARJA: What Lies Beneath
11. (12.) TIMO RAUTIAINEN: En oo keittäny enkä myyny
12. (re) KAEMO: Perustus
13. (6.) RUUDOLF: Asfalttisoturin viimeinen hidas
14. (-) MEADOW ISLAND: Meadow Island
15. (-) MURDERDOLLS: Women and Children Last
16. (-) LEMONATOR: Shake, Shake, Shake
17. (2.) SWEATMASTER: Dig Up the Knife
18. (15.) ARCADE FIRE: The Suburbs
19. (re) AVENGED SEVENFOLD: Nightmare
20. (5.) ACCEPT: Blood of the Nations

Rumban Albumilista kerätään yhteistyössä ÄKT:n kanssa seuraavien musiikin erikoisliikkeiden todellisista levymyynneistä: 8raita Record Store, CDON.com, Combat Rock Shop, FM Music, The Funkiest, Goofin’ Records, Imatran Musiikki, Jungle Records, Kane Records, Kouvolan Peltirumpu, Levykauppa Epe’s, Levykauppa Äx (viisi kauppaa), Levy-Musiikki, Maanalainen Levykauppa, Musiikki-Belisa, Stupido Shop, Swamp Music, Sävelaitta.

 • Tsek

  Korjattiin myös virallisen listan ykköseksi juuri.

 • http://www.tera.name Mää tiärän

  Korjaus listatekstin asiavirheeseen: Tera ei koostu Terapian entisistä jäsenistä kuin puoliksi. Antti Honkkila ja Petri Lassila ovat ne vanhat jäärät, mutta uutta verta edustavat Matti Honkkila ja Jesse Riikonen. Kyseessä on siis eri bändi ja eri musa.

 • kommentti

  “Suositun gospelyhtye HB:n uusi albumi Pääkallonpaikka aloitti listauransa hopeapallilta. Kristillistä otetta edustavat myös muun muassa Terapia-yhtyeen jäsenistä koostuva Tera sekä jo heinäkuussa neljäntenä käynyt Kaemon Perustus. Mikä lienee syynä moiseen invaasioon?”

  Eiköhän selitys ole sama kuin joka vuosi tähän aikaan vuodesta. Kristillisellä metallimusiikilla on Suomessa muutama vuosittain toistuva myyntihuippu: keväällä eräällä viikolla, elo-syyskuussa ja marraskuussa. Kaikkiin näistä ajoittuu kristillisen musiikin suurtapahtumat Suomessa. Syksyllä on Ristirock Tampereella ja marraskuussa Maata Näkyvissä -festivaalit. Ja vuosittain juuri näillä viikoilla kristillinen musiikki nousee valtakunnan listoilla korkealle. Näihin tapahtumiin tulevat yleensä paikalle myös kristillistä musiikkia myyvät levykaupat, koska nämä ovat heidän kannaltaan erinomaisia myyntitilaisuuksia. Aika moni musiikkia paikalla kuunteleva päätyy ostamaan myös vähintään yhden levyn, osa useitakin.

  Maata Näkyvissä -tapahtuma on tänä vuonna 19.-21.11. Kristillisiä yhtyeitä löytynee sen jälkeiseltä listalta taas aika monia. Mutta muina aikoina listoille ei moni sellainen kristillinen yhtye paikkaansa varmaan juuri löydä, joiden levyjä ei “tavallisissa” kaupoissa ympäri Suomen myydä.

 • kommentti

  Tuolla lopun kommentillani viittasin siihen, että iso osa gospel-yhtyeiden levymyynnistä ei kirjaudu lista-järjestelmään, koska vain ko. järjestelmässä mukana olevien levykauppojen myynti siinä huomioidaan. Eli esim. yhtyeen oma levymyynti keikan jälkeen ei kirjaudu mihinkään. Ja ellei jälleenmyyjänä ole jotain virallista levykauppaa, ei levymyynti näy lista-järjestelmässä.

  Nykyäänhän järjestelmässä on mukana seuraavat kaupat: 8raita Record Store, Anttila, CDON, CityMarket, Combat Rock Shop, EasyZone, Fanzone, Firebox, FM Music, Goofin Records, Imatran Musiikki, Jungle Records, Kane Records, Levy-Musiikki, Levykauppa Äx, Levykauppa Epes, Maanalainen Levykauppa, Musiikki Belisa Oy, Musiikki Kullas, Prisma, Shoppari, Sokos, Sävelaitta, Stockmann, Stupido, Swamp Music, The Funkiest.

  Mukana on siis myös kristillisen musiikin myymiseen erikoistunut Maanalainen levykauppa, joka myy levyjä internetissä ja kiertää myymässä laajaa levyvalikoimaa myös kristillisissä tapahtumissa. Ennen kuin se tuli järjestelmään mukaan, ei kristillistä musiikkia näkynyt listoilla juuri ikinä, koska käytännössä kaikki kristillisen musiikin myynti tapahtui listan virallisten levykauppojen ulkopuolella. Sen mukaan tulonjälkeen tilanne on muuttunut. Esimerkiksi The Rain nousi tämän jälkeen listan kakkoseksi vuonna 2008, vaikka tätä ennen se ei ollut ikinä listalla näkynyt (vaikka levymyynnin puolesta se on ollut 2000-luvun myydyin suomalainen gospel-yhtye kymmenien tuhansien levyjen myynnillään: esim. Kiitos ja anteeksi -levyä on myyty noin 10 000). Samoin yhteensä jo reilusti yli 80 000 levyä myynyt Exit-yhtyekin pääsi ensimmäisen kerran listalle vasta Maanalaisen levykaupan lista-järjestelmään mukaan tulon jälkeisinä aikoina. Tosin sen levymyynnistä vähemmistö tulee nykyäänkään lista-järjestelmässä mukana olevista levykaupoista. Käsittääkseni monen gospel-bändin levymyynnistä selvästi suurin osa on edelleen lista-järjestelmän ulkopuolista.

 • Markus Hilden

  Kiitos perusteellisesta selvityksestä!

 • Antti

  Plus vielä moni alan bändi ajoittaa levynsä julkaisun johonkin noista tapahtumista. Esim. taannoisessa Ristirockissa levynsä julkaisi kolme bändiä, mukaanlukien HB ja Tera.

 • Kysymys

  Miksi kristilliset yhtyeet haluavat kilpailla maallisesta kunniasta ja myyntiluvuista?

 • Matti

  Teran jäsenet ovat kristittyjä, mutta ei kai kyseessä varsinaisesti ole gospel-yhtye. Niinpä kilpailu sallittakoon :P. HB ja Kaemo taas ovat puhtaasti gospelia, eivätkä he varsinaisesti kilpailekaan. Heidän levyjä vain ostetaan suhteessa paljon. Uskoisin, että hihhulit ostavat levynsä herkemmin kun taas “tavalliset ihmiset” polttavat kaverilta tai warettavat ;E.