Näiden biisien olisi ehdottomasti pitänyt voittaa: viimeisen 10 vuoden käsittämättömimmät euroviisut

14.05.2011

Eikä yhtään suomalaista listalla! Vähän isänmaanylpeyttä peliin.

Euroviisujen historia on täynnä mitä riemukkaimpia esityksiä. Viime vuonna kisojen kitsch-kerroin oli harmillisesti vain parin maan varassa, mutta aiemmin on kisoissa koettu unohtumattomia wtf-hetkiä. Siis tilanteita, joissa biisin ensimmäisen minuutin aikana ei ole saanut sanaa suustaan, ja myöhemminkin tunneskaala on vaihdellut epätoivon ja hysteerisen riemun välillä.

Tässä siis: top 10 villeimmät viisut. Ei missään tietyssä järjestyksessä, kaikille twelve points.

1. Kreisiraadio: Leto Svet (Viro, 2008)

Kreisiraadio, todellakin! Näinkään tiukalla villeyskertoimella ei valitettavasti selvitty finaaliin asti, vaikka Suomi antoi biisille semifinaalissa muikeat 7 pinnaa.

2. Elnur & Samir: Day After Day (Azerbaidžan, 2008)

Enkelisiipiä! Oopperamaista kiekumista! Valtavan dramaattinen lavashow! Ei ihme, että näin komealla meiningillä selvittiin kisassa kahdeksanneksi.

3. Sébastien Tellier: Divine (Ranska, 2008)

Parrakkaat naiset ovat jotain, mitä kisassa on harvemmin nähty. Moinen kekseliäisyys palkittiin aikanaan 18. sijalla.

4. Vjerka Serdjutška: Dancing Lasha Tumbai (Ukraina, 2007)

Ukraina täräytti Suomessa pöytään niin kovat aseet, että ne sinkosivat hopeaan pukeutuneen ja siansaksaa laulaneen hämyn kilpailun toiselle sijalle saakka. Todella kova.

5. Pirates of the Sea: Wolves of the Sea (Latvia, 2008)

Tuskin oli Pirates of the Caribbean -leffasarjan kolmas osa poistunut leffateattereista, kun merirosvot seilasivat jo euroviisuissakin. Biisi sijoittui kisassa sijalle 12.

6. Rodolfo Chikilicuatre: Baila el Chiki-chiki (Espanja, 2008)

Vuosi 2008 olikin todellinen laatuviisujen vuosi. Koomikko David Fernández Ortizin esittämä ”hassu” kappale selvisi kisassa sijalle 16.

7. Daz Sampson: Teenage Life (Iso-Britannia, 2006)

Historian tiukin rap-esitys? Mahdollisesti. Voi vain kuvitella, millä mentaliteetilla Beatlesin, The Whon ja parin muun hyvän bändin kotimaassa jännitetään viisufinaaleja. Kappale sijoittui sijalle 19.

8. Alf Poier: Weil der Mensch zählt (Itävalta, 2003)

Hassuttelijat ovat saaneet euroviisuissa paljon hyvää aikaiseksi. Tätäkin kelpaa stand up -koomikko Poierin esitellä kiikkustuolissa lapsenlapsilleen. Vaan mitä sitä näin puskista huutelemaan, biisi rankattiin kisassa kuudenneksi, joten siltä pohjalta.

9. Krassimir Avramov: Illusion (Bulgaria, 2009)

Sitten on vielä Bulgarian parin vuoden takainen viittashow, joka ei valitettavasti selvinnyt finaaliin saakka. Olisi pitänyt!

BONUS: tämä ei mahdu kymmenen vuoden sisään, mutta pakko laittaa mukaan – Guildo Horn & Die Orthopädischen Strümpfe: Guildo hat euch lieb! (Saksa, 1998)

Saksa, tuo viisujen mallimaa. Biisi alkaa hyvin, jatkuu paremmin ja loppuu ravisuttaviin kierroslukuihin. Guidon karisma riitti aikanaan 7. sijaan.

Eikö oma suosikkisi ole listalla? Vinkkaa kommenttikenttään.

Lisää luettavaa