Ajattelemisen aihetta: yhden matkapuhelimensa kanssa Syyriasta paenneen metallifanin tarina

27.09.2015

Kiitos Marko Annalalle tästä vinkistä. Mokoma-laulaja lähetti eräänä päivänä Facebookissa viestin, jossa hän kehotti ottamaan selvää, mitä Syrian Metal Is War -dokumentin tekijöille kuuluu. Heistä kun ei ollut kuulunut mitään helmikuun jälkeen, vaikka porukan dokkarin piti tulla ensi-iltaan vuoden 2015 puolivälin paikkeilla.

Hetkinen, syyrialaisesta metallimusiikista kertova dokumentti? Vuonna 2015, kun maassa on raivonnut aikamme brutaalein sota jo vuositolkulla?

Kyllä vain. Monzer Darwish -niminen hurjapää ja suuri heavy metalin ystävä oli päättänyt dokumentoida maansa jo valmiiksi ylenkatsotun metalliskenen selviytymistaistelua sodan runtelemassa Syyriassa. Dokumentti herätti useiden länsimaisten medioiden huomion, ja muun muassa The Atlantic sekä Vice kirjoittivat projektista viime vuonna pitkät artikkelit. Alta voi katsoa elokuvan viimeisimmän, suht hiljentävän trailerin.

Mutta mitä sitten tapahtui? Dokumentin Facebook-sivujen viimeinen päivitys on todella puolen vuoden takaa. Elokuvan kotisivuilta löytyi tekijöiden yhteystiedot, mutta niistäkään ei ollut apua. Sähköpostitse lähetettyyn haastattelupyyntöön ei tullut vastausta, ja sivustolla mainitussa puhelinnumerossa oli vain automaattinen nauhoite, jonka viestistä emme ymmärtäneet mitään.

Pieni googlailu valaisee asiaa hivenen lisää. Darwishista ei onneksi ole tullut yhtä merkintää lisää Syyrian sodan alati kasvavaan uhriluetteloon, vaan mies on paennut vaimonsa kanssa maasta. Ilmeisesti kaksikko matkasi ensin Istanbuliin, josta he jatkoivat salakuljettajan avulla matkaa Kreikan pakolaisleirille. Lopulta he selvisivät väärennettyjen passien avulla Amsterdamiin.

Ilmeisesti Darwish on nimenomaan yksi niistä ”matkapuhelimen kanssa asepalvelusta pakoilevista elintasosurffareista”, joista jotkut suomalaisetkin sankarit höyryävät, sillä mies on dokumentoinut puhelimellaan myös pakomatkansa vaiheita. Suosittelemmekin katsomaan esimerkiksi Deutsche Wellen tässä kuussa julkaiseman videohaastattelun, jossa Darwish kertoo kuulumisiaan – millaista arki oli Syyriassa, miten Kreikan rajavartiolaitos tarjosi saapasta naamaan hengenvaaralisen merimatkan aikana, millaista pakolaisleirin arki oli – ja miettimään tilannetta vaikka omalle kohdalle.

Aika tutun oloiselta metallijätkältä tuo Monzer Morbid Angel -paitoineen nimittäin näyttää. Ja vähän huonommalla tuurilla osat voisivat olla toisin päin.

Lisää luettavaa