Alex Chilton on kuollut

18.03.2010

Chilton tuli tunnetuksi vaikutusvaltaisesta ja arvostetusta Big Star -yhtyeestä.

Muusikko Alex Chilton kuoli sydänkohtaukseen keskiviikkona 17. maaliskuuta New Orleansissa. Hän oli kuollessaan 59-vuotias.

Chilton tunnettiin etupäässä arvostetun, mutta tuntemattomaksi jääneen Big Star -yhtyeen laulaja-kitaristina ja lauluntekijänä. 1971-1974 toiminut yhtye ehti julkaista uransa aikana kaksi albumia #1 Recordin ja Radio Cityn.

Alkuperäiskokoonpanon nauhoittama, mutta epäkaupallisena hyllytetty kolmosalbumi 3rd julkaistiin vuonna 1978. Myöhemmin samana vuonna Chiltonin kanssa bändin ydinkaksikon muodostanut ja laulunkirjoitusvastuun jakanut Chris Bell kuoli auto-onnettomuudessa.

Big Star ei missään vaiheessa saavuttanut suurempaa kaupallista menestystä, mutta bändin kolmea varhaislevyä pidetään power popin ja modernin kitararockin kulmakivinä. Bändin ovat vaikutteekseen maininneet muun muassa R.E.M:n, The Replacementsin, Teenage Fanclubin ja Wilcon kaltaiset suuruudet.

Lisäksi Big Staria on kuvailtu muun muassa ”yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista kulttibändeistä, jota suurempi vaikutus Atlantin molemminpuoliseen indiemusiikkiin on ollut vain The Velvet Undergroundilla.”

Ennen Big Staria teini-ikäinen Chilton lauloi pop soul -yhtye Box Topsissa, joka julkaisi 1960-luvulla neljä albumia.

Big Starin hajottua Chilton aloitti soolouran, joka käsitti kahdeksan albumia vuosina 1978-2000. Big Star palasi lavoille 90-luvulla ja julkaisi In Space -paluulevyn vuonna 2005. Tällöin bändissä oli alkuperäisjäsenistä hänen lisäkseen jäljellä vain rumpali Jody Stephens. Perustajakaksikon lisäksi bändin kokoonpanoon kuuluivat The Posiesin Jon Auer ja Ken Stringfellow.

Viime vuonna Big Starilta julkaistiin äärimmäisen suositeltava Keep Eye on the Sky-boksi, joka kattaa bändin kolme ensimmäistä levyä ja vuonna 1973 taltioidun keikan.

The Replacementsin Alex Chilton -kappaleen sanoin: ”I will never travel far, without a little Big Star.”

Lisää luettavaa