Björk paljasti tarinan kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä tanskalaisen ohjaajan armoilla Hollywoodin valtaisan ahdisteluskandaalin innoittamana

Jopa islantilainen megatähti voi joutua häikäilemättömän hyväksikäyttäjän kynsiin.

16.10.2017

Björk on avautunut kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta vuosina, jolloin jo musiikissa kannuksensa ansainnut tähti vasta aloitteli näyttelijän uraansa.

Muusikko innoittui kertomaan omista kokemuksistaan nimettömäksi jäävän tanskalaisen ohjaajan armoilla sen jälkeen, kun Hollywoodissa viimein paljastui vaikutusvaltaisen elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin ahkera, seksuaalinen ahdistelu, josta ilmeisen monet alalla ovat olleet tuskallisen tietoisia jo vuosikymmeniä.

”Koska olen kotoisin maasta, jonka sukupuolten välinen tasa-arvo on maailman vahvimpia, ja koska olin astunut näyttelijän uralle vahvasta, kovalla työllä hankitusta itsenäisestä asemasta musiikkialalla, minulle oli selvää, että elokuva-alan normi on näyttelijättären asema nöyryytettynä ja vähempiarvoisena, seksuaalisesti häirittynä olentona.”

”Tämän aseman minulle osoitti tuo ohjaaja, ja hänen monitusinapäinen henkilökuntansa avitti ja rohkaisi asiassa. Opin, että elokuva-alalla on universaali fakta, että ohjaaja saa kosketella ja ahdistella näyttelijättäriään niin paljon kuin haluaa, ja että alan viitekehys mahdollistaa sen täysin.”

Björk jatkaa, että hänen kieltäytyessään ohjaajan lähentelyistä ohjaaja vastasi tekemällä aloittelevan näyttelijän työilmapiiristä helvettiä. Björk itse lopulta lähti projektista tämän takia, mutta kantaa huolta siitä, ettei toisilla näyttelijöillä ehkä ole samaa mahdollisuutta.

”Pystyin kävelemään pois omien voimieni ja mahtavan tiimini ansiosta, sekä siksi, että minulla itselläni ei ollut mitään menetettävää: enhän elätellyt suurempia unelmia näyttelijän urasta. Pelkään kuitenkin, että toiset näyttelijättäret saman ohjaajan alla eivät ole pystyneet tekemään samaa.”

Björk lopettaa Facebook-viestinsä kutsulla yhteistyöhön ja solidaarisuuteen:

”Toivottavasti tämä viesti tukee näyttelijöitä ja näyttelijättäriä ympäri maailman. Tehdään tälle loppu. Maailmassa leviää nyt muutoksen aalto.”

Lisää luettavaa