Carl Saganin kuratoima NASA:n ”Kultainen levy” aurinkokuntamme rajojen ulkopuolelta saapuu paikalliseen levykauppaasi

Avaruusolennoille alun perin tehty kokoelma klassikkomusaa ja ääniä maan kamaralta on nyt saatavilla myös meille ihmisolennoille.

23.11.2017

Tasan 40 vuotta sitten koottu NASA:n Golden Voyager Record oli legendaarisen tähtitieteilijä Carl Saganin ideasta lähtenyt tervehdys maapallon ulkopuolisille elämänmuodoille.

Kuparista valetulle, kullatulle ”vinyylilevylle” koottiin klassista musiikkia Beethovenista Stravinskyyn ja Chuck Berrystä etnomusiikkiin. Lisäksi ääniraitakokoelmaan kerättiin lintujen laulua, eläinten äännähtelyä, ääniä luonnosta ja arkisesta ihmiselämästä, sekä sana ”Terve!” 55 eri kielellä.

Ajatuksena oli lähettää lahja tai viesti maapallolta avaruuteen, ilman mitään takeita siitä, että joku joskus oikeasti kuulisi Voyager-luotaimen kantaman levyn sisältöä.

Levyä ei koskaan julkaistu Maassa. Ei edes Carl Sagan saanut siitä ikiomaa kappaletta.

Nyt levy kuitenkin tulee saataville! Viime vuonna menestyksekäs Kickstarter-kampanja mahdollisti sen tuotannon ja julkaisun, ja nyt olemme vihdoin levyn maallisen julkaisupäivän kynnyksellä.

Kultaisen levyn CD-versio julkaistaan 15. joulukuuta 2017 ja vinyyliversio helmikuussa 2018.

CD-versio sisältää kaksi levyä ja kirjasen täynnä Voyagerin ottamia kuvia matkaltaan sekä tiedetoimittaja Timothy Ferrisin alkuperäisen esseen kultaisen levyn lähetysvuodelta 1977. Vinyylipakkauksessa on kolme vinyyliä. Kumpikin versio sisältää kaiken alkuperäiselle levylle kootun ääni-, musiikki- ja kuvamateriaalin.

Lisätietoa julkaisusta Light In The Attic -levy-yhtiön sivuilta.

Lisää luettavaa