Cheekin väite siitä, että Spotifyn ja muusikoiden väliset diilit ovat reiluja puhuttaa levy-yhtiössä: ”Piratismi suositumpaa kuin koskaan”

Cheekin lausuntoja eivät kaikki niele.

31.05.2016

Cheek julkaisi viime viikon perjantaina Facebookissa viestin, jossa kertoi kuinka ”Se (Spotify) on kitkenyt piratismia ja tuonut kaiken musiikin helpommin ihmisten kuultaviin. Myös Spotifyn ja levy-yhtiöiden väliset diilit ovat reiluja ja näin myös artistit saavat soitetusta musiikista reilun korvauksen.”

Tiedustelimme Soliti-levy-yhtiön Nick Trianilta ja Suomen musiikin Kari Hynniseltä, mitä mieltä he olivat Cheekin lausunnosta, jonka näet vastausten alta.

Kysmykset kuuluivat:

1) Mitä mieltä olet Cheekin näkemyksestä?

2) Onko oma suhtautumisesi Spotifyhin muuttunut vuosien varrella?

3) Millä tavoin itse kehittäisit Spotifyn tulonjakoa/palvelua ylipäänsä?

Nick Triani

1) En usko, että Cheekin näkemys musiikin tulevaisuudesta on aivan puolueeton. On totta, että musiiin suoratoistossa on musiikin kulutuksen tulevaisuus. Sitä vastaan on turha taistella, mikäli haluaa musiikkiaan suuremman yleisön tietoisuuteen.

Samaan aikaan en kuitenkaan usko, että Spotify voi jatkaa voittokulkuaan tällaisenaan ja nykyisillä ehdoillaan. YouTuben suosio kumoaa väitteet siitä, että Spotify olisi jollakin tavoin auttanut musiikkipiratismia vastaan taistellessa. YouTubessa on tällä hetkellä niin paljon musiikkia, josta kukaan ei saa penniäkään, että pikemmin musiikkipiratismi on tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan.

2) Vannon itse fyysisten levyjen nimeen. Samaan aikaan on todettava, että suoratoistopalveluiden suosio on johtanut siihen, että niihin on pakko laittaa musiikkia. Muuten ei yksinkertaisesti ole olemassa.

3) Tidal on malliesimerkki siiä, miten suoratoistossa musiikin toiston laatu on tärkeässä osassa. Parempi äänentoiston laatu, siis. Musiikin suoratoisto on todella halpaa tällä hetkellä suoratoistopalveluissa. Sen pitäisi olla kalliimpaa. Tämän mahdollistaisi sen, että muusikot ja musiikin omistusoikeuksien haltijat saisivat parempaa korvausta suoratoistopalveluiden kautta kuunnellusta musiikista.

Kari Hynninen

1) Spotify on helpottanut musiikin esille tuomista. Ennen kaupat olivat päättämässä mitä sai ostaa, nyt voit julkaista ja löytää musiikkia esim. Spotifysta.

2) Itse olen ollut alalla 30 vuotta ja olen nähnyt vinyylin poistumisen ja cd:n tulon. Spotifyn voima ja cd:n lasku on tullut minulle yllätyksenä, vaikka siitä on puhuttu vuosia. Olen viimeisen vuoden aikana opetellut miten erilaiset biisit, artistit ja kampanjat toimivat Spotifyssa ja Pää-Äijät ovat siinä olleet koekaniineina. Nyt heillä on yhteensä 2 miljoonaa soittoa ja kasvu jatkuu. Tällä hetkellä on Raappanan Chilii feat. SINI YASEMIN Spotifyn listalla sijalla 27. Se on korkein sija, mitä Suomen Musalla on tähän mennessä ollut.

Suomen Musalla on edelleen ns. old school -artisteja kuten Egotrippi, Pepe Willberg ja Tilhet, Pajut ja muut. Näiden kanssa tehdään edelleen albumeja – ja samalla pyritään saamaan hittejä radioissa ja Spotifyssa. Samalla olen viimeisien kuukausien aikana sainannut sinkkudiilillä (eli sovitaan x määrä sinkkuja ekana ennen kun albumia edes mietitään) artisteja mm. Hotelli Vantaa (Junon uusi bändi), Malmö (Skandinaavista poppia), Alora & Senii (tropical housea) ja Annukka (poppia).

3) Toivon ihmisten siirtyvän maksaviksi asiakkaiksi Spotifyyn, Apple Musiciin tai muihin systeemeihin. Siten tulee lisää kuunteluja ja samalla lisää rahaa jaettavaksi.

Lisää luettavaa