Festarikatsaus! Missä päin Suomea on ensi kesän paras festivaali-lineup?

14.02.2012

Nyt niputetaan yhteen tähän mennessä julkaistu Suomen festaritarjonta. Mikä ensi kesän festari näyttää tällä hetkellä esiintyjäkaartiltaan lupaavimmalta? Entä mikä festareista on lineupin suhteen toistaiseksi alisuorittaja?

Kuva: Heini Strand

Viime viikkoina on alkanut tippua esiintyjäjulkistuksia jokaisen kesäfestarin suunnalta. Osa järjestäjistä on lyönyt heti tiskiin isoja nimiä, osa on aloittanut artistijulkistukset vaatimattomammin.

On aikalisän paikka. Näin lumikinosten ja pakkaslukemien keskellä on oiva hetki vertailla, miltä näyttää vuoden 2012 festarikesä tällä hetkellä.

Ilosaarirockissa Joensuun sinfoniaorkesterin kanssa esiintyvän Antony and The Johnsonsin tähti on ehkä jo hiukan himmentynyt, mutta yhtyeellä on edelleen vankka asema maamme indiepoppareiden tanssittajana. The xx:n maineikkaasta debyyttilevystä on vierähtänyt jo kolmisen vuotta, mutta yhtye on onnistunut pitämään itsensä yllättävänkin hyvin kansan muistissa. Vai onko tämä vain blogosfäärin luomaa harhaa? Heinäkuussa suosio mitataan. Xx olisi varmaan ollut myös pari viikkoa myöhemmin järjestettävän Flow’n mieleen.

Provinssirockilla ei ole vielä tarjota listalleen ennennäkemättömiä nimiä: Slayer, Justice ja Mastodon ovat kaikki tasokkaita bändejä, mutta samalla kokeneita Suomen-kävijöitä. M83 esiintyy helmikuun lopussa Tavastialla. Kyuss Lives! kiertää stoner-klassikoitaan veivaten 75-prosenttisella alkuperäiskokoonpanolla. Josh Homme on se puuttuva 25 %. Lue Kyuss-asiantuntijamme mietteet tulevasta keikasta tästä. Kotimaisella osastolla nähdään Stam1nan, Nightwishin ja Amorphisin kaltaisia takuunimiä, jotka voi yhyttää monista muistakin tapahtumista.

Ruisrockilla on heittää peliin ainakin paluun tekevä hardcore-kvartetti Refused, joka joutuu vastaamaan tolkuttoman koviin odotuksiin poissaolonsa aikana lähes myyttisiin mittasuhteisiin kasvaneen fanipoikakulttuurin myötä. Postrockarit Explosions in the Sky johtavat Suomi-debyyttien rintamaa Metronomyn, Azealia Banksin ja Two Door Cinema Clubin kanssa. The Cardigans ja Jimmy Cliff vetänevät myös jengiä Ruissaloon. Kauko Röyhkä & Narttu on kova täky vanhalle liitolle, mutta saa nähdä, kuinka paljon Kauko Narttuineen kesällä keikkailee.

Flow ei ole vielä tykittänyt kolmen ensimmäisen julkistuksensa (Bon Iver, Björk, Feist) jälkeen ilmoille niin herkullisia nimiä kuin viime vuonna, mutta monia kiinnostavia, ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvia artisteja on jälleen tiedossa. Odotamme silti lisämehustusta.

Norah Jones paistattelee toistaiseksi Pori Jazzin ainoana valokeilan varastajana, mutta neitokaisen Suomi-debyyttiä on odotettu kovasti. Mikäli neidon uusi levy on yhtä mielenkiintoinen kuin miksi Jean Ramsay luokitteli sen ennakkokuuntelutapahtumassa, keikka on vielä suuremmassa arvossa.

Sonispheren on vaikea nostaa pääesiintyjänsä rinnalle mitään tasaveroista kiinnostuksen kohdetta: nimettömän ”mustan albuminsa” juhlakiertueelle lähtenyt Metallica on as big as they get. Tuska on metallipuolella sen sijaan toistaiseksi alisuorittaja: Ministryn ja Lamb of Godin johtama lineup kalskahtaa jokseekin aneemiselta, ja metallipiirien kulttisuosikit rajoittuvat vielä Saint Vitusiin.

Pika-analyysinä heitettäköön, että Ruisrock näyttää jatkavan edellisvuoden hyvää linjaansa ja karistaa kannoiltaan vanhat naureskelut The Soundsin, Flogging Mollyn ja vastaavien bändien vakiofestarina. Tapahtuma on onnistunut haalimaan listoilleen jokaiselle jotain: Cardigans hivelee ysäripolven nostalgiahermoa, Refused on punk-puolella oma lukunsa ja Explosions in the Skyn kaltaiset nimet miellyttänevät indiejengiä. Provinssirockin listoilla puolestaan on jo niin monta kansansuosikkia, että yleisömenestys lienee taattu. Myös Pori Jazz ilahduttaa pääesiintyjällään: Norah Jones on kuin raikas tuulahdus viime vuoden Elton Johnin jälkeen.

Sen sijaan Tuska saattaa jäädä edellisvuoden kävijämäärästään, joka oli puolestaan pienempi kuin sitä edellisenä vuotena. Lamb of God lienee nyt suurin vetonaula, kun Ministryn nopeassa paluussa vuoden 2008 suurieleisen ”jäähyväiskiertueen” jälkeen on vähän kitkerä maku. Myös Flow’lla on vielä tekemistä, ennen kuin se pystyy lietsomaan kansan samanlaiseen kiimaan kuin vuosi sitten, vaikka kattausta ei voi nytkään moittia huonoksi.

Sitten vaan tutustumaan alla oleviin esiintyjälistoihin ja merkkaamaan ylös ne itselle mieluisimmat festarit. Ja muistakaa, nyt on vasta helmikuu, esiintyjiä julkistetaan vielä lisää!

Flow 8.–12.8.

Bon Iver, Björk, Feist, The Black Keys, A$AP Rocky, Flying Lotus, The War on Drugs, St. Vincent, Four Tet & Caribou DJ set, Charles Bradley and His Extraordinaires, Oneohtrix Point Never, Ane Brun, Horace Andy and Dub Asante, Nicolas Jaar, Jukka Poika, Gracias, Siinai, Jason Moran and the Bandwagon, Pinch, Verneri Pohjola Quartet, Black Twig, Shangaan Electro, Jason Moran and the Bandwagon, A Winged Victory for the Sullen, Bendagram, Kuusumun Profeetta

Ilosaarirock 13.–15.7.

The xx, Antony and the Johnsons & Joensuu City Orchestra, 65daysofstatic, Against Me!, Goran Bregovic & His Wedding and Funeral Orchestra (BIH), Modeselektor (GER). Nasum, Pulled Apart by Horses, Richie Spice (JAM)

Apocalyptica, Children of Bodom, Chisu, Eva & Manu, French Films, GG Caravan. Herra Ylppö & Ihmiset, Insomnium, Jare & VilleGalle, Kuningassoundi Rentoshow, Liimanarina, Nerve End, Paleface, Pariisin Kevät, PMMP, Reckless Love, Regina, Swallow the Sun, The Three Smiths Show: Gracias, Noah Kin, Ekow, Tundramatiks

Pori Jazz 14.–22.7.

Norah Jones, Robert Randolph & the Family Band, Honey B. & The T-Bones with M.A. Numminen & Pedro Hietanen, The Northern Governors

Provinssirock 15.–17.6.

Slayer, Justice, Mastodon, Kyuss Lives, M83, Nightwish, Stam1na, Chisu, Amorphis, Jukka Poika & Sound Explosion Band, Eläkeläiset, Freeman

Ruisrock 6.–8.7.

Refused, The Cardigans, Jimmy Cliff, Two Door Cinema Club, Azealia Banks, Ewert And The Two Dragons, Explosions In The Sky, Metronomy, Mustasch,

Nightwish, Michael Monroe, Children Of Bodom, Chisu, Eppu Normaali, Fintelligens, French Films, Gg Caravan, Jukka Poika & Sound Explosion Band, Kauko Röyhkä & Narttu, Notkea Rotta, Pmmp, Regina, Scandinavian Music Group, Stam1na, Von Hertzen Brothers

Sonisphere 4.6.

Metallica, Machine Head, Amorphis, Gojira, Ghost

Tuska Open Air 29.6.–1.7.

Ministry, Overkill, Saint Vitus, Swallow The Sun, Insomnium, Animals as Leaders, Textures, Skeletonwitch, Suidakra, Profane Omen, Horna, Victims, Unkind, Afgrund

Lisää luettavaa