Hei kokeellisen elektronisen musiikin ystävä: tämä on hyvä viikko!

20.02.2017

Rashad Becker esiintyy keskiviikkona 22. helmikuuta Tampereen Telakalla ja seuraavana iltana Helsingin G Livelabissa. Illat avaa Pekka Airaksisen, Sami Pekkolan ja Samuli Tannerin muodostama trio.

Rashad Becker kuulostaa varmasti useimpiin korvapareihin melko kokeelliselta musiikilta, mutta Becker itse kiistää moisen väitteen. Hän nimittäin tietää täsmälleen, miltä musiikkinsa haluaa kuulostavan – oli kyse sitten kuinka abstraktista äänikollaasista tahansa.

Becker julkaisi debyyttilevynsä Traditional Music of Notional Species vol. I 2013 ja esiintyi Muissa maailmoissa -festivaalilla 2014. Loppuvuodesta 2016 julkaistu, pitkään työstetty kakkosalbumi Traditional Music of Notional Species vol. II tuo Beckerin jälleen Suomeen, tällä kertaa kahdelle klubikeikalle.

Beckerin veistosmaiset äänimaisemat muodostuvat teollisista ja orgaanisista äänistä, modulaarisyntetisaattoreista ja kenttä-äänityksistä. Becker kuvaili debyyttialbumiaan näytelmäksi, jonka ohjaaja myös esittää kaikki roolit.

”En ole koskaan pitänyt musiikista, joka kuulostaa nerokkaalta. Pidän musiikista, kun se kuulostaa päättäväiseltä”, Becker totesi Wire-lehdelle. Miehen estetiikantajun ja vision on helppo uskoa hioutuneen kristallinkirkkaaksi päivätöissään masteroijana Dubplates & Masteringilla, jossa hänen työpisteensä läpi on kulkenut pitkälti yli 1600 julkaisua.

Becker on masteroinut myös Keith Fullerton Whitmanin julkaisuja. Näiden kahden polut kohtaavat melkein, sillä Keith Fullerton Whitmanin esiintyy Helsingissä Vapaan taiteen tilassa 26. helmikuuta.

Modulaarisyntetisaattorimuusikoiden saralla legendaosastoon lukeutuva elektronisen musiikin tutkimusmatkailija ja tietopankki pysähtyy Suomessa pistokeikalla matkallaan Mark Fellin kuratoimalta Moskovan Geometry of Now -festivaalilta residenssiin EMS-studioille Tukholmaan.

Australiassa asuva yhdysvaltalainen on ehtinyt yli 20-vuotisen uransa aikana julkaista niin ambientia, dronea, drill and bassia, musique concrètea kuin krautrockia. Illan Whitmanille avaa kotimaisen noisemusiikin arvostetuimpiin nimiin kuuluva Keränen, jolta on luvassa kyseistä tapahtumaa varten räätälöity erikoissetti.

”Luvassa lienee osaltani jotain muuta kuin kireintä feedbeck-kirskuntaa, mutta tiedä sitten mitä. Tai no, sen verran tiedän, että kehissä on ainakin uusi hieno psykedeelinen kauluspaita”, Keränen kommentoi.

Rashad Becker
Ke 22.2.2017 Tampere, Telakka
To 23.2.2017 Helsinki, G Livelab

Keith Fullerton Whitman
Su 26.2.2017 Helsinki, Vapaan taiteen tila

Lisää luettavaa