Hittikaruselli 3/12: Karri Koira & Ruudolf, Yournalist, The Rasmus, Spiritualized, Rufus Wainwright…

07.04.2012

Karri Koira: Amerikankotka liitää feat. Ruudolf
Ikuisena Ruudolfin sidekickinä pidetty Vähäiset äänet -sankari Karri Koira kokeilee nyt siipiään sooloartistina – ja homman nimi on tietysti suomi-r’n’b sekä 1990-lukulainen länsirannikon hiphop. Vuosikaudet odotettu ensimmäinen Karri Koira -soololevy ilmestyy näillä näkymin vielä ennen kesää.

TF: Siinä lapsenomaisessa innossa, jolla Karri Koira ja Ruudolf tulkitsevat amerikkalaista hiphop-kulttuuria omana versionaan, on jotain hienoa. Tämä on tavallaan tosi retroa musaa, ei räppi tänä päivänä ole tällaista. Tämä on puhdasta 1990-lukua.

SK: Ruudolfissa on hirveästi sympaattisia piirteitä, jotka sotivat lajityypin negatiivisia perusasetelmia vastaan. Raptoria on halveksittu hirveästi suomalaisessa hiphop-kulttuurissa, vaikka tämähän on vain vähemmän läpinäkyvä versio siitä. Ihan samalla lailla ne silloin 1980-luvun lopulla pilkkasivat sen ajan New York -rapin kliseitä.

TF: Nämä tyypit ovat oikeasti nynnyjä, mutta samaan aikaan leikkivät kovia jätkiä. Poseeraukset ja kaikki tehdään upeasti kieli poskessa. Karrikin on kiltti perheenisä, joka elää tässä r’n’b-unelmaansa.

SK: Tämä on positiivinen tapaus. Ruudolfin Doupeimmat Jumala seivaa (2004) tuli aikoinaan kuunneltua ja arvioitua, mutta se ei lähtenyt kaupallisesti niin isosti kuin olisi voinut. Mutta toki Rudylla on ollut elämässä paljon muitakin asioita.

TF: Karrissa on positiivista, että se on vaivihkaa oppinut tuollaisen hyvän r’n’b-fraseerauksen ja äänenkäytön, vaikka se on alkujaan ihan räppijätkä. Siitä on tullut vuosien varrella ihan oikea laulaja. Se oli vuosikaudet Suomen Nate Dogg, joka vain lauloi muiden hiteillä.

Artikkeli on julkaistu Rumbassa 3/12.

Lisää luettavaa