Hittikaruselli 8/12: Laura Närhi, The Killers, The xx, No Doubt, Bat for Lashes, HKI Crates…

13.09.2012

HKI Crates: Spessujopo feat. Solonen & Kosola
Hiphop-kollektiivin kolmannella singlellä kuullaan tuottaja X23:n ysärihenkisiä taustoja. Tuottajalevyjä tavallisesti piinaava kokonaisuuden hajanaisuus ei häiritse yksittäistä raitaa kuunnellessa. Kesäbiisi rullaa eteenpäin letkeästi mutta varmasti.

TF: Iskeekö kappale nyt polkupyörätrendiin? Jopo on muuten ihan saakelin hyvä kaupunkipyörä. Hauska biisi – lyyrisesti tosi köyhä, mutta hauskan mielen räppiä. Hassutteluräppiä tarvitaan, koska synkistelyosastoa tulee niin paljon.

MY: Biisissä lauletaan ”Mä rullaan mun spessuu jopoo”. Kääritäänkö tässä sittenkin jointtia? ”Smoothia kyytiä.”

TF: ”Pitkä ja hölmö kuin Hessu Hopo.” Tulkinnan vapaus on jätetty kuulijalle. Mitenköhön Helkama suhtautuu siihen, että niiden nimissä promotoidaan mietoja huumeita? On maailman vanhin idea puhua räppibiisissä jostain asiasta mutta tarkoittaa aivan muuta.

MY: Jopo ei ole kovin pitkä. Sanoitusten tuottamasta oivaltamisen ilosta huolimatta tuotanto iskee kovempaa kuin riimit.

TF: Todellakin. Toimii keikalla varmasti tosi hyvin. Reipas tempo, leppoisa meininki. Jymäkkä biitti ja torviriffi, joka on jostain soul-biisistä, mutta en millään saa päähäni mistä. Tykkään ysärihenkisestä tuotannosta tosi paljon.

The Killers: Runaways
Uuden aallon indierockilla aloittanut bändi jatkaa hyväksi havaitsemallaan aikuisrock-linjalla. Syksyllä ilmestyy yhtyeen neljäs levy Battle Born, jolla kuultaneen lisää Brandon Flowersin sisäistä Springsteeniä. Jos stadionrockia soitetaan vielä 20 vuoden kuluttua, nykybändeistä Olympiastadionilla nähdään Foo Fightersin ohella todennäköisimmin The Killers.

MY: Selkeä AOR-alku.

TF: Eikä jää pelkästään alkuun. Kuulostaa aika paljon Meat Loafilta.

MY: Oho, nyt lähtee! Niin isoa soundia, ettei tätä voida tehdä missään muualla kuin Amerikassa.

TF: Nämä eivät ikinä säästele, mutta jos tulee Las Vegasista ja bändin nimi on The Killers, niin silloin on pelkästään oikein tehdä tällaista musaa. Eikä heille ole tällä hetkellä kauheasti selkeitä kilpailijoita.

MY: Tykkään kyllä enemmän tästä nykyisestä areenasoundista kuin ensimmäisen levyn indiepopista.

TF: Nyt se erottuu ja on tavallaan omalla leikkikentällään. Minulla on hirveän kahtiajakoinen suhtautuminen tähän bändiin. Killers on jossain mielessä nolo bändi, mutta se onnistuu tekemään oman juttunsa tosi hyvin. Se on just sellainen, mistä on pikkuisen vaikea julkisesti myöntää tykkäävänsä. Voin kuvitella, ettei yksikään intohimoinen Killers-fani voi olla mikään musiikkielitisti.

MY: Debyyttilevyn aikaan bändipaidan olisi vielä voinut laittaa päälle, mutta ei enää. Eikä tämä kuulosta miltään pastissilta, vaikka Meat Loafilta kuulostaakin.

TF: Killers ei kyllä ole enää mikään T-paita-bändi. Nyt paitaa voisi käyttää ehkä ironisesti. Vaikka tämä on niin AOR:ää kuin vain voi olla, ei se kuulosta yhtään ironiselta. Bändi soittaa puhtain sydämin.

MY: Tai ainakin se onnistuu huijaamaan meitä.

TF: Just niin. Turha edes kysyä, onko tämä liian pateettista. Se on lähtökohta. Jos ei olisi, biisi olisi epäonnistunut.

No Doubt: Settle Down
Gwen Stefanin soolouraa seurannut bänditauko loppui jo yli neljä vuotta sitten, mutta vasta nyt saadaan kuulla uutta No Doubtia. Single ennakoi syksyllä ilmestyvää kuudetta albumia Push and Shove.

TF: Näiden paluu on kestänyt tosi kauan. Uusi biisi kuulostaa ihan Gwen Stefanin soolotuotannolta.

MY: Tästä tulee mieleen myös Nelly Furtadon paluusingle Big Hoops.

TF: Dancehall-rytmi tuo mieleen kevyt-M.I.A:n. Ainahan jamaikalainen musiikki on ollut lähellä No Doubtin sydäntä. Alkuun oli ska-punk, sitten tulivat roots reggae- ja dancehall-vaikutteet.

MY: Jos Gwen ei kuulostaisi näin valkoiselta, tämä voisi olla vaikka Kelisiä.

TF: Hauska ristiriita, että Gwen on maailman valkoisimman kuuloinen laulaja, mutta flirttailee jatkuvasti jamaikarytmien kanssa. Platinablondi on hirveän epäuskottava reggae-laulaja, mutta se tekee tästä hauskaa.

MY: Ei tämä instant-hitti tosiaankaan ole.

TF: Ei ole mikään Just a Girl. Ihan kiva poppibiisi, mutta liian vähän tästä jää mieleen. Onko paluun mobilisoituminen tyssännyt siihen, ettei ole ollut kunnon biisejä? Mutta ei sillä hittikokoelmallakaan kovin montaa oikeasti hyvää biisiä ollut.

MY: Ei näillä varmaan enää ole tarvettakaan listaykköselle.

TF: Veikkaan, että Don’t Speak tuo rahaa sen verran, että he voivat elää loppuelämänsä sujuvasti kotona. Mutta jos No Doubt nyt tulisi Suomeen, keikka taitaisi olla enemmän Jäähalli- kuin Hartwall Areena -osastoa.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla:

Lisää luettavaa