HS: Saksassa asuvalle räppärille langetettiin fatwa-tappotuomio

16.05.2012

Saksaan muuttaneen iranilaisen raplaulajan tappamisesta on luvattu kymmenien tuhansien palkkio. Syynä on miehen kantaaottava ja satiirinen musiikki.

Kuva: Wikimedia Commons / Shahin Najafi

Kölnissä asuva, seitsemän vuotta sitten Iranista Saksaan muuttanut raplaulaja Shahin Najafi tunnetaan satiirisista ja kriittisistä lauluistaan, joilla hän haluaa omien sanojensa mukaan paljastaa kotimaansa yhteiskunnallisia ongelmia sekä uskontoon liittyviä epäkohtia.

Iranilainen uskonoppinut, 92-vuotias suurajatollah Safi Golpayeganin on kuitenkin langettanut 31-vuotiaalle Najafille islamin laissa fatwa-nimellä tunnetun tappotuomion, kertoo Helsingin Sanomat. Ajatollahin mukaan Najafi on musiikillaan pilkannut islamia sekä edesmenneitä imaameja.

Tulilinjalla on etenkin Najafin farsinkielinen kappale Naghi, jolla Najat itse kuitenkin selittää arvostelevansa vain yleisesti Iranin nykyisiä olosuhteita. The New York Times -lehden mukaan Najafin levyn kannessa on myös ollut provosoivasti naisen rinnan muotoinen moskeijan kupoli.

Iranilainen verkkosivusto on luvannut Najafin tappamisesta lähes 78 000 euron palkkion.

Najafi on uhkauksen vuoksi joutunut perumaan Euroopan-kiertueensa ja vetäytymään julkisuudesta Saksassa. Laulajan urastaan hän ei kuitenkaan aio luopua.

Länsimaissa tunnetuin aikaisempi Iranissa annettu fatwa on Iranin silloisen valtionpäämiehen, suurajatollah Khomeinin vuonna 1989 antama tappotuomio kirjailija Salman Rushdiesta, joka Khomeinin mukaan pilkkasi islamin profeetta Muhammedia kirjassaan Saatanalliset säkeet. Najafille fatwan langettaneella Golpayeganinilla ei iranilaisen lehden mukaan kuitenkaan ole poliittista valtaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lisää luettavaa