Internetajan musiikki-ilmiöitä: rasittava huumorivideo Pen-Pineapple-Apple-Pen nousi Billboard top 100 -listalle lyhyimpänä kappaleena koskaan

Tutkimusten mukaan internetajan lieveilmiöihin kuuluu keskittymiskyvyn heikkeneminen ja viihdykkeiden yksinkertaistaminen.

29.10.2016

Somessa hirmuiseen suosioon ja levitykseen päätynyt huumorivideo on noussut Billboard top 100 -listan kaikkien aikojen lyhyimmäksi kappaleeksi. Japanilaisen koomikon tekemä korvamato-aivojen-sulatusuuni-kappale PPAP eli Pen-Pineapple-Apple-Pen kestää vain 45 sekuntia.

Kehnoa englannin kielen oppimateriaalia muistuttavassa videossa koomikko Kosaka ”Piko Taro” Daimaou hokee kolmea sanaa erikseen ja peräkkäin. Geneeristä biittiä ja hassunhauskaa videota on tuskin tarkoitettu kilpailemaan perinteisten artistien kansssa, mutta some nosti PPAP-biisin nyt Billboardin listalle.

Kappaleella on pelkästään YouTubessa lähes 140 miljoonaa kuuntelua. Jos päälle lisätään somessa, etenkin Facebookissa tulleet katselut, on luku todennäköisesti useita satoja miljoonia. Video levisi nopeasti Justin Bieberin jaettua se Facebook-seinällään, ja nyt YouTubeen on lisätty lukuisia kotivideoita, missä kappaleen fanit esittävät videon koreografiaa biisin tahtiin. PPAP:ta on kutsuttu uudeksi Harlem shakeksi.

”Olin aiemmin tottunut keikkailemaan yhden ihmisen yleisöille. Sitten tämä tapahtui. Internet on ihmeellinen asia”, koomikko kertoi lehdistötilaisuudessa muun muassa The Guardianille.

Pen-Pineapple-Apple-Pen on jonkinlainen modernin ajan multimediallinen viihdykepaketti, joka tarjoaa helposti ja nopeasti yhteislaulun, tanssin, ja videon. Pitäisikö tällaisille ilmiöille tehdä oma uusi top -listansa?

Biisi toi koomikolle myös levytyssopimuksen, joten lopettakaa tekin jo hyvissä ajoin se ihme taidemusiikin vääntäminen, kun dollarit saa poimittua näinkin.

Alla Pen-Pineapple-Apple-Pen. Bonuksena myös Psy:n Gangnam Style -livekonserttipätkä Etelä-Koreasta havainnollistamaan, mitä vaikkapa YouTubella voi saada aikaan.

Billboard-uutisen jälkeen internetin kommenttipalstoilla pohdittiin jälleen musiikin kuolemaa. Vaikka Pen-Pineapple-Apple-Pen on monella tapaa musiikkikappaleen irvikuva, pitää muistaa, että ihmiskunta on jo selvinnyt saksalaisen lastenlaulun Schnappi, das kleine Krokodilin ja mobiiliviihdeyhtiön kännykkäsoittoääneksi tehdyn Crazy Frogin Billboard-kärkisijoista. Kaikki on siis hyvin.

Lisää luettavaa