Jenni Vartiaisen mysteeri: mikä ihme tekee Vartiaisesta häkellyttävään suosioon suljetun superpopparin?

Jaa Facebookissa

Jenni Vartiaisen menestys hämmentää: Seili-levy on myynyt vuodessa multiplatinaa, rockarit ja popparit ovat rinta rinnan polvillaan, kaikki mihin hän ryhtyy näyttää onnistuvan. Mikä on Vartiaisen menestyksen salaisuus? Jussi Saarinen päätti paneutua asiaan.

Teksti: Jussi Saarinen, kuva: Warner Music

Jenni Vartiainen ei jätä ketään kylmäksi. Hän on juhlittu pop-prinsessa ja kunnianhimoinen muusikko, koko kansan lemmikki ja arvostettu taiteilija. Hänessä erikoisuus kohtaa tavanomaisen ja valtavirta yhtyy vaihtoehtoisuuteen.

Vartiaisen viimevuotinen menestys oli omaa luokkaansa. Hän kahmi Emma-pystejä kaksin käsin, ja vyöryy edelleen radioaaltoja pitkin ihmisten koteihin ja työpaikoille. Vartiaisen vuosi sitten julkaistua Seiliä on myyty vuodessa yli 100 000 kappaletta, mikä tarkoittaa maamme standardeilla multiplatinaa.

Ihmiset raavaista rokkikarjuista Iskelmä-radion tehokäyttäjiin herkistyvät Jennin edessä. Jotain populaariuden laajuudesta kertoo se, että samaan aikaan, kun Seili kruunattiin Emma-gaalassa viime vuoden parhaaksi pop- ja rock-albumiksi, voitti levyltä lohkaistu Missä muruseni on? -kappale Vuoden iskelmä 2010 -palkinnon.

Miksi kaikki rakastavat Jenniä? Mikä tekee Vartiaisesta koko kansan suursuosikin? Päätin selvittää asian juuria myöten.

Vaihe 1: Kysy viisaammilta

Vartiainen on kerännyt yli 56 000 Facebook-peukkua. Seinällä hehkutetaan menneitä keikkoja ja Jennin ihanuutta ylistetään päivästä toiseen. Myös ”Jenni team” päivittää kuulumisiaan kiitettävällä tahdilla. Ehkä aktiivinen faniyhteisö osaa selventää Vartiaisen megasuosion syitä?

Kaikenkattavaa syväanalyysia ei kuitenkaan ole tarjolla. Suosituimpia selityksiä ovat, että Jenni on ”huippu artisti”, ”maailman kaunein nainen” ja yksinkertaisesti ”niin ihana”.

Syvempää ymmärrystä janoten laitan keskustelun vireille. Muutama antaumuksellinen fani uskaltautuukin avaamaan sanaisen arkkunsa.

”Jenni on aito, ystävällinen ja lämmin persoona kauniin ulkokuoren ja heleän äänensä lisäksi. Aika täydellinen kokonaisuus, mielestäni. Myös tietynlainen mystisyys ja etäisyys luo lisää vetovoimaa”, kuuluu yksi selitys.

Lisäksi fanit hehkuttavat etenkin Vartiaisen monipuolisuutta. Esimerkiksi Missä muruseni on? -kappale taipuu heidän kuuntelussaan mitä erilaisimpiin tulkintoihin: eräs kommentoija ajattelee sen kertovan omasta raskausajastaan, toiselle se tuo mieleen edesmenneen lemmikin.

Tämä ei vielä tyydytä tiedonjanoani. Jospa rocktoimittajat, nuo musamaailman kaikkitietävät oraakkelit, osaisivat valistaa lisää.

Suomen Hunter S. Thompsonin Nalle Östermanin mukaan Jennin x-factor piilee kauneuden, älyn ja ammattitaidon tappavassa yhdistelmässä. Vartiainen on siis Suomen Marilyn Monroe, klassisesta tähtimuotista veistetty monumentti, jonka loisto ulottuu musiikin ulkopuolellekin.

Soundin Antti Luukkasen mielestä Vartiaisen lauluääni laittaa ”jalat vatkuliksi.” Ehkä Jennin menestyksen syy on se, että hänen karhean samettinen äänensä puhuttelee suomalaista sielua erityisen painokkaasti.

Rumban Teemu Fillin taas sanoo, että Vartiainen tekee musiikkia ”iskelmällisen ja paisutellun runotyttö-elektropopin kaavalla”. Onko Jennin salaisuus sittenkin eksoottisten elementtien yhdistelemisessä ja genrelokeroinnilla leikittelyssä?

Samaa vakuuttaa myös Tarja Rautiainen-Keskustalo, populaarimusiikin tutkija Tampereen yliopistosta.

”Sekä musiikillinen tyyli että lauluääni liukuvat innovatiivisesti yli genrerajojen: mukana on sopivassa suhteessa (suomalaista) iskelmää (ainakin pohjavirityksenä) ja poppia, jolloin musiikki puhuttelee erilaisia yleisöjä”, Rautiainen kirjoitaa sähköpostissaan.

Vaihe 2: Koe itse

”Mä en haluu kuolla tänä yönä”, hoilaa loppuunmyyty Pakkahuone. Harvoin edes kesäfestareilla saa todistaa näin hillitöntä huumaa. Väkijoukon hurmostila vertautuu miltei messiaaniseen herätysjuhlaan. On pitkäperjantain jälkeinen lauantai, ja olen Jenni Vartiaisen keikalla.

Edessäni pauhaava spektaakkeli on mykistävä kokemus. Bändi soittaa röyhkeästi, mutta antaa keulakuvan paistatella valokeilassa. Soundit potkivat palleaa, ja valot tukevat musiikillisia käänteitä saumattomasti. Silti suurimman vaikutuksen tekee yhteisöllisyys. Toisella puolellani on teinityttö, toisella keski-ikäinen mies, ja molemmat laulavat jokaisen biisin mukana ulkomuistista.

Suuri osa yleisöstä on ikäpolvea, joka diskoili nuoruudessaan Abban, Boney M:n ja Duran Duranin tahtiin. Kenties tämän vuoksi Vartiaisen 1980-lukulaisesti jytkyttävä musiikki iskee varttuneempaankin väkeen. Nuoremman polven innostuksen voi laittaa kasarikulttuurin yleisen trendikkyyden piikkiin.

Keikalla kuullaan kaikki Seilin avainraidat. Viimeistään Missä muruseni on?Nettiin-kaksikko villitsee ihmiset lopullisesti. Myös vanhemmat hitit, kuten Mustaa kahvia ja Ihmisten edessä, otetaan ilolla vastaan. Vastikään juorutusta väsymyksestä ei ole tietoakaan.

Lavalla Vartiaisen kontrastisuus ilmenee entistä kiehtovampana. Jaottelut järkeen ja tunteeseen tai taiteeseen ja viihteeseen eivät päde. Jenni on samalla femme fatale ja viaton naapurintyttö. Jin ja jang sulautuvat toisiinsa.

Vaihe 3: Ymmärrä

Filosofilegenda Hegel ajatteli, että maailma kehittyy ristiriitojen kautta. Teesin ja antiteesin yhteentörmäyksestä seuraa synteesi. Kaikki vallankumouksellinen syntyy vastakohdista.

Vartiaisen musiikki rakentuu nimenomaan vastakkaisuuksien varaan. Esimerkiksi Seilissä klassisen musiikin estetiikka kietoutuu modernin pop-muotokielen ympärille, ja iskelmämelodiat kulkevat käsi kädessä rock-uskottavuuden kanssa. Levy on sekä avoimen kaupallinen että taiteellisesti kunnianhimoinen teos.

Musiikillinen kontrastisuus punoutuu yhteen Vartiaisen kaksijakoisen imagon kanssa. Ensinnäkin hänellä on vakavasti otettava puolensa. Hän on perfektionisti ja kontrollifriikki, taitelijaluonne, joka on soittanut klassista pianoa lapsuudessaan kymmenen vuotta, ja joka suhtautuu äärimmäisen kunnianhimoisesti musiikkiinsa.

Ylen Seili: Näin se tehtiin -dokumentissa Vartiainen kertoi haluavansa pitää kaikki langanpäät käsissään, aina keikkavaatetuksen suunnittelusta pianosovitusten tekemiseen asti.

Toisaalta Vartiainen on pesunkestävä poppari ja markkinakoneiston tuote. Popstars- ja Gimmel-menneisyys varjostaa häntä vieläkin. Seiliä myytiin jopa iltapäivälehtien kylkiäisenä.

Lisäksi hänen levynsä menevät kaupaksi myös ulkomusiikillisilla avuilla. Jenni on naistenlehtien vakikasvo, ja hänet on äänestetty Suomen seksikkäimmäksi naiseksi sekä kauneimmaksi pop-tähdeksi useamman kerran.

Tämä syvä ristiriita Vartiasen imagon ytimessä erottaa hänet muista artisteista. Anna Abreun otsaan lyödään sellout-leima sen enempää empimättä. Antti Tuiskun fanittaminen kääntyy jo nolouden puolelle. Vartiaista arvostetaan, koska hän ei ole purkkapoppari, muttei myöskään heittäydy turhan avantgardeksi.

Jenni Vartiainen seisoo jalat tukevasti taiteen ja viihteen häilyvällä rajapinnalla.

 • Jussi Saarinen

  Tässä vielä jälkijunassa toimittaja Samuli Knuutin kommentti Vartiaisen supersuosiosta:

  “Jenni on myös osannut säilyttää tarpeellisen etäisyyden eikä ole tehnyt liikaa — mikä on aina vaarana Suomen kokoisessa maassa, jossa artistit menevät joka lehteen, ohjelmaan ja paikkaan tuomaan itseään esille. On vältetty ylitarjonta, mikä Idols-artistit yleensä tappaa.”

 • http://edvardkorhonen.fi Anton

  Jenni laulaa kivasti, on olemukseltaan erittäin sopiva, laulujen sanat ovat keskivertoa paremmat, joskin koko levyn kuuntelu käy jo hieman työstä…

  Hän on vain taitava, suosíttu, ja helposti pureskeltavassa muodossa.

  Tosin ainuttakaan levyä ei olisi myynyt, jos olisin ainoa potentiaalinen ostaja, mikä tietysti tarkoittaa että on myös hyvää tuuria.

 • http://edvardkorhonen.fi Anton

  ….ja tuollainen nuoleskelu jo kolisee…
  kuin etsivä lusikka tyhjenneessä maapähkinävoi purnukassa….

  makeaa makeaa..

 • http://edvardkorhonen.fi Anton

  Mä en haluu kuolla tänä yönä, sekä Missä muruseni on-tarinat mm. ovat molemmat Mariskan hengentuotteita..
  seikka mitä ei sovi unohtaa, kun hoilaatte mukana,
  vaikka hieno artistihan se Jenni onkin.

 • JohannesK

  Jennin menestyksessä on mukana levy-yhtiön taitava markkinointi ja suuri satsaus Jennin uraan. Kenenkään muun levyjä ei olla mainostettu noin aggressiivisesti kuin Vartiaisen. Emmapystejäkin kertyi rutkasti, kun kehiteltiin uusia kategorioita Vartiaista varten (live ja musavideo).
  Jenni on taitava pelaamaan median kanssa, hän osaa taitavasti kertoilla pianon ja huilun soitostaan, taitoluistelusta, koiristaan ja muista kivoista jutuista ja saa sitä kautta sekä sympatiapisteitä. Lehdistö on Jennin pauloissa ja media kirjoittaa hänestä vain mukavia juttuja ja esim. hänen parisuhteensa Jukka Immoseen on pysynyt melko piilossa. (vrt mm. Anna Abreun suhteet.)
  Jenni sai myös paljon palstatilaa levylle “sanoittamisellaan”: “itkin ja kirjoitin, oksensin ison möykin sisältäni” jne, vaikka todellisuudessa hän oli sanoittanut levylle vain kaksi puolikasta biisiä…
  Mariskan upeat sanoitukset, Brunilan upeat biisit ja Jukka Immosen suuri panostus kultansa levyyn kruunaavat kakun. Jukka Immonen pani parastaan Jennin suhteen, mutta Anna Puun ja Abreun suhteen hän ei ihan kaikkia korttejaan ymmärrettävästi käyttänyt.

 • Annika

  http://irc-galleria.net/user/Squrre

  Yksi Jennin salaisuus on valtava meikkiimäärä ja huippustylisti, eipä naturellin näköisenä voitettais misspop ja vuoden seksisymbolititteleitä ja sais huomiota…Mutta sitähän ei nuoret kuolaavat miehet tajua, että Jenni ei herättyään näytä ihan siltä kun Nettiin videossa herättyään…

 • saapasjalkakissa

  Jenni on taitavasti tuotteistettu tuote, eikä koko Suomen kansa todellakaan pidä hänestä, päinvastoin. Moni näkee hänen tuotteistuksensa taakse liiankin hyvin. Jenniä markkinoidaan syvällisenä ja salaperäisenä. Missään haastattelussa hän ei kuitenkaan ole osoittanut mitään syvällisyyttä. Jenni on laverrellut elämästään paljon, vaikka antaa samanaikaisesti ymmärtää, ettei puhu yksityiselämästään. Paljon vähemmän tiedetään mm. Laura Närhen tai Chisun yksityiselämästä.

  Itku ja oman kohtalon surkuttelu vetoaa suomalaisiin. Jenni onkin kertonut, kuinka rankkaa taitoluistelu oli, kun piti olla niin trimmattu, kuinka hän oli täysin uupunut ja loppu ihmisten edessä kiertueen aikana ja kuinka hän on itkenyt ämpäreittäin kyyneleitä, kun elämä on ollut niin raskasta. Idolssin Hennariikka osaa käyttää samaa kikkaa ja hän on päässyt tytöistä pisimmälle huonoimmalla laulutaidolla.

  Toisaalta Jenni osaa käyttää taitavasti hyödyksi flirttailua ja pikkutuhmia juttuja, koska tietää, että niiden avulla saa aina niin tärkeää palstatilaa.

  Monikaan ei arvosta Jenniä, koska hän on esillä liikaa ihan muiden asioiden kun musiikin ansiosta. Milloin kyseessä hienot vaatteet, upouusi Audi ja pikkutuhmat jutut. Jennin musiikkivideoissakaan ei ole minkäänlaista särmää, kaikki noudattavat samaa kaavaa: Jenni täydellisesti meikatussa naamassaan, täydellisissä vaatteissaan heiluttelee kroppaansa ja käsiään puolelta toiselle ja välillä lähikuva kasvoihin, jotta meikki pääsee oikeuksiinsa. Ja ilme on tottakai aina hieman surumielinen.