Journalisti: suomalainen radiokanava piti James Bond -tunnareita ”hevimusiikkina” – ja sen jälkeen homma vasta oudoksi muuttuikin

Soita ja anna toisten soittaa.

21.09.2016

Journalisti-lehden nettisivustolla kerrottiin hämmentävästä tapahtumaketjusta Radio Classic -radiokanavalla.

Artikkelin mukaan Radio Classic -kanavalla työskennellyt toimittaja irtisanottiin hänen lisättyään kanavan soittolistalle esimerkiksi James Bond -elokuvien tunnussävelmiä.

Erään yön aikana radiosoittoon oli putkahtanut kanavan soittolistan ulkopuolelta kymmenen musiikkikappaletta. Näiden kappaleiden takia uutiset olivat myöhästyneet. Pari päivää tämän jälkeen toimittaja sai potkut.

Tässä vaiheessa homma meneekin sitten erikoisemmaksi.

Journalistilehden mukaan työnantaja väitti, että ”toimittaja oli käynyt työpaikalla luvatta, tehnyt perusteettomia merkintöjä työaikakirjanpitoon ja käyttäytynyt epäasiallisesti pyytäessään vapaata työstä”.

Kun tapausta lähdettiin sopimaan, sovittelupöydässä istunut Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas sanoo, että työnantaja alkoi puhua näistä perusteista vasta oikeuteen jouduttuaan.

Kanavan väitteen mukaan klassiset James Bond -biisit olisi laskettu hevimusiikiksi ja näin ollen vaarantaneet yhtiön toimiluvan. Irtisanomisperuste kuitenkin muuttui sen jälkeen, kun tapaus vietiin oikeuteen sovintoneuvotteluiden jälkeen. Yhtiö vetosikin yhtäkkiä työntekijänsä epäasialliseen käytökseen, työaikakirjauksiin ja muihin seikkoihin, joista ei irtisanomistilanteessa puhuttu lainkaan, Salokangas sanoo.

Viime vuonna Pirkanmaan käräjäoikeus kertoi päätöksessään, että yhtiöllä oli työsopimuslain mukainen peruste toimittajan irtisanomiseen. Käräjäoikeus tuomitsi toimittajan maksamaan korvauksia työnantajalle, sillä yhtiö oli nostanut vastakanteen toimittajaa vastaan.

Hovioikeudessa tuomio kuitenkin kääntyi toisin päin. Juontajille ja toimittajille ei ollut annettu tarpeeksi selkeitä ohjeita sen suhteen, mitä kappaleita soittolistalle saa lisätä. Soittolistalle lisätyt kappaleet eivät myöskään olleet aiheuttaneet yhtiölle vahinkoa, hovioikeus päätti.

Hovioikeus määräsi Radio Classicin toimintaa pyörittävän GBTIMESin maksamaan toimittajalle työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä lähes 17 000 euron korvaukset. Myös oikeudenkäyntikulut lankesivat yhtiön maksettavaksi.

Asiasta kertoi Journalistilehti täällä.

Lisää luettavaa