Keskustelu melurajoista kuumenee: myös Tuskan, Sidewaysin ja Summer Soundin järjestäjät ovat tyytymättömiä

06.08.2015

Weekendin, Tuskan, Sidewaysin ja Summer Soundin taustajoukot lähettivät yksissä tuumin sangen harmistuneen sävyisen tiedotteen Helsingin melurajoituksista. Festivaaleja ärsyttää Helsingin ympäristökeskuksen tiedoksianto, jonka mukaan Helsingin konserttimelulinja on ”salliva ja toimiva” ja ”lähes kaikki tapahtumajärjestäjät ovat tyytyväisiä ympäristökeskuksen soittoaikalinjauksiin”.

”Helsingin ympäristökeskuksen väitteet festivaalijärjestäjien tyytyväisyydestä ovat pöyristyttäviä. Emme todellakaan ole tyytyväisiä ympäristökeskuksen linjauksiin”, toteaa Tuskan Eeka Mäkynen tiedotteessa.

Festivaalit syyttävät ympäristökeskusta mielivaltaisuudesta ja väheksyvästä suhtautumisesta. Tapahtumajärjestäjät toteavat, ettei melurajoituksista ole voinut kunnolla neuvotella.

”Saimme täystyrmäyksen heti palaverimme aluksi. Virkamies totesi suoriltaan, että anomuksemme ei tule menemään häneltä eteenpäin. Ehdotimme kompromissia, että soittaisimme viimeisen tunnin kello 23 saakka alhaisemmilla desibelitasoilla, mutta tämä ei ympäristökeskukselle kelvannut”, Mäkynen kertoo.

”Yritimme parina vuotena hakea tunnin lisäaikaa festivaalillemme ympäristökeskukselta, mutta saimme jo heti puhelimessa vastauksen, että tokihan te lisäaikaa hakea voitte, mutta kannattaa suunnitella ohjelma jo valmiiksi siten, että musiikki loppuu joka tapauksessa kello 22 eikä kello 23”, kertoo puolestaan Summer Soundin promoottori Oskari Hakala.

Erityisesti tapahtumajärjestäjiä tuntuu kismittävän se, että Flow-festivaalilla on lupa jatkaa soittoa tunnin muita pitempään. Festivaalien kohteluun vaaditaankin tasapuolisuutta.

Weekendin Hardi Loog mainitsee erikoisen kuuloisesta tapahtumasarjasta, kun Weekend oli anonut samanlaisia soittoaikoja kuin lähistöllä järjestettävän Flow’n. Tiedotteen mukaan Helsingin ympäristönsuojelupäällikkö perusteli korkeimmalle hallinto-oikeudelle antamassaan lausunnossa, että ”poikkeus [melurajoituksiin] voidaan ensisijaisesti myöntää sille tapahtumalle, jota koskeva meluilmoitus on tullut vireille ensimmäisenä. Muuta perustetta viranomaisella ei voi olla käytettävissään.”

”Pidimme ympäristökeskuksen päätöksen mielessämme tarkoin, kun teimme tämänvuotisen anomuksen. Festivaalimme meluilmoitus saapui kaupungin kirjaamoon 10.10.2014, kun Flow Festivalin ilmoitus saapui sinne vasta yli kaksi kuukautta myöhemmin 15.12.2014. Nyt täällä saapumisajalla ei sitten yhtäkkiä ollutkaan mitään merkitystä, vaan ympäristötarkastaja alkoi keksiä aivan uusia perusteita sille, että juuri Weekend Festivalin esiintymisaikoja tuli rajoittaa”, Loog kertoo.

Päivitetty klo 12:10

Lisää luettavaa