Kiitos, internet! Kätköistäsi löytyy loistava kokopitkä dokkarielokuva Fugazi-yhtyeestä

16.09.2012

DIY-asennetta luotsannut post-hardcoren legenda Fugazi on ollut määrittelemättömän pituisella tauolla jo pian 10 vuotta, mutta yhtyeen perintö, ja toiveet mahdollisesta paluusta, elävät ikuisesti. Onneksi lohdutusta saa muun muassa katsomalla mainion parituntisen dokumentin bändistä!

Kuva: Glen E. Friedman

Kahden punk-ikonin, Ian McKayen (Minor Threat) ja Guy Picciotton (Rites of Spring), sekä häkellyttävän kovan rytmiryhmän Joe Lallyn ja Brendan Cantyn muodostama Fugazi ehti julkaista kaikkiaan kuusi albumia vuosien 1990-2001 välillä, ennen kuin yhtye jäi määrittelemättömän pituiselle mutta ilmeisen lopulliselle tauolle vuonna 2003.

Paluuhuhut ovat toki velloneet tasaisin väliajoin ja bändille on tarjottu jopa hyvin suuriakin rahasummia esimerkiksi festarikeikkojen soittamisesta, mutta yhtye on korostanut, että raha ei saa heitä palaamaan, vaan ainoastaan tilanne, jossa kaikilla neljällä jäsenellä olisi aikaa ja aitoa halua tehdä vielä musiikkia yhdessä.

Toivotaan, että jonain päivänä vielä. Niille, jotka eivät päässeet bändiä kokemaan Tavastialla vuonna 2000, löytyy muuten lohdutusta alempaa:

Mutta nyt varsinaisen aarrearkun pariin. Instrument on Jem Cohenin ohjaama dokumentti Fugazista, jossa seurataan bändiä sen perustamisesta vuonna 1987 aina vuoteen 1998 ja End Hits -albumin äänityksiin saakka.

Kyseessä ei ole mikään tyypillinen bändidokumentti, jossa vain haastatellaan mekaanisesti bändin jäseniä ja kerrotaan tuhanteen kertaan kuultuja tarinoita studion kätköistä, vaan Instrument on enemmänkin kuin Fugazin musiikin ja tunnelmakuvien virtauksen tahdissa etenevä elokuva. Etenkin keikkamateriaali on huikeaa katsottavaa, sillä bändillä on ollut melkoisen uskomaton energia ja heittäytyminen live-esiintymisissään.

Luonnollisesti yhtye teki myös elokuvan soundtrackin itse.

Mutta tästä se lähtee, ota mukava asento ja vietä seuraavat pari tuntia yhden kaikkien aikojen hienoimmista yhtyeistä seurassa:

Lisää luettavaa