Kuumottavat ja hämmentävät suomalaiset biisit, osa 1: M.A. Nummisen rap-performanssi

15.06.2012

Suomalaisen populaarimusiikin kunniakkaasta historiasta löytyy biisejä, jotka ovat kuin halkeama todellisuudessa tai sinulle henkilökohtaisesti osoitettu, tuntemattomalla kielellä kirjoitettu kirje vieraalta henkilöltä. Esittelemme nyt alkavassa juttusarjassa joitain näistä.

Kuva: kuvakaappaus videosta

M.A. Numminen on tunnetusti Suomen kummallisimpiin ja arvostettavimpiin lauluntekijöihin lukeutuva taiteilija. Hänen työnsä ovat viskelleet jauhoja ostavan yleisön suuhun jo 1960-luvulta asti – tosin nykyään herran tempauksiin suhtaudutaan huomattavasti suopeammin kuin nuoruusvuosina, jolloin vahvasti Nummisen myötävaikutuksella syntynyt Suomen talvisota -yhtye kohautti underground-asenteellaan ja artisti joutui Rauli Somerjoen kanssa tehdyillä keikoilla jopa poliisin kanssa tekemisiin.

Toisin kuin monet kollegansa, Numminen ei ole vuosien mittaan antanut näkemyksissään tuumaakaan periksi. Herran teosluettelo kattaa musiikin lisäksi radiokuunnelmia, elokuvia ja kirjoja, ja kaikki nämä on tehty taatun hämmentävällä näkemyksellä. Niin kuin esimerkiksi tämä Nummisen viimeisin, vuonna 2007 julkaistu ”musiikkivideo”, jossa Numminen ”räppää” Suss MA6 -valottimen vihkimistilaisuudessa. Mutta mikä hitto tuo valotin on, ja miksi videon tyypit ovat pukeutuneet suojapukuihin? Ehkä se selviää biisin kuuntelemalla, ehkä ei. Kokeile ainakin.

Jatkamme kummallisten kotimaisten kappaleiden esittelemistä säännöllisen epäsäännöllisesti tällä samalla Rumba-kanavalla samaan Rumba-aikaan.

Lisää luettavaa