Häkki heilahtaa muusikolle – Kuusi musiikkimaailmaa kohauttanutta rikostapausta

26.02.2014

As I Lay Dyingin keulakuva Tim Lambesis mokasi sitten oikein kunnolla. Listaamme Lambesisin tapauksen tiimoilta kuusi muuta muusikkorikollista, joiden tuomiot saattavat tulla yllätyksenä.

Teksti: Jarkko Fräntilä / Saku Schildt, kuva: Tim Lambesis

As I Lay Dying -yhtyeen laulaja Tim Lambesis on tunnustanut yrittäneensä järjestää vaimonsa murhan palkkatappajan avulla. Lambesis jäi kiinni, kun hän yritti tilata murhaa peitetehtävässä olleelta poliisilta. Metalcore-laulaja voidaan tuomita yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen, ja lisäksi hän joutuu maksamaan 10,000 dollarin sakot.

Lambesis ei ole suinkaan ainoa muusikko, joka on päätynyt telkien taakse. Monet linnatuomion saaneista säveltaiteilijoista ovat tuttua kauraa: esimerkiksi Varg Vikernesin, Phil Spectorin ja Pete Dohertyn tuomiot ovat moneen kertaan mediassa käsiteltyjä. Tässä kuitenkin kuusi tapausta, jotka eivät ole saaneet viime aikoina aivan yhtä laajasti palstatilaa.

Lauryn Hill

Soulkuningatar Lauryn Hill sai kesäkuussa 2012 syytteen verojen kiertämisestä vuosina 2005-2007. Maaliskuussa 2013 Hill joutuikin veronkierrosta vankilaan. Alkujaan tuomio oli peräti 36 kuukautta, mutta kun kävi ilmi, että Hill oli maksanut takaisin jokaisen pennosen miljoonan dollarin jälkiverolaskustaan, istui Hill vankilassa ainoastaan viisi kuukautta.

Lil’ Kim

Queen Bee -nimelläkin tunnettu rääväsuuräppäri pidätettiin vuonna 2005 väärästä valasta. Tuolloin Kim väitti kivenkovaan, ettei tiennyt mitään vuonna 2001 tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta ystäviensä studion ulkopuolella. Turvakamerat väittivät kuitenkin muuta.

Kesäkuussa 2005 Li’l Kim tuomittiin yhdeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi vankilaan.

Rick James

Vuonna 2004 kuollut funkkari piti vuonna 1993 tulevan vaimonsa kanssa panttivankina Frances Alley -nimistä uhria kuuden päivän ajan. Viikon mittaiseksi revähtäneen crack-rännin aikana James ja tämän vaimo sitoivat naisen, harrastivat hänen kanssaan seksiä ja väitetysti polttivat crack-piipulla hänen ihoaan.

Kun tapauksen oikeuskäsittely oli vielä kesken, James ajoi vaimoineen bisnestapaamiseen Mary Saugerin kanssa. Kaksikko kidnappasi Saugerin ja piti tätä 20 tunnin ajan panttivankina.

Jamesin kidutussyytöksiä ei koskaan saatu todistettua. Artistin kannalta tämä oli onni, sillä mikäli kiduttaminen olisi todettu todeksi, olisi hän saanut elinkautisen vankeusrangaistuksen. Nyt hän istui ainoastaan kaksi vuotta kuuluisassa Folsomin vankilassa.

Jim Gordon

Sessiorumpali Jim Gordon soitti uransa aikana esimerkiksi Little Richardin bändissä ja Derek and the Dominosissa. Gordon myös kirjoitti Eric Claptonin kanssa viimeksi mainitun yhtyeen Layla-hitin. Hän sairasti skitsofreniaa, jota ei lääkitykselläkään saatu kuriin, ja vuonna 1983 Gordon hyökkäsi vasaralla aseistautuneena äitinsä kimppuun ja lopulta puukotti tämän kuoliaaksi.

Gordon tuomittiin sairaudestaan huolimatta 16 vuoden vankeusrangaistukseen. Käytännössä hän ei ole vapautunut koskaan vankilasta. Tällä hetkellä hän elää vangittuna mielenterveyspotilaille rakennetussa sairaalavankilassa Vacaavillessä, Kaliforniassa.

Peter Yarrow

Peter Yarrow oli yksi kolmasosa Peter, Paul & Mary -folktrioa. Heidän suurin hittinsä oli Puff, the Magic Dragon, jota Suomenkin alakouluissa lauletaan Lohikäärme Puff -suomennoksena.

Polittisesta aktivismistaan tunnettu Yarrow sai vuonna 1970 syytteen 14-vuotiaan faninsa koskettelusta. Fani ja tämän 17-vuotias sisko olivat tuleet Yarrown hotellihuoneeseen hakemaan nimikirjoitusta. Yarrow sai tapauksesta kolmen kuukauden vankilatuomion.

Yarrow on myöhemmin pyytänyt tekemisiään anteeksi: ”Tuohon aikaan me miesartistit olimme usein tahdittomia. En ollut yhtään sen parempi kuin muutkaan, ja jäin tekemisistäni kiinni. Tein väärin, ja häpeän tekemisiäni.”

Hugh Whitaker

Brittiläisistä The Housemartins- ja The Gargoyles -yhtyeistä tunnettu rumpali sai tuomion vuonna 1993. Whitaker oli oikeuden mukaan hyökännyt kirveellä aseistautuneena liikekumppaninsa kimppuun ja sytyttänyt tämän asunnon kolmeen otteeseen palamaan. Muusikko sai kuuden vuoden tuomion. Pelottava kaveri myös Wikipedia-kuvansa perusteella.

Lisää luettavaa