Melissa Auf der Maur soitti salakeikan Nosturissa – katso video ja haastattelu

Jaa Facebookissa

Viime lauantaina Melissa Auf der Maurin piti olla keikalla Lontoossa. Eyjafjöll oli toista mieltä. Kun lennot oli peruttu ja laivat buukattu täyteen, ei auttanut kuin jäädä Helsinkiin. Sen sijaan, että Melissa olisi jäänyt hotellihuoneeseen murjottamaan, hän näytti kanadalaisen sisunsa ja polkaisi pystyyn spontaanin treenikämppäkeikan. Rumba taltioi ainutlaatuisen iltapäivämatinean videolle.

Teksti: Janne Flinkkilä, kuva: Noora Vainio
Livevideo: Soffa.tv & Tuotantoyhtiö Tivoli

Melissa Auf der Maur ”Last Minute Lo-Fi Volcanic Cloud Show”
17.4.2010 Helsinki, Nosturi

”Moi.Ottakaa videokamera mukaan ja tulkaa klo 13 Nosturille,Melissa Auf der Maur soittaa yhdellä treeniksellä keikan ja pyysi minuu kutsumaan jengiä.”

Tekstiviesti saa tahmean lauantaiaamun unihiekat karisemaan silmistä. Pienen aamubassoisen puhelinkierroksen jälkeen saadaan raavittua kasaan akuutti videopajaryhmä.

Edellisenä iltana Melissa kertoi Bar Loosessa, että he saattavat soittaa siellä lauantaina spontaanin iltapäiväkeikan. Hän oli yrittänyt buukata studioaikaakin, jotta parin päivän joutoaikaa voisi käyttää johonkin hyödylliseen.

Keikasta olisi kuitenkin koitunut kohtuuttoman paljon säätöä backlinen vuokraamisesta baarihenkilökunnan haalimiseen. Niinpä se päätettiin järjestää Nosturissa treenikämpällä, mistä soittokamat löytyvät jo valmiiksi.

Lauantai-iltapäivänä Suburban Triben Janne Joutsenniemen isännöimään treenikämppään ahtautuu kolmisenkymmentä ihmistä. Osa heistä on Melissan Class of Hope 2010 -faniyhteisön jäseniä.

Vaikka perjantaina piti soittaa Oslossa ja lauantai-iltana olisi ollut keikka Lontoossa, Melissa ei vaikuta lannistuneelta. Hän sanoo, että meitä kaikkia pohjoisen asukkeja yhdistää samanlainen sisu: vastoinkäymisiä ei jäädä surkuttelemaan vaan ne nähdään haasteina ja mahdollisuuksina.

”Minua kutsutaan nimellä ‘Melissa After One Hour'”, hän vitsailee, kun treenikämppäkeikan aloitus on hieman venähtänyt sovitusta ajasta.

Intiimi setti seurailee samoja latuja kuin edellisen torstain keikka Virgin Oilissa. Pari kertaa Melissa laittaa intron jälkeen biisin poikki, kun aloitus ei oikein onnistu. ”Nyt meillä on kerrankin mahdollisuus treenata. Yleensä me vain hypätään lentokoneeseen ja lähdetään keikalle”, hän sanoo.

”Me saadaan kyllä järjestettyä teille Nosturista edullinen treenikämppä, jos joudutte jäämään tänne pidemmäksi aikaa”, Elmu ry:n Eeka Mäkynen heittää.

Keskellä settiä äänitysläppäri kaatuu. On aikaa jutella mukavia Melissan edellispäivän visiitistä Torni-ravintolassa ja itse kunkin viikonloppusuunnitelmista. Lopulta pidetään pieni esittelykierros. Melissa kuvaa pokkarikameralla, kun kaikki kertovat vuorollaan nimensä.

Keikka päättyy Melissan ”tribuuttiin Type O Negativen Black Sabbath -tribuutille”, jonka hän esitti Peter Steelen muistoksi myös Virgin Oilissa. Toisin sanoen hän toisintaa Type O Negativen The Origin of the Feces -levyllä julkaistun version Black Sabbathin Paranoidista.

Biisin keskellä on muutama tahti Iron Manin riffiä. Melissa käyttää tilaisuuden hyväksi ja tapailee sitä yksinään mustalla Fender Precision -bassollaan. Hän naurahtaa soittavansa sen aina väärin, mistä bändikaverit muistavat kuittailla keikan jälkeen: ”He sanovat, että eikö tämä opita jo 12-vuotiaana.”

”Rest in peace” -sanoihin päättyvän Type-tribuutin jälkeen Melissa pähkäilee, ehtisikö soittaa vielä yhden biisin. Viisi minuuttia aikaa ennen kuin täytyy pakata tavarat autoon ja lähteä kohti laivaa. Vielä nopea Real a Lie -rypistys – joka sekin starttaa vasta toisella yrityksellä –, ja sitten epätoivoiseen seikkailuun kohti Eurooppaa.

Tänään keskiviikkona on Melissan lyhytelokuvan ensi-ilta Lontoossa. Hänen matkantekonsa vaiheita voi seurata Melissan blogissa tai Twitterissä. Blogiin tulee myös lisää videomateriaalia Melissan keikasta. Alla voi katsoa Rumban spontaanin videopajan dogmanäkemyksen asiasta ilman äänen jälkikäsittelyä tai muuta hifistelyä.

Video on julkaistu Melissa Auf der Maurin ystävällisellä luvalla – used with kind permission by Melissa Auf der Maur.

Alla vielä Soffa.tv:n Nina Ruotsalaisen Melissa-haastattelu, jossa sympaattinen renessanssinainen kertoo muun muassa Out of Our Minds -multimediateoksestaan. Nina jututti Auf der Mauria Helsingissä viime torstai-iltapäivänä ennen keikkaa, kun tällä oli vasta kalpea aavistus, miten tiukkaan mottiin Islannin tulivuorenpurkaus hänet Suomessa saartaisi.

 • Anksa

  Ihana Melissa <3

 • ihQ

  Melissa on ihana, mutta bändi on maailman rumin! Videopätkällä kitaristit näyttää ihan Syvä joki -osaston miehiltä.

 • Polly

  Eipäs haukuta bändiä! Adam, Chris & Joe muodostavat oikein hyvän bändin Melissalle, kaikki ovat mukavia tyyppejä, eivätkä ainakaan minun mielestä tosiaan ole rumia!

 • Don

  Rumpali näyttää Elämä voittaa -sarjan Corkylta. Mies punoittaa ja komppi laahaa sen verran, että taitaa olla pahanlainen jysäri. Meniköhän Loosessa pilkkuun asti?

 • Mikko

  Vaimomatskua! Vaikkei laulu ihan videolla luistakaan :)

 • Johnson

  Mellu on mulle!

 • Tyhmä-Pale

  Melissa taitaa olla lebiaani…

 • Viisas-Pale

  Kait sentään se Tuomen ja Raskin kusiämpäri tyhjennettiin vai ottiko Mellu huikat siitä? Aika karmivaa ton daamin laulu kyl…tai sit ei jos diggaa.

 • Diplomat

  Ottiko Mellu huikat Diplomatista?

 • Mellunmäki

  Kyllä kuiva valkoviini Nipallekin aikoinaan kelpasi. Mellun keikalla Virginissä baaritiskillä notkui todella paljon Pertti Neumannia muistuttava mies.

  Sattumaako?

 • Normaaliäly-Pale

  Ei täys kusiämpäri treenikämpässä mitään uutta Mellulle ois ollu, onhan se soittanu Courtney Loven ja Billy Corganinkin kanssa.

 • missus

  Niinno kyseessähän ei ollut salakeikka, eikä Class of Hope 2010 tyypit mitään varsinaisia “faniyhteisön jäseniä”.
  Jos toimittaja olis viitsinyt antaa näille tyypeille hieman enemmän arvoa kuin itselleen, olisi sieltä saanut aika mielenkiintoista nippeliä irti.

 • Nipple

  Nippelit jakoon, missus!

 • missus

  Meikän on vähän kehno kommentoida sen enempää kun en itse paikalla ollut, mutta koska tiedän näemmä enemmän kuin paikalla ollut toimittaja niin kerrottakoon että pointtini on se, että se on näemmä merkittävää jos toimittaja on saanut kutsun paikalle, mutta joutavaa on se, jos paikalle on saanut kutsun joku muu ts. “tavallinen” (=mm. toimittajien mielestä joutava) ihminen.

  Keikka ei ollut sala-sellainen, vaan se oli Melissan tahto välittää netin välityksellä livemusiikkia Lontooseen ja Osloon jonka keikat siis peruuntuivat tuhkiksen takia. Luonnollista on, kun vedetään keikka että sinne halutaan myös yleisöä paikalle.

  Class of Hope 2010 on taas lempinimi niille ihmisille joiden kanssa hän vietti viikonlopun, se on hellittelynimi jolla Melissa mm. ilmaisee kiitosta viettämästään 3 päivästä Helsingissä näiden ihmisten kanssa. Mutta kaikki tämä (josta olisi mun mielestä saanut ainakin helvetin mielenkiintoisen jutun) sivuutettiin sillä että “ne on vaan jotain faneja”. Sen takia esim. tässäkään jutussa ei otettu selvää faktoista vaan kirjoitettiin omia oletuksia. Joka on peruskauraa Helsingin skenessä. Juuri sen vuoksi esim. Rumban jututkin on aina niin yksipuolisia- ja toikkoisia. “Tavallisia faneja” ei pidetä minään, jos niille annetaan respectiä rocktähtitasolta, se on joutavaa paskaa- jos toimittaja tapaa rock-tähden, se on uutinen. Tylsää!
  Ja sen takia mulle tulee Soundi.

 • hahhah

  paikalla oli tekstin mukaan “kolmisenkymmentä ihmistä” joista näköjään suurin osa toimittajia tai Nosturin jengiä, ei siis hirveä suksee jos ei ollut salakeikka, mut ei ihme tolla laulutaidolla 😀

 • Coheed

  Varmaan missus joku soundin hidas hämäläinen jota vituttaa ku stadilaiset ehti mestoille :) Joo varmaan ilmaselle keikalle toisten bändien treenikselle haluttiin kaikki kadunmiehet,toi on street team markkinointia vaan, jotkut nielee sen toiset ei

 • missus

  Itteasiassa en oo Melissa-ihmisiä, joten mulla ei ollut tarpeita olla paikalla. Tähän väliin tiedoksi Coheedille että kaikki FANIT eivät ole sellaisia jotka juoksee kissanristiäisestä toiseen vaan katsomaan kuuluisaa ihmistä. Useat heistä on sellasia jotka oikeasti tykkää kyseisen muusikon tekemisistä eikä sillä starba-asialla ole mitään tekemistä asian kanssa.
  Juu en tosiaan itte oo Melluimmeisiä, mutta hyvä ystäväni on. Kattelin viikonlopun virkistyneenä ja tietysti iloisena toisen puolesta (jos olet sellaisesta kuullut) hommaa vierestä ja luonnollisesti se kismittää kun aiheesta kirjoitetaan alentava ja erheellinen juttu.

  Tuossa tuli jo aiemmin mainittua, mutta sen voi toki lukea uudelleen että kyseessä ei ollut mikään yhteisöasia, eikä sen enempää stree team-juttu.

  Ja joo. Olen asunut koko elämäni tässä samassa kaupungissa. Helsingissä. Ehkä siksi minulla onkin varaa valittaa kotikaupunkini skenrunkkailusta.

 • ööö

  hei missus toi class of hope oli the pluggerin masinoima juttu: http://theplugger.com/Artists/Default.aspx?ArtistID=11

  nimen omaan street-team markkinointia: http://theplugger.com/Faq.aspx

  …mistä artisti MAKSAA :)

 • Höpsis

  Miksi kaikki tämä kyyninen pään aukominen, tuohan on mahtava juttu niille jotka paikalla halusivat olla ( street teamiläinen= fani). Te olette ihmeellisiä. Vastaan itselleni, jotta teidän ei tarvitse: Mee hippi takasin sinne mistä tulitkin.

  Kusiämpäri oli hauska, hassut Palet.

 • missus

  Ei viittis koko ajan jankuttaa samaa, kun ei se näemmä sinne sipuliin mene, mutta sanotaan nyt kolmannen kerran ettei tuo ollut street teamin masinoima keissi, vaan Melissan. Voi toki jankuttaa vastaan niin paljon kun napa vetää, mutta kun se on vaan fakta ja sillä sipuli. En edes tiedä kuuluiko kukaan Mellun kutsumista immeisistä koko street teamiin…

 • Ihan sama

  Joo ne oli Melissan baarihoitoja 😀