Michael Monroen bändistä vaihtui jo kaksi jäsentä: ”En ole ennustaja, vaan rocklaulaja”

15.03.2010

Michael Monroen tammikuun lopussa esittelemä uusi kokoonpano ei kauan sellaisenaan kestänyt: nyt rumpali Jimmy Clark on korvattu Karl Rosqvistilla ja kitaristi Todd Youth Steve Contella. Mitä Monroe sanoi bändistään ennen miehistönvaihdoksia?

Teksti: Mervi Vuorela

Michael Monroe antoi Rumballe haastattelun uuden bändinsä esittelyn aikaan. Sen jälkeen kaksi miestä on jo vaihtunut, mutta näin entinen Hanoi Rocks -solisti kertoi kokoonpanostaan tammikuun lopussa:

Mistä syntyi kipinä uuteen bändiin?
Michael Monroe: ”Törmäsin Sami Yaffaan viime kesänä, kun hän tuli soittamaan New York Dollsin kanssa Turun Down by the Laituriin. Bändin pyynnöstä vierailin myös lavalla jammailemassa. Keikan jälkeen Sami mainitsi, että haluaisi jälleen soittaa kanssani. Koska tunne oli molemminpuolinen, aloimme pitää yhteyttä ja duunata biisejä netin kautta.”

Michael Monroessa soittaa joukko kuuluisia muusikoita. Kuinka porukka valikoitui?
”Todd Youth löytyi Samin suosituksen kautta. Tapasin miehen Los Angelesissa viime lokakuussa, ja aloin välittömästi kirjoittaa biisejä hänen kanssaan. Losista lensin New Yorkiin tapaamaan Samia, jonka kanssa työstin Toddin kanssa aloitettuja sävellyksiä. Näin jatkoimme läpi syksyn. [The Wildheartsin] Gingeriin törmäsin viime joulukuussa Alice Cooperin konsertissa Espoossa. Ginger ilmoitti, että halusi tulla mukaan uuteen bändiini. Olin jo edellisenä kesänä tehnyt Gingerin kanssa pari biisiaihiota Ruisrockin jatkoilla, joten otin hänen tarjouksensa puheeksi Samin ja Toddin kanssa. Päätimme kokeilla, josko kemiat meidän kaikkien välillä kohtaisivat. Hyvinhän siinä kävi!”

Hanoi Rocksin lisäksi sinulla on ollut yhtyeet Secret Chiefs, Jerusalem Slim, Demolition 23 ja Michael Monroe Band. Jostain syystä kaikki nämä kokoonpanot ovat jääneet lyhytikäisiksi. Tuleeko uusi bändisi kestämään kauemmin kuin Andy McCoyn torsoksi jäänyt The Real McCoy -viritelmä?
”En ole ennustaja, vaan rocklaulaja. Asiat menevät niin kuin ovat mennäkseen.”

Punkin ja glamin höystämää hardrockia soittanut Demolition 23 toimi vuosina 1993–95. Bändissä vaikuttivat muun muassa Sami Yaffa ja Jimmy Clark, jotka ovat mukana myös uudessa kokoonpanossasi. Miksi Demolition 23 ei tehnyt comebackia, vaan halusit perustaa kokonaan uuden yhtyeen?
”Siitä syystä, että voisimme soittaa livenä mahdollisimman monipuolista materiaalia. Omien kappaleidemme lisäksi tulemme soittamaan keikoilla ainakin Demolition 23-, Michael Monroe- ja Hanoi Rocks -biisejä.”

Olet sanonut, että kaikki bändin jäsenet osallistuvat tasapuolisesti luovaan työhön. Kyseessä ei siis ole pelkkä ex-bändiesi biisejä tribuuttihengessä soittava kehäraakkilauma. Kuinka biisinkirjoitusvastuu jakautuu yhtyeessä?
”Kaikki paitsi Jimmy kirjoittavat biisejä. Jotkut biisit me neljä kirjoitetaan yhdessä, toiset
olen kirjottanut Samin ja Toddin kanssa kolmistaan, osan olen tehnyt kahdestaan jokaisen kanssa erikseen sekä muutaman yksinkin. Kaikki osallistuvat sovituksiin ja päätöksiin siitä, mitkä biisit ovat parhaita ja mitkä valitaan levylle.”

Andy McCoyn sekoiluista johtuva porttikielto Yhdysvaltoihin varjosti 2000-luvun Hanoi Rocksin maailmanvalloitusta. Onko uudella bändilläsi nyt mahdollisuus korjata tilanne ja breikata isosti Amerikassa?
”Kaikki on mahdollista. En kylläkään kuvittele valloittavani maailmaa, mutta mitä paremmin bändi menestyy ja saa tunnustusta, sitä kivempi tietenkin.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 4/10, joka ilmestyy 19.3.

Michael Monroe keikalla:
1.–2.4. Helsinki, Tavastia
3.4. Turku, Klubi
6.4. Tampere, Klubi
5.6. Helsinki, Helsinki Live Festival
10.7. Turku, Ruisrock

Lisää luettavaa