Musiikkipiratismi on suositumpaa kuin koskaan – ”Maailmalla elää usko, että Netflixin ja Spotifyn kaltaisten suoratoistopalvelujen suosio ratkaisi piratismin, mutta se teoria ei pidä vettä”

Toisin kuin moni uskoo, piratismi jatkaa kasvamistaan. 

22.03.2018

Musiikkipiratismi kasvoi viime vuonna 2017 maailmanlaajuisesti 14.7 prosenttia sitä edellisestä vuodesta.

NME raportoi juuri vuosittaisesta piratismitutkimuksesta, jonka mukaan sama kehityssuunta näkyy kaikilla viihdealoilla. Kaikkein suosituinta laitonta latausmateriaalia ovat TV-ohjelmat, sen jälkeen musiikki, ja kolmantena tilastoissa keikkuvat elokuvat.

Nimenomaan musiikkiin keskittyvillä piratismisivustoilla käytiin kaikkiaan 73,9 miljardia kertaa. Näistä visiiteistä lähes 30 miljardia tehtiin Yhdysvalloista käsin, mutta kovin kaukana jäljessä eivät roiku Venäjä tai Intia, kummatkin siinä 20 miljardin vierailun tienoilla. Brasilia ja Turkki mahtuvat top viitoseen suunnilleen 12 miljardin määrillä.

Suosituin tapa kuluttaa piraattisisältöä on suunnata nettistriimaussivustoille, mutta netistä materiaalin itselle lataus pysyttelee tutusti ja turvallisesti toisena vakiokeinona.

Vuosittaisen tutkimuksen tekijä on MUSO-niminen organisaatio, jonka toimitusjohtaja Andy Chatterly kommentoi tuloksia painottamalla, miten vahvasti piratismi edelleen rehottaa.

”Maailmalla elää usko, että Netflixin ja Spotifyn kaltaisten suoratoistopalvelujen suosio ratkaisi piratismiongelman, mutta se teoria ei pidä vettä. Tilastomme osoittavat, että piratismi on suositumpaa kuin koskaan.”

”Piratismin harrastajat ovat valtava joukko, mutta sisältöalojen toimijat kieltäytyvät näkemästä tätä tilaisuutta. Heidän olisi tärkeää hyväksyä tilastomme osoittamat trendit – ei pelkästään strategisen sisällön suojelun kannalta, vaan myös bisneksen. Piraattituotteiden kuluttajaprofiilin ymmärtäminen toisi heille uutta bisnesymmärrystä ja voisi johtaa piratismin kuluttajien käytöksen sovittamisen myös kaupallisesti tuottoisiin kanaviin.”

Lisää luettavaa