Pearl Jam -solisti tähdensi aiempaa palopuhettaan coveroimalla kenties kaikkein tunnetuimman sodanvastaisen laulun

21.07.2014

Sodanvastaisella puheellaan suuttumusta Israelissa herättänyt Eddie Vedder coveroi soolokeikallaan John Lennonin Imaginen.

Teksti: Jari Setälä

Laulaja Eddie Vedderin Pearl Jamin toissaviikkoisella Englannin-keikalla pitämästä palopuheesta nousi viime viikolla kohu Israelissa, kun sodanvastaiseksi tarkoitettu puhe tulkittiin Israelissa jopa paikallisen The Jerusalem Post -sanomalehden mielestä ”Israelin vastaiseksi vihapuheeksi”.

Vaikka Vedder ei maininnut puheessaan nimeltä mitään tiettyä konfliktia, arveltiin Israelissa Vedderin kritisoineen suoraan Israelin edelleen jatkuvaa hyökkäystä Gazan palestiinalaisalueelle.

Vedder tarkensi puheensa merkitystä torstaina Pearl Jamin verkkosivuille kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä, jossa hän myös siteerasi John Lennonin Imagine-klassikkoa.

Kuin alleviivatakseen tuossa kirjoituksessaan vahvistamaansa sodanvastaista kantaansa, Vedder päätti perjantaina soolokeikallaan Portugalissa myös coveroida tuon Imaginen, ensimmäistä kertaa urallaan.

”Tämä on mielestäni voimakkain kappale, mitä koskaan on sävelletty. Sen vuoksi en ole koskaan aiemmin esittänyt sitä, mutta nyt minusta tuntuu, että sen esittäminen olisi aiheellista. Maailmassa on ihmisiä, joiden on saatava tietää, etteivät he ole yksin, joten laulakaa kanssani tai tehkää valomeri, jos haluatte”, oli Vedder esitellyt kappaleen portugalilaisyleisölle Stereogumin mukaan.

Alla näkyy katsojan kuvaama video Vedderin Imagine-coverista.


Lisää luettavaa