”Ruisrock-biisissä on omakohtaisia kokemuksia siitä loputtomasta hiekkatiestä Dynamoon!” – Jukka Ässä laulaa tutuista ongelmista

Jukka Ässä on tyhmä mies. Niin ovat kaikki.

11.04.2016

Tamperelainen laulaja ja lauluntekijä Jukka Ässä julkaisee perjantaina uuden ep:n Tyhmä mies. Vallan loistava teos on kuunneltavissa tästä päivästä lähtien ennakkoon Rumban sivuilla.

Tyhmä mies -ep:tä seuraa syksyllä vielä kaksi ep:tä, jotka ovat tiedotteen mukaan ”tarttuvan ja urbaanin suomipopin lisäksi tarkkanäköinen läpileikkaus tästä ajasta.”

Päätimme ottaa yhteyttä Jukka Ässään ja tiedustella, missä trilogiassa on kyse.

Onko sinulla keski-iän kriisi?

”Ei ole sen suurempaa. Totta kai välillä tulee se lohduttoman musertava olo, että tällaistako tämä sitten onkin, mutta ei mitään suurempaa, mitä ei viskillä ja rauhottavilla saada loppumaan. Itseasiassa suurin ikäkriisi mulla oli 24-vuotiaana, kun muutin Englantiin opiskelemaan ja luokkakaverit olivat parikymppisiä tai alle. Siitä selvittyäni olen kokenut itseni aivan sopivan ikäiseksi.”

Heini Strand arvosteli ihmisten jälkeen-albumin. Arviossaan hän sanoi, miten ”musiikki on Arttu Wiskarin ja Samae Koskisen välimaastossa”, ja lanserasi musiikillesi termin viski-iskelmä. Allekirjoitatko tämän?

”Muistan tämän arvion. Itselleni jäi vähän arvoitukseksi tuo ”viski-iskelmä”-termi, enkä googlauksista huolimatta löytänyt sille suurempaa merkitystä. En tunne Heini Strandia enkä hänen musamakuaan, mutta hän koki asian noin. Mehän ollaan kaikki ihan hyvinsyöneitä, eteläsuomalaisia miehiä, joten uskon että ei ollut vaikeaa löytää samankaltaisuuksia meidän välillä.

Mulle iskelmä on Kake Randelinia, Paula Koivuniemeä ja Anne Mattilaa, mutta olen ymmärtänyt että esimerkiksi Iskelmä-radiossa soitetaan Apulantaa. Ota näistä nyt sitten selvää. Myös ”hipskelmä” -termi on keksitty meidän musiikista tuolla Ruotsin puolella radiossa.”

Ep luo mielikuvia kuulijan päähän tämän omasta menneisyydestä – aina hyvän albumin merkki! Kun teitte kappaleita, avasivatko mitkään kappaleista omia muistoarkkujasi, ja mitä sieltä löytyi?

”Näissä ep:n kappaleissahan liikutaan muutamankin eri ihmisen pääkopassa ja ajatuksissa. ”Larppi”-sanaa käytettiin paljon tekstejä tehdessä, eli halusin tehdä biisejä myös oman kokemusalueen ulkopuolelta. Sellaisia oman sukupolven kokemuksia tässä peilataan iloineen ja suruineen. Ruisrock-biisissä on ehkä mukana omakohtaisia kokemuksia siitä loputtomasta hiekkatiestä Dynamoon! Tyhmä mies taas on täysin totta jokainen sana. Uskon, että moni mies pystyy siihen samaistumaan.”

Mainitse kolme levyä, joita ilman Jukka Ässä ei olisi se artisti, joka hän on tänään?

”Phoenixin United, Beckin Odelay ja The Streetsin Original Pirate Material.”

Lisää luettavaa