Selvitys: Suomen musiikkitoimiala miesvaltainen

Nyt se on tutkittu: Suomen musiikkitoimiala on miesvaltainen.

17.10.2017

Music Finlandin teettämä tuore esiselvitys osoittaa, että täydelliseen tasa-arvoon sukupuolten välillä on musiikkialalla vielä matkaa.

Music Finlandin tutkimuksen mukana saatu tieto sukupuolijakaumista työ- ja luottamustehtävissä musiikkialalla osoittaa, että erityisesti musiikkialan yritysten ja yhdistysten hallitusten jäsenet sekä ylintä päätäntävaltaa käyttävät johtajat ovat pääosin miehiä.

Music Finland teetti syksyllä 2017 esiselvityksen musiikkitoimialan sukupuolitasa-arvosta. Jyväskylän Yliopiston tohtorikoulutettavan Ilona Rimpilän toteuttamassa esiselvityksessä tarkasteltiin työpaikkojen ja -tehtävien jakautumista sukupuolen mukaan alan eri toimijoiden osalta. Mukana tarkastelussa oli kaikkiaan 1914 työpaikkaa ja luottamustehtävää musiikkialan järjestöistä, yrityksistä, orkesterikentältä, festivaaliorganisaatioista sekä korkeakoulutuksen piiristä. Freelancerit ja pienyrittäjät rajautuivat siis tämän selvityksen ulkopuolelle. Julkisista lähteistä – verkkosivuilta, vuosikertomuksista sekä tilastoista – kerättyjä tietoja täydennettiin suorilla kyselyillä. Osa tiedoista on vuodelta 2016, kun taas joiltakin osin tieto on ollut ajantasaista ja kertonut elokuun 2017 tilanteen.

Työllistävyyden osalta sukupuolijakauma on suhteellisen tasainen: alan työpaikoista hieman yli 40 prosenttia on naisten hallussa. Tosin ainoa naisvaltainen sektori on festivaaliorganisaatiot, joiden pysyvistä työntekijöistä naisia oli vajaat 60 prosenttia.

Tilanne kuitenkin muuttuu, kun tarkastellaan erilaisten työtehtävien jakautumista. Naisia on musikkialan työpaikoilla 32,4 prosenttia. Hallituspaikkoja naisilla on 27,3 prosenttia, ja hallitusten puheenjohtajina naisia toimii 15,6 prosenttia.

Toimitus-ja toiminnanjohtajina sekä intendentteinä toimivista naisia on 35,5 prosenttia, ja taiteellisina johtajani toimii vain 11,8 prosenttia.

”Suomen musiikkitoimialalla valta kasaantuu miehille. Hallituspaikoista yli 70 prosenttia ja hallitusten puheenjohtajuuksista lähes 85 prosenttia on miesten hallussa. Toimitus- ja toiminnanjohtajista vain noin neljännes on naisia, mutta orkesterikentän intendenteistä vastaavasti naisia on selvä enemmistö (yli 60 prosenttia). Festivaalien ja orkestereiden taiteelliset johtajat ovat pääosin miehiä”, selvitys päättää.

Koko selvityksen voit lukea täältä.

Lisää luettavaa