Skenen tila – mitä suomiräpin saralla tapahtui vuonna 2019?

Gettomasa oli yksi vuoden näkyvimmistä hahmoista, myös muun muassa Pyhimys puhutti pitkin vuotta.

13.01.2020

Vuoden striimatuin artisti/yhtye oli JVG, toisena Cheek ja kolmantena Pyhimys. Mikä näitä kaikkia yhdistää? Sen lisäksi se, että kaikki ovat miehiä, jokainen edustaa suomiräppiä. Suomiräpin asemaa korostaa myös se, että kompromisseja välttelevä ”aidon räpin” nimeen vannova Gettomasa mahtui myös top-kymppiin.

Suomirap voi paksusti, mutta mitä kaikkea sen saralla tapahtui vuonna 2019? Rumba perkasi vuoden merkittävimmät uutiset ja ilmiöt.

Tammikuu

Vuosi startattiin Skorpioni-yhtiön ensimmäisellä pistolla, kun Skii6 julkaisi tuplasinkun. Ei mennyt kauaa ja Gettomasa ilmoitti ”ounaavansa” tämän vuoden samantien. Pöhinä oli kovaa, koska samoihin aikoihin Ibe alkoi promoamaan tulevaa albumiaan.

Tammikuun ensimmäisellä viikolla MKDMSK julkaisi uuden singlen, joka herätti suurta kiinnostusta. Vaikutti vahvasti siltä, että nuoresta räppäristä olisi tulossa isompi nimi. Pian kuului ikäviä uutisia: MKDMSK eli Atte Toikka on kuollut. MKDMSK oli kuollessaan vain 21-vuotias. Räppärin poismenoa kunnioittaakseen hänen ystävänsä julkaisivat kappaleita postuumisti.

Mielenkiintoisia albumijulkaisuja saatiin vielä tammikuun lopulle, kun tyylimuutoksen kokenut Tippa julkaisi Matias-ep:n ja Ibe juhlisti 20-vuotissynttäreitään julkaisemalla Ibelius-albumin. Gettomasan vihjailu sai pontta: Muijii Stadis julkaistiin 25.1. Kappaleesta tuli paitsi Gettomasan suosituin, niin myös vuoden 6. kuunnelluin Spotifyssa.

Helmikuu

Helmikuu polkaistiin käyntiin Pyhimyksen hauiksen näyttämisellä: räppäri voitti peräti kuusi Emmaa. Muun muassa vuoden miehenä palkittu Pyhimys esitti Emma-gaalassa vuoden kappaleena palkitun Jättiläisen. Lavalla nähtiin valtava kuva edesmenneestä MKDMSK:sta. Kymmenenvuotisjuhlavuottaan viettänyt Gasellit palkittiin vuoden yhtyeenä.

JVG katkaisi hiljaisen kautensa ja otti askeleen uudelle alueelle. Vahvan lauluvetoinen Ikuinen vappu julkaistiin. Rumba ennakoi kappaleen nousevan yhtyeen isoimmaksi kappaleeksi. Taisimme olla oikeassa: biisiä on striimattu vajaassa vuodessa viisitoista miljoonaa kertaa. Vertailun vuoksi: yhtyeen striimatuin kappale, vuonna 2015 julkaistu Tarkenee on edellä vain viiden miljoonan striimauksen voimin. Tarkenee on historian ensimmäinen suomenkielinen kappale, jota on striimattu yli 20 miljoonaa kertaa Spotifyssa.

Helmikuussa tuotoksiaan julkaisivat muun muassa Etta, Töölön Ketterä ja DJ Kridlokk.

Maaliskuu

Suomirap-vuosi oli alkanut vahvasti, eikä maaliskuu osoittanut hiipumisen merkkejä. Vuoden yllättävin yhteisjulkaisu koettiin heti kuun alussa, kun Mikael Gabriel ja Vesa-Matti Loiri julkaisivat yhteiskappaleen Lennokki. Biisin turvin Mikael Gabriel jäi tauolle.

Julkaisurintamalla oli tungosta, kun Eevil Stöö, Aivovuoto ja Lyttä esittelivät uutta materiaaliaan. Puhutuin tapaus taisi kuitenkin olla Stepa, joka hyppäsi iskelmän matkaan Rooperante-sinkun myötä. Ei sympaattinen sodankyläläinen räppiä unohtanut, mutta uudet kuviot olivat silti selvät. Rooperante ennakoikin Unelmien teatteri -ep-trilogiaa, jolla Stepa hyödynsi erilaisia ilmaisumuotoja.

Huhtikuu

Huhtikuussa ei kohuotsikoita saatu, vaan keskityttiin itse asiaan. MKDMSK:n Surullinen klovni julkaistiin postuumisti, lupaava nouseva nimi jyväskyläläinen Lauri Haav teki levytyssopimuksen PME:n kanssa. Sairas-T julkaisi ensimmäisen soolokappaleensa kolmeen vuoteen.

Levyrintamalla tapahtui, kun F julkaisi debyyttialbuminsa. Rumban arviossa povattiin, että vahva esikoinen vihjaa nousevasta tähdestä kotimaisella pop-taivaalla. Lisää kehuja F keräsi esiinnyttyään All Day -festivaalilla. Vahva lavakarisma veti puolelleen, joten moni seikka puhuu valoisan tulevaisuuden puolesta.

Toukokuu

Toukokuussa räppirintamalla suhisi, tiedossa oli niin juhlallisuuksia kuin mielenkiintoisia julkaisuja.

Ensimmäisenä pelin avasi Lauri Haav, joka julkaisi Nyt ja heti -ep:n. Julkaisu oli hänen ensimmäinen levy-yhtiön kautta. Rumban jutussa kiiteltiin räppärin omalaatuista flow’ta, joka erottaa hänet muiden joukosta. Myöhemmin syksyllä kiiteltiin myös Haavin laulutaitoja, kun hän julkaisi Alas-singlen.

Nuori veri kohisi toukokuussa lisää, kun myös Melo julkaisi Aktive-ep:n. Kyseessä oli brittiräpistä selkeitä vaikutteita saanut neljän kappaleen ep, joista etenkin Tiikeri erottui edukseen. Sittemmin biisistä julkaistiin musiikkivideo.

Gettomasalla piti kiirettä. Hän julkaisi Diplomaatti-albumin, veti mieleenpainuvan keikan All Day -festareilla ja esiintyi myös leijonien kultajuhlissa.

Ja nyt kun All Dayt mainittiin, niin sitä ei sovi sivuuttaa. Uudella festarilla juhlittiin suomiräppiä ihan tosissaan. Gasellit veti 10-vuotisjuhlakeikan, Pyhimys ja Saimaa esittivät livenä yhteisalbuminsa Olisinpa täällä.

Cledos jatkoi hetkistä toukokuuta tekemällä paluun musiikkijulkaisujen pariin. Pidä kii oli hänen ensimmäinen PME:n jälkeinen julkaisu ja yllätti lauluvetoisuudellaan.

Vielä toukokuun päätteeksi Rutilus julkaisi oman mixtapensa, JVG vielä yhden sinkun ennen levynsä ilmestymistä. Frisbee kuultiin myös leijonien kultajuhlissa.

Hetkisyydestään huolimatta toukokuun erikoisin musiikkiuutinen tuli kuitenkin suoraan musabisneksen ytimestä. Warner osti Monspin: Monspin taru ei loppunut mihinkään, mutta eittämättä se oli merkki erään aikakauden päättymisestä.

Kesäkuu

Kesäkuun aluksi Mouhous, joka oli hyvin ahkeralla päällä koko vuoden, haaveili paremmista kavereista biisillään Frendi. Gettomasa nappasi albumilistan ykkössijan itselleen. Jyväskylä oli siis läsnä.

Muutoin kesäkuu oli varsin rauhallinen. Laineen Kasperi julkaisi häpeilemättömän kesähitin, JVG valtasi Spotifyn Suomen top 10 -listan.

Heinäkuu

Heinäkuussa palattiin ruotuun. Biniyam vaihtoi nimensä Biniksi, Eevil Stöö julkaisi yhteis-ep:n Opan kanssa ja Stepa sai Unelmien teatteri -trilogiansa päätökseen.

Pyhimys sai valtaisan tunnustuksen, kun hänelle myönnettiin Juha Vainio -palkinto ensimmäisenä räppärinä.

Levyrintamalla tapahtui: Yeboyah julkaisi Suomen ensimmäisen visuaalisen ep:n. Elovena sisälsi viisi kappaletta ja viisi videota yhteen nidottuna.

Elokuu

Elokuun aluksi Tommishock julkaisi uransa viimeisen levyn. Nostimme esiin Vepun ja Blockfest kolkutti kulman takana, perkasimme aikataulun ennakkoon ja suosittelimme kulkemaan suomirap edellä.

Versace Henrik kertoi jatkossa keskittyvänsä muuhun kuin räppiin, Lukas Leon julkaisi uuden albumin, Cheek muisteli Cheekendiä julkaisemalla Cheekend-livealbumin.

Rivo keräsi nipun räppäreitä riviin ja julkaisi massiivisen possebiisin.

Pyhimys julkaisi uuden singlen Muistuta mua.

Syyskuu

Syyskuussa musabisnes alkoi taas hurisemaan kunnolla. Vain elämää -ohjelmassa nähtiin kaksi räppäriä, Elastinen ja VilleGalle. Rekami, Asa, Paperi T ja Stepa julkaisivat yhteisbiisin, Kube uuden albumin omalta levy-yhtiöltään.

Bustaavat Budit julkaisi videon tulevalta levyltään, Mouhous uuden singlen ja Sonny Noah Kinin tuottaman albumin.

Haamu ja Jukka Ässä löivät nyrkit yhteen, Spekti ja Timo Pieni Huijaus tekivät saman toisaalla. Pyhimys kertoi julkaisevansa uransa parhaimman albumin tammikuussa.

Harmillinen uutinen saatiin syyskuun lopuksi: Kultabassokerho lopetti ja viimeinen jakso kuultiin 28.9. Paikalle oli kutsuttu koko suomirap.

Lokakuu

Lokakuussa nuorissa oli tulevaisuus, kun Sexmane julkaisi debyyttinsä, Ares ensimmäisen singlensä Rähinän kautta ja Goodjoblarry tuottaja-ep:n.

Pyhimykseltä jälleen uusi single, jonka musiikkivideolla nähtiin Rumbaankin kirjoittava Oskari Onninen lukuisten muiden julkisuuden henkilöiden joukossa.

Seyed Ali, Sairas T ja OD Kokemus purkittivat yhteisbiisin ja Silkinpehmee julkaisi skarpin kokonaisuuden.

Marraskuu

Kaljakori ei kilissyt, kun marraskuu käynnistettiin Cledosin uudella sinkulla Tän kaa. Biisillä vieraili Bizi. Kappale teki samantien tuttavuutta Spotifyn kärkisijoilla Kuben Japanese dripin kanssa, jolla Cledos vierailee. Biisit oli tuottanut sama henkilö, Andrei Kipahti.

Julkaisujen sateli, kun MKDMSK:n levy julkaistiin postuumisti, Sofa ja F yhdistivät voimansa ja Tippa tipautti uutta. Heebo täytteli kelahakemuksia, Eevil Stöö esitteli toisiksi paskimman flow’nsa ja NCO kutsui kotibileisiin uuden ep:n muodossa.

Pitkän linjan räppärien kohdalla tapahtui: Ruudolf ilmoitti jäävänsä tauolle – Juno julkaisi uuden levyn. Huuhkajat-kiima näkyi julkaisurintamalla, muun muassa Teflonien, Spektin ja Petri Nygårdin julkaistessa jo perinteikkään joulubiisinsä. Melolta ilmestyi uusi levy, Töölön Ketterän Matti 8 kiinnitettiin Kuben Killah-yhtiölle.

Joulukuu

Joulukuussa Pesso kaipaili Tukholmaan, samalla kun Tuomas Kauhanen näki vastaantulijoita. PME julkaisi albumilistan ykköseksi nousevan Volume-mixtapen, jonka perkasimme biisi biisiltä.

JVG pääsi taas änäriin, Tre-Funk III kertoi tekevänsä paluun. Pyhimys närkästyi siitä, ettei MKDMSK päässyt ehdolle Emmoihin. Rap kuitenkin näkyi Emmoissa: JVG nappasi kuusi ehdokkuutta, Gettomasa huimat viisi. Siis huimat siinä tapauksessa, ettei räppäriä ole nähty Vain elämää -ohjelmassa.

Tulokkaiden puolella räpin saralta nousivat esiin Melo, Jesse Markin, F ja Yeboyah. Rap-kategoriassa ehdolle pääsivät Ibe, Gettomasa, Etta, Juno, ja Kube. Tuottajien ehdokkuuksissa rap näkyi myös. DJPP ja Eppu Kosonen ovat molemmat työskennelleet tiiviisti JVG:n parissa ja MD$ on paitsi tuottanut monia tässä jutussa mainittuja artisteja, niin hän on vaikuttanut myös ulkomailla.

Turku julisti joulurauhan ja heti seuraavana päivänä Ibe. Luota muhun taitaa olla räppärin isoin hitti, mikäli striimilukuja ja niiden nousujohteisuutta kytätään. Ainakin biisi antoi lupauksen tulevasta.

Entä se otsikossa mainittu skenen tila?

Vuodelle 2019 on vaikea määritellä yhtä ainoaa voittajaa. Ibe otti askelia kohti suurempaa mainstream-yleisöä, samalla kun Gettomasa vakiinnutti paikkaansa entistä isompana artistina.

Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että pitkän uran tehnyt Pyhimys piti itsensä jälleen relevanttina läpi vuoden ja esimerkiksi tulokas-F nousi todenteolla suurempaan tietoisuuteen.

Se kertoo skenen eläväisestä tilasta ja samalla antaa mielenkiintoiset lähtökohdat kuluvalle vuodelle.

Lisää luettavaa