Suomalaista thrash metal -osaamista viedään syksyllä Kiinaan

26.08.2014

Helsinkiläinen Dead Shape Figure lähtee kuukauden mittaiselle Kiinan-kiertueelle.

Teksti: Hanna Karpio, Saku Schildt, kuva: Toni Salminen

Helsinkiläinen metalliyhtye Dead Shape Figure lähtee syyskuun lopussa mittavalle kiertueelle Kiinaan. Karavaani pysähtyy näillä näkymin peräti 22 kaupungissa alkaen Handanista ja päättyen Pekingiin. Kyseessä on jo yhtyeen kolmas kiertue Aasiassa.

Dead Shape Figure on julkaissut tähän mennessä kolme albumia. Debyyttialbumi Grand Karoshi julkaistiin vuonna 2008, ja yhtye on sittemmin esiintynyt kiertueilla niin Cradle of Filthin kuin Turisaksen kanssa. Bändin viimeisin levy Opus Victoria ilmestyi vuonna 2013.

Kysyimme yhtyeen kitaristilta Juhani Flinckiltä, miksi bändi suosii Kiinaa Euroopan kaltaisten perinteisten kiertuekohteiden sijaan.

Miksi juuri Kiina on teille mieluinen matkakohde?

”Kiina on artistin kannalta erittäin kiehtova maa. Jengi tuntuu olevan erittäin fileissä länsimaalaisesta hevimusiikista, ja keikkojen meininki on ollut aivan uskomatonta. Onhan se aivan perkeleen siistiä matkata Kiinan halki junalla kitara selässä, nähdä paikallista kulttuuria ja syödä maailman parasta safkaa!”

Voiko bändi odottaa Kiinassa länsimaita parempia palkkioita, vai käyttekö maassa ihan fiiliksen vuoksi?

”Plusmiinusnollalla mennään, mikä sopii meille paremmin kuin hyvin! Viimeksi taisi jokunen yuan jäädä reissulta käteen, mutta se vissiin menivät Amsterdamin lentokentän Burger Kingiin.”

Millaista yleisöä kiinalaiset ovat länsimaihin verrattuna?

”Meidän kokemustemme perusteella kiinalaiset ovat erittäin vastaanottavaa yleisöä. Hevimaneerit on opiskeltu ja hevipaitaa on päällä keikoilla, mutta se on vähän outoa, että biisien välissä on aina ihan hiljaista. Vasta kun biisi polkaistaan käyntiin, lähtee pitti pyörimään. Ja lähes jokaisen keikan jälkeen yleisö on poistunut paikalta heti, eikä ole esimerkiksi jäänyt dokailemaan tai hengailemaan sen enempää.”

Kerro joku edellisiltä reissuilta hyvin mieleen jäänyt kohtaus Kiinasta.

”Helvetisti on sattunut kaikkea, mutta yksi mieleenpainuvimmista jutuista oli se, kun soitimme Sound King -nimisen firman synttäreillä ja esiinnyimme ainoana yhtyeenä joillekin pukutyypeille. Meidän lisäksemme esiintymään oli buukattu vain joitain tanssiryhmiä, ja joku taikurikin siellä taisi olla. Pukutyypit olivat suht ihmeissään, kun otimme lavan haltuun.”

Kiertueen pysähdyspaikat on listattu alle.

25.9. Handan Mofu Live House
26.9. Zhengzhou 7 Live House
27.9. Lanzhou Mi Live House
28.9. Yinchuan Hongyue Live House
29.9. Xihe Tao Club
30.9. Longnan Shufu
1.10. Chengdu Little Bar
2.10. Chongqing Nuts Club
3.10. Urumqi Yue Live House
4.10. Jiayuguan 11 Live House
5.10. Jiuquan SEVEN Live House
6.10. Wuwei South Lane Club
7.10. Xian PLAY Bar
9.10. Shanghai Yuyintang
11.10. Xuzhou Route 66 Bar
12.10. Linyi Old Oak Bar
13.10. Zibo SID Club
14.10. Binzhou Ran Live House
15.10. Liaocheng Banye Music Club
17.10. Taiyuan Music House
18.10. Chifeng The Wall Club
20.10. Beijing Mao Live House

Tunnelmia Dead Shape Figuren edelliseltä Kiinan-reissulta vuodelta 2012:

Lisää luettavaa