Suomen Dorian Gray, Michael Monroe, on maailman nuorin 50-vuotias

17.06.2012

”You can’t take ’78 outta the boy”

Kuva: Ville Aleksi Juurikkala

Tänään 50 vuotta täyttävä Michael Monroe on kaikkialla. Hän ohjaa Voice of Finland -kilpailijoita ja tekee kolmen mantereen kiertueen bändinsä kanssa. Eikä virta tunnu vähenevän. Mikä on miehen salaisuus?

Matti Kristian Fagerholm, pääkuuluttaja Pentti Fagerholmin lahjakas muusikkopoika, syntyi Helsingissä 17.6.1962. Nuoresta asti glamin, hard rockin ja punkin ytimissä piehtaroinut miekkonen karkasi Pelle Miljoonan bändistä lainattujen muusikoiden – ja kamojen – kanssa Tukholman metrokuiluihin 1970-luvun lopulla. Syntyi Hanoi Rocks, Suomen vaikutusvaltaisin musiikkivientituote sitten Sibeliuksen.

Vaikeiden vaiheiden kautta bändi kohosi tähteyteen 80-luvun alussa Skandinaviassa, Englannissa ja Japanissa sekä oli breikata Yhdysvalloissa. Rumpali Razzlen kuolema auto-onnettomuudessa 1985 hajotti kuitenkin yhtyeen, ja Hanoi Rocks jäi vuosikausiksi suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Vaikutus etenkin Kalifornian rockpiireissä oli sitä vastoin mittava. Pienenä tunnustuksena roolimalleille voidaan pitää Episodi-lehdenkin havaitsemaa Rock of Ages -musikaalissa seinällä paistattelevaa Michael Monroe -julistetta.

Mutta entä synttärisankari? Aikanaan Monroe jäi Yhdysvaltoihin, teki musiikkia – ensimmäinen isompi soolotuotanto oli Not Fakin’ It -niminen albumi – ja käväisi kokeilemassa lyhyttä riippuvuussuhdetta crackiin. Vuosituhannen lopulla Monroe palasi kissoineen Suomeen ja asettui asumaan Turkuun, jossa hän yhä vaikuttaa. Vaimon traaginen kuolema sekoitti pasmat joksikin aikaa, mutta lopulta elämä voitti ja uusi rakkauskin löytyi.

Hanoi Rocksin 2000-luvun alun uudelleenlämmittely ei jäänyt pysyväksi hankkeeksi, mutta soolopuolella Fagerholmin Matilla menee lujaa. Viime vuonna ilmestynyt albumi, Sensory Overdrive, oli arvostelumenestys ja mm. Classic Rockin valinta vuoden parhaimmaksi levyksi.

Mike Monroen kanssa jättimäistä kiertuetta tekevä, New York Dollsista tuttu Steve Conte twiittasi meidän kaikkien iloksemme mainion syntymäpäiväkuvan Provinssirockiin matkalla olleesta juhlakalusta.

Lisää luettavaa