Tänään televisiossa silkkaa punk-kultaa 40 vuoden takaa: Sota apatiaa vastaan kertaa punkin historian Suomessa ja maailmalla

Illalla on tiedossa todellista punk-kultaa vuosien takaa.

11.10.2016

Tänään Yle Teema -kanavalla vietetään punk-iltamia.

Illan aloittaa Pelle Miljoonan haastattelu vuodelta 1978.  Älkää kysykö… on kooste tuona kyseisenä vuotena julkaistusta Ajankohtaisesta kakkosesta, jonka aiheena oli nuorisotyöttömyys. Haastateltavana ja esiintymässä pätkässä on Pelle Miljoona.

Tämän jälkeen seuraa lisää Pelleä, tällä kertaa tältä vuodelta. Arkistovieraana: Pelle Miljoona -ohjelmassa Pelle kertoo muun muassa lapsuudestaan ja siitä, miten punk-kulttuuri saapui Suomeen.

Tämän jälkeen päästäänkin melkoiseen ajankuvaan vuodelta 1978. Teemalla esitetään tuolta vuodelta raportti punkin tulosta Suomeen ja siitä, miten kansalaisjärjestöt ja poliittiset nuorisojärjestöt vetosivat viranomaisiin punkin kieltämiseksi. 1978 oli se kuuluisa vuosi, kun sisäministeriö päätti kieltää Sex Pistols -yhtyeen esiintymisen Suomessa.

Illan lopettaa dokumentti vuodelta 1982. Iltatähti: Punk -ohjelmassa puhutaan punkin vaikutuksesta nuorisokulttuuriin, ja ääneen pääsee haasttattelun muodossa legendaarisen Hilse-lehden ex-toimittaja Kimmo Miettinen. Bändeistä mukana ovat esimerkiksi Sex Pistols, Lama, Problems, Stranglers, Damned sekä Boomtown Rats.

Punk-iltaman Yle Teema -sivulle pääset tästä.

Lisää luettavaa