Tavastian loppuunmyynyt Prince of Assyria suomalaiselle levy-yhtiölle – miten kaikki tapahtui?

23.10.2013

Ruotsalaisartisti hyppäsi suomalaisen indielevy-yhtiön suojiin.

Teksti: Jarkko Fräntilä, kuva: Playground

Ruotsalainen Prince of Assyria eli oikealta nimeltään Ninos Dankhan allekirjoitti levysopimuksen suomalaisen Solitin kanssa. Prince of Assyrian seuraava albumi ilmestyy ensi vuoden alussa. Rumba otti selvää Solitia pyörittävältä Nick Trianilta, miten hempeilevä Prince of Assyria istuu indielabelin rosteriin.

Miten Prince of Assyria päätyi Solitille?

Kotimainen promoottori Stella Harasek hoitaa Prince of Assyrian tiedotushommia, ja rämän tuttava Maria Veitola oli ottanut Stellaan yhteyttä. Stella oli sitten vinkannut Prince of Assyrialle Solitista. Ninos oli pitänyt Solitin rosterista ja yhtiön toimintatavoista, ja hän löysi kotinsa Solitilta.

Prince of Assyriasta tuli Suomessa pienimuotoinen ilmiö debyttilevynsä ilmestymisen jälkeen vuonna 2009. Hän soitti esimerkiksi loppuunmyydyn keikan Tavastialla. Suomalaisille Soliti-bändeille Tavastian myyminen loppuun on vain kaukainen haave. Hankitko itsellesi valmiin paketin nimen omaan suomimarkkinoita silmällä pitäen?

En koskaan hankkisi Solitin rosteriin yhtyettä vain siksi, että se on suosittu. Kaikki lähtee musiikista, ja rakastan Prince of Assyrian musiikkia. Sillä, mistä maasta artisti tai bändi tulee ei ole väliä.

Solitin yhtyeillä on oma indie-estetiikkansa, ja niillä on usein soundi, jonka voisi luokitella indieksi. On vaikea kuvitella sinun tarjoavan sopimusta yhtyeelle, jonka musiikista et pidä. Oletko koskaan joutunut asenteesi takia ongelmiin? Onko musiikkimakusi kenties hidaste Solitin kasvulle?

Mikäli kyseessä olisi popakti, joka myy miljoona levyä ja tekee aidosti hyvää popmusiikkia, ei minulla olisi minkäänlaista ongelmaa tarjota heille sopimusta. En voi kuitenkaan kuvitella, että ottaisin Solitin rosteriin megaluokan yhtyettä, jonka musiikista en pitäisi. Soliti vie tällä hetkellä kaiken aikani, ja minun pitää todella rakastaa niitä artisteja ja yhtyeitä, joiden kanssa olen yhteistyössä.

Minusta Suomessa ei ole tällä hetkellä hyviä, puhtaita popyhtyitä. Suomalainen mediakenttä näyttää kuitenkin tällä hetkellä rakastavan kotimaisia popakteja. Ehkä minun kannattaisi rahastaa ilmiön siivellä jollain tavoin. Olen sanonut ei muutamille yhtyeille, jotka ovat menestyneet kohtalaisesti. Menestys ja musiikin taso eivät kuitenkaan kulje millään tavoin käsi kädessä. 99 prosenttia kaikesta julkaistusta musiikista on sontaa.

Tutustun uusiin hyviin yhtyeisiin ystävieni tai Solitille levyttävien bändien kautta, joten siinä mielessä olen hyvinkin vastaanottavainen ehdotuksille.

Kumpi on sinulle tärkeämpää, rakentaa Prince of Assyriasta jälleen suuri nimi Suomessa vai puskea miestä ulkomaille?

Totta kai julkaisemme Prince of Assyrian levyn myös ulkomailla – aivan kuten pyrin tekemään kaikkien Soliti-julkaisujen kanssa. Levy julkaistaan ensin Suomessa, mutta myöhemmin se julkaistaan myös ainakin Saksassa ja Englannissa. Muut maat tulevat mukaan kuvioihin myöhemmin.

Onko Solitilla suunnitelmissa julkaista myös muita ulkomaalaisia bändejä?

Suurin osa levyistä joita postilaatikkooni tätä nykyä kolahtaa tulee ulkomailta. Käyn tällä hetkellä neuvotteluja erään yhdysvaltalaisen artistin kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.

Lisää luettavaa