Thom Yorken Atoms for Peace poisti musiikkinsa Spotifysta – ”Palvelu on haitaksi uudelle musiikille”

15.07.2013

Thom Yorke ja bänditoverinsa Nigel Godrich aloittivat Spotify-boikotin mittavan palopuheen saattelemana.

Kuva: Colin Greenwood

Radiohead-nokkamies Thom Yorken luotsaama Atoms for Peace on poistanut helmikuussa julkaistun Amok-debyyttialbuminsa Spotifysta. Suoratoistopalvelusta katosivat samalla myös Yorken vuoden 2006 sooloalbumi The Eraser sekä Atoms for Peace -bänditoveri Nigel Godrichin Ultraista-yhtyeen viimevuotinen eponyymi albumi.

Nigel Godrich ilmoitti Twitter-tilillään, että albumien poistamisen taustalla on hänen ja Yorken kollektiivinen vastalauseensa Spotifyn liiketoimintamallia vastaan.

”Olkoon tämä vain pieni merkityksetön kapina, mutta jonkun oli sanottava jotakin. Kyseinen palvelu on haitaksi uudelle musiikille. Syy on se, että uudet artistit eivät tienaa vittuakaan tällä liiketoiminnalla. Kyseessä on yksinkertaisesti yhtälö, joka ei toimi. Jos emme yritä tehdä tästä toimintamallista reilua uusille artisteille ja uusille musiikin tuottajille, niin taiteen laatu tulee kärsimään. Älkää erehtykö luulemaan, etteivätkö tämänkin liiketoiminnan taustalla olisivat ne samat vanhat musiikkiteollisuuden voimahahmot. He vain pyrkivät nyt saamaan kuristusotteen tästäkin musiikin jakelujärjestelmästä”, Godrich taustoitti Spotify-boikotin syitä.

Muun muassa Pink Floydin koko tuotanto lisättiin taannoin Spotifyhin. Godrichin mukaan Spotifysta saattaa olla hyötyä niille kaikkein nimekkäimmille artisteille, joilla on valtava julkaisuhistoria, mutta uusille artisteille palvelusta ei ole taloudellista hyötyä.

”Jotkut albumit on mahdollista toteuttaa kokonaan läppärillä, mutta jotkut albumit vaativat soittavia muusikoita ja taitavia äänittäjiä. Nämä asiat taasen vaativat rahaa. Pink Floydin julkaisukatalogi on tuottanut jo ennestään varmaankin miljardeja dollareita, joten levyjen siirtäminen nyt streaming-palveluun on täysin järkeenkäypää. Mutta jos ihmiset olisivat kuunnelleet vuonna 1973 Spotifyta mieluummin kuin ostaneet levyjä, epäilen suuresti, että Floydin The Dark Side of the Moon -levyä olisi tuskin edes tehty. Se olisi ollut yksinkertaisesti liian kallista”, Godrich jatkoi vuodatustaan.

Thom Yorke lisäsi omalle Twitter-tililleen aiheesta vain lyhyen päivityksen: ”Ne uudet artistit, jotka löydät Spotifyn avulla, eivät tule tienaamaan palvelun avullla lainkaan rahaa. Siitä ei ole epäilystäkään. Osakkeenomistajat sen sijaat kieriskelevät rahassa. Yksinkertaista”.

Kuriositeettina mainittakoon lisäksi myös, että uusimmassa Rumbassakin haastateltavana oleva Yorke käväisi taannoin jututettavana Interview Magazine -julkaisussa, jossa Yorkea haastatteli James Bondina paremmin tunnettu näyttelijä Daniel Craig. Kyseisen haastiksen voit lukea täällä.

Lisää luettavaa