Tutkimus laski vuosikymmenen ”älykkäimmät” biisit – Beyoncé, Ke$ha ja Kanye West listan pohjalla, Nickelback ja Eminen älykkäimpiä

10.10.2015

SeatSmart-sivusto on tehnyt tutkimuksen, jossa on mitattu Billboard-listojen ykkösiksi sijoittuneiden artistien älykkyyttä.

Mittaus on toteutettu tekemällä kappaleiden lyriikoille testejä, joilla voi mitata tekstin luettavuutta ja helppoutta tai vaikeutta. Tutkija Andrew Powell-Morse tutki yhteensä 225:tä kappaletta viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Älykkyden mittayksikkönä on vertaus lapsen oppilasluokka-asteeseen – minkä luokkalainen voi lukea ja ymmärtää lyriikat. Kaikki kappaleet ovat välillä ekaluokkalainen-kuudesluokkalainen, “1st grade – 6th grade”.

Alla hämmentävän tutkimuksen tuloksia. Tutkimus väittää, että countrymusiikki on keskimäärin kaikkein älykkäintä, kun taas hiphop on päägenreistä tyhmin. Kaikkein ”älykkäimpien” Billboardin ykkösten joukossa on muun muassa Red Hot Chili Peppersin Dani California sekä Rihannan Diamonds, kun taas tyhmimmästä päästä löytyy Ozzy Osbourne, Ke$ha ja Pink. Älykkyys on myös laskenut vuodesta 2005. Otos on väliltä 2005-2014.

Älykkyyden muutos lyriikoissa 2005-2014

kokonaisälykkyyden muutos

Sukupuolijakauma

sukupuolijakauma

Genrekohtainen älykkyys

älykkyysgenreittäin10v

Älykkäimmät hip-hop-artistit

rap-topartistit

Älykkäimmät popartistit

pop-topartistit

Älykkäimmät rockartistit

rock-topartistit

Älykkäimmät countryartistit

country-topartistit

Älykkäimmät kappaleet

älykkäimmätbiisit

Tyhmimmät kappaleet

tyhmimmätbiisit

Lisätietoa tutkimuksesta ja esimerkiksi siinä käytetystä Flesch-Kincaid-menetelmästä löydät täältä.

Mielenkiintoinen tutkimus, vaikkei siitä voi tehdä turhan ehdottomia päätelmiä tietyn musiikin älykkyydestä. Tutkimus teki päätelmänsä perustuen lyriikoihin, mutta miten mitata validisti musikaalista älykkyyttä? Tutkimus ei myöskään ota huomioon taidesyistä lapselliseksi tehtyjä lyriikoita, ironiaa tai pastisseja.

Entäpä psykologinen musiikkiälykkyys? Voiko esimerkiksi Pitbullia sanoa huippuälykkääksi, sillä hän onnistuu tekemään listaennätyksiä, tavoittamaan miljoonia ihmisiä ja nostamaan miljoonatuloja sellaisella musiikilla, jota monet musiikkikriitikot kutsuvat tyhmäksi musiikiksi?

Lisää luettavaa