Tutkimusmatka maailman pelottavimman bändin sielunmaisemaan – katso Swans-dokumentti

15.09.2012

Juuri uuden The Seer -albuminsa julkaissut postpunkin ja noiserockin legenda on arvoituksellinen yhtye, jonka salaperäinen ja uhkaava viehätysvoima säteilee etenkin johtohahmostaan Michael Girasta. Tsekkiläinen dokumentti vuodelta 1997 valottaa Giran ja yhtyeensä tapaa lähestyä musiikkia.

Kuva: Owen Swenson / Young God Records

Vuonna 1982 New Yorkissa perustettu Swans julkaisi elokuussa 12. stuodioalbuminsa, lähes kaksituntisen tupla-albumin The Seer. Albumi esittelee laajalla skaalalla bändin erilaisia puolia, aina postrock-henkisestä dynamiikan kasvatuksesta elokuvallisiin äänimaisemiin ja etenkin keikkatilanteissa repeävään staattiseen ja brutaaliin meteliin.

Swansista tekee poikkeuksellisen ja ihailtavan etenkin yhtyeen tapa lähestyä live-esiintymisiä. Kappaleet ja interaktio yleisön kanssa saavat aivan toisenlaisen muodon, kun bändi heittäytyy järisyttävällä äänenpaineella, säröllä ja feedbackilla esitettyyn musiikkiinsa joka kerta niin kuin kyseessä olisi viimeinen kerta, kun he saavat soittaa yhdessä.

Moni bändi vain ”esiintyy” lavalla, mutta Swans uppoutuu musiikkiinsa täysin. Ei ole maailmassa montaa bändin keulahahmoa, joka antautuisi keikalla musiikin vietäväksi niin totaalisesti kuin (58-vuotias!) Michael Gira.

Musertavan lujaa soitettu drone-murjonta on kuitenkin vain yksi puoli yhtyettä. Tsekkiläinen dokumentti vuodelta 1997 pureutuu aiheeseen tarkemmin:

Lisäksi tässä vielä Giran ja silloisen kumppaninsa Jarboen MTV-haastattelu vuodelta 1992:

The Seer -albumin erikoispainoksen kylkiäisenä tulee mukana myös live-dvd. Alla traileri dvd:stä sekä No Words/No Thoughts -biisi dvd:ltä kokonaisuudessaan:

Lisää luettavaa