Viisaus, tanssi ja köysitaide – Katti Meun kokonaistaideteos odottaa sinua

05.08.2016

Katti Meu, oikealta nimeltään Katja-Maria Taavitsainen, julkaisee kolmannen singlensä. Viisaus on artistin mukaan kokonaistaideteos, jossa sekä kappale että video ovat työstetty toisistaan riippuvaisiksi osiksi. Tämä teos saa ensiesityksensä Rumbassa nyt.

Video on tehty yhdessä Jukka Moision kanssa. Hänen kädenjälkeään on aiemmin nähty muun muassa Ruger Hauerin Typerykset jotka polttavat pilveä avoautoissa– ja Haamun Rushdie RMX-videoissa.

Ennen videon katselua muutama kysymys Katti Meulle.

Viisaus on salaperäisen ja kiehtovan kuuloista soundia. Millaisista lähtökohdista Katti Meun biisit syntyvät? Ja minkälaiset asiat toimivat inspiraationa musiikin tekoon?

”Biisit syntyvät usein sanojen, aiheen tai selittämättömän tunnetilan ympärille. On intuitio jostain, alan kirjoittaa siitä, se löytää jonkin melodian ja siihen latautuu tietynlaisia moodeja, joita aletaan työstämään työryhmän eli veljeni Aapeli Hakalan sekä tuottajani Jani Saastamoisen kanssa.”

”Nyt tekeillä olleet teokset ovat pyörineet paljon sisäisen kasvun problematiikassa, kontrasteissa ja ulkomaailman absurdiuden teemoissa. Ihmisyyden nyanssit kiinnostaa, koko se tunneskaala jolla täällä maailmassa mennään. Musiikin teko toimii itselle myös tutkimusmatkana yhdistää omaa tanssitaiteilijuutta uudenlaiseen tarinankerrontaan. Monet lauluista ovat syntyneet tanssisalissa, ollessani liikkeessä.”

Viisaus on kolmas singlesi. Onko single ja musiikkivideo oikea formaatti julkaista musiikkiasi vai onko luvassa mittavampia kokonaisuuksia?

”Tällä hetkellä ajattelen julkaisuja kokonaistaideteoksen kautta. Biisiä ei julkaista yksinään, eikä musiikkivideo ole vain tukemassa biisiä tai antamassa artistille kasvoja vaan niitä työstetään yhtä aikaa, yhtenä isompana teoskokonaisuutena. Se kiinnostaa nyt, kun on viime vuodet tehnyt kokoillan tanssiteoksia.”

”Tässä muodossa on jotain keveää ja se antaa tilaa työstää, ilman että sitoo työryhmää vielä enempään kuin on resursseja. Muoto on keveä myös tuotannollisesti ja se helpottaa, koska toimitaan omakustanteisesti. Suunnitteilla on ainakin vielä yksi tämän kaltainen kokonaisuus tälle vuodelle, vaikka katse sekä ideointi ovatkin jo enemmän ja enemmän kiinnittyneet ensi vuonna siintävään isompaan etappiin.”

kuva: Viola Virtamo

kuva: Viola Virtamo

Kiinnitin huomiota videon tanssikoreografiaan – ei missään nimessä perinteistä popvideokuvastoa, mutta tukee kappaletta hienosti. Onko koreografia omaa käsialaasi? Kuten jo viittasitkin, sinulla on taustaa tanssin parissa muutenkin?

”Joo, valmistuin tanssitaiteen maisteriksi 2010 Teatterikorkeakoulusta ja sen jälkeen olen tehnyt kaikenlaisia hommia tanssin parissa Suomessa ja Berliinissä. Viime vuodet olen toiminut pääsääntöisesti koreografina, tanssijana ja myös opettanut tanssia. Tanssistudiossa on tullut vietettyä satoja tunteja ja siellä syntyneet asiat kulkeutuivat mukaan myös tähän teokseen.”

”Videossa näkyvä liike on syntynyt kuvaustilanteessa eli improna. Siinä näkyy jonkin verran ajatus kehosta, joka toimii myös tarinankertojana. Vähän niinkuin se laulaisi sanat, eikä niinkään suu. Työparini, ohjaaja Jukka Moisio ja minä ollaan tunnettu toisemme seitsemänvuotiaasta saakka ja Jukka on pitkään tiennyt minkälainen tanssija olen. Päätimme yhdessä tehdä tälle biisille videoksi tanssileffan ja osa videolla näkyvästä koreografiasta on ehdottomasti myös Jukan kuvauksen ja leikkauksen käsialaa.”

Toinen esteettisesti mielenkiintoinen asia oli köysitaide tai japanilainen bondage. Mistä idea tähän oli peräisin?

”Mua on pitkään kiinnostanut köysitaide, niin estetiikkana kuin traditiona. Erityisesti siinä kiinnostaa sen taiteellinen kulma ja kuinka se assosioi niin laajalle. Videon köysitaide on Tinttu Henttosen käsialaa. Yhteistyö hänen kanssaan avasi paljon kyseisen taiteen monitasoisuudesta.”

”Meitä molempia kiinnosti erityisesti se, kuinka köydet edelleen kantavat mukanaan kaikenlaisia, provosoiviakin, merkityksiä – kuinka niitä voisi purkaa ja uudelleenkirjoittaa? Videolla nähtävä sidontatyyli edustaa shibari-tyyliä. Kuvauksissa katossa roikkuminen on tähän mennessä ollut yksi hurjimmista ja hienoimmista kuvauskokemuksista.”

Mikä on Katti Meun seuraava liike?

”Muutama päräyttävä yhteistyö olisi tuloillaan, toinen aivan näillä näppäimillä ja loput ripotellen. Syksyllä lähden reissun päälle loppuvuodeksi tanssijuttujen ja uuden musan kirjoittamisen merkeissä. Joten liikkeellä ollaan! Stay tuned!”

Katso Katti Meun Viisaus alta.

Lisää luettavaa