Automatic Eye – Don’t Let the Past Come Between You and Your Happiness

Vuoden komein kotimainen voimarockdebyytti.

Espoon Viherlaaksossa varttunut Automatic Eye on kahden emopunk-asuisen nuorukaisen voimarockyhtye, jonka musiikilliset juuret sikiävät Bryan Adamsin radiorockista ja Cheap Trickin jenkkipopista.

Espoolaiseen musiikkimakuun sopiva Automatic Eye erottuu vaikkapa Poets of the Fallista kitaristi-laulaja Peten teksteillä, joissa ihmissuhteiden, autoilun ja urbaanin uhoilun sijaan pohditaan omaa syntisyyttä, tunnetaan kohdistamatonta katkeruutta ja etsitään sisäistä puhtautta. Sanoitusten perusteella Automatic Eye voisi olla kristillinen yhtye.

Mikäs siinä, löytyyhän Suomesta samaa vakaamusta noudattava emorockyhtye Deep Insight ja Ruotsista Blindside. Edellisten lailla Automatic Eye ei tyydy saarnaamaan, mutta emoilun sijaan se keskittyy äärimmäisen tarkkaan biisintekoon, jossa koukut ja säkeet myötäilevät hittiradioiden ja nuorisokanavien mielihaluja.

Yhtyeen debyyttialbumin äänimaailmasta vastaa muun muassa Deep Insightiä tuottanut Jonas Olsson, jonka ruotsiemosoundia on viime aikoina käynyt levylleen ostamassa tamperelainen Jermaine. Useamman kuuntelukerran jälkeen Automatic Eyen nimihirviölevy Don’t Let the Past Come Between You and Your Happiness osoittautuu kuitenkin omanlaisekseen, komeaksi poprocklevyksi.

Hämmentävästi albumi tuo mieleen walesilaisen Manic Street Preachersin debyyttialbumin Generation Terrorists (1992). Molempien levyjen biisit ovat timanttia ja täynnä energiaa ja popnostetta. Bändien muusikot ovat yhtä kirkasotsaisia, täynnä surua ja katkeruutta. Laulut vedetään kovaa ja korkealta, basso kuuluu, ja tuhnuinen rumpukone puhkuu taustalla.

Siinä missä Manic Street Preachers ihannoi glamrockin estetiikkaa ja The Clashin asennetta, Automatic Eye tykkää jälki-grungesta ja Green Dayn toiminnasta. Manics julisti kulttuurihistoriaa ja kyseenalaisti sosiaalipolitiikkaa, Automatic Eye tutkii lähiönuorten eksistenssiongelmaa ja turvaa korkeimpiin voimiin. Alkuun Manic Street Preachersia ei ottanut kukaan vakavasti, sama kohtalo vaivaa nyt Automatic Eye -duoa. Katsokaamme, kuinka takit täällä kohta kääntyvät.