Avoin kirje Helsingin päättäjille: Näpit irti Harjusta ja Munkasta!

Verna Vuoripuro, 15 vuotta, kirjoitti kaupungin päättäjille avoimen kirjeen Harjun ja Munkkiniemen nuorisotilojen ja treenikämppien puolesta. Tilojen kohtalosta päätetään huomenna torstaina 24. maaliskuuta. Munkan MD-studiossa on muusikonuransa ensiaskelia ottanut myös kuvan teini-ikäinen Ville Valo.

Teksti: Verna Vuoripuro, kuva: Vilma Melasniemen kotialbumi

Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalot ovat taas lakkautusuhan alla. Ilmeisesti ylemmät tahot eivät vieläkään ole huomanneet, että nuoret ovat Suomessa uusiutuva luonnonvara. Niitä tulee koko ajan lisää edellisten aikuistuessa, ja ne tarvitsevat tervehenkisiä paikkoja, joissa viettää elämänsä tapahtumarikkaimmat vuodet.

Monelle nuorelle musiikki on tärkein pakokeino ah niin raastavista kasvukivuista. Itse jo kohta teini-iän paremmalla puolella olevana voin todeta, että ilman musiikin rajattoman runsasta harrastamista en minäkään olisi viitsinyt teineilyssä luovia eteenpäin.

Myös musiikin itse tekeminen kuuluu olennaisena osana usean nuoren elämään. Siksi onkin ollut onni, että tämän elämän osa-alueen toteuttamiselle on löytynyt paikkoja juuri Harjulta ja Munkasta.

On häpeällisen kliseistä todeta, että nuorissa on tulevaisuus, mutta asia näyttää silti olevan niin.

Mitä olisikaan Suomen musaskene ilman Harjun tiloissa harjoitelleita yhtyeitä ja artisteja, kuten Zen Caféa, Fintelligensiä, Maija Vilkkumaata ja Jimi Tenoria. Tuskin Ville Valokaan kekkuloisi Linnan Juhlissa Suomen vientitoivona ilman Munkassa toimivaa MD-studiota, jossa HIM ja sen esiasteet demojaan väsäilivät.

Tällä hetkellä Helsingissä pientä hypeä nauttiva Pyhät Tepot on myös saanut MD-studioilla nauhoitetun demon perusteella levytyssopimuksen Sonylta.

Huomenna 25.3. nuorisoasiainlautakunta päättää siitä, lakkautetaanko Harju tai Munkka. Tilanne on joko tai, ellei esityslistasta poiketa ja vaadita molempien säilyttämistä.

MD-studioilla työskentelevä Jeppe Cavonius epäilee, että jos toinen lakkautetaan, häviäjä on Munkka.

”Päättäjät olettavat, että koska Munkkiniemi on ns. hyväosaisten aluetta, siellä ei tarvitse järjestää tämäntapaista nuorisotoimintaa”, Cavonius toteaa.

Cavoniuksen mukaan kuitenkin Munkkaan hakeutuu nuorisoa myös muualta, sillä talon hyvä fiilis ja studion toimivat tilat vetävät porukkaa harrastamaan jopa muilta paikkakunnilta. Munkan kävijämäärä onkin noussut viime aikoina, sillä nuorisotalon ja studion siisti ja katu-uskottava maine on ulottunut monien tietoisuuteen.

Collarbone-yhtyeessä nykyisin soittava Mikko Merilinna on myös jyrkästi asiaa vastaan. Mikko on itse kasvanut MD-studion parissa ja tehnyt demoja aikaisempien bändiensä kanssa niin Harjulla kuin Munkassakin.

”Koska Suomessa on ilmeisesti tällä hetkellä enemmän nuoria uusia bändejä kuin koskaan, en ymmärrä miksi tätä toimintaa täytyisi ajaa alas”, Merilinna sanoo.

Tätä asiaa en ymmärrä minäkään. Miksi nuorilta pitäisi kaiken muun lisäksi viedä mahdollisuus oppia hyville käytös- ja musiikkitavoille jo nuorena? Nuorisotalot tarjoavat turvallisen ympäristön tutustua musiikkiin, oppia vuorovaikutustaitoja ja elämää sekä saada lisäksi paljon uusia kontakteja.

Tärkeimmäksi asiaksi Merilinnan puheissa nousee Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen toimivat järjestelyt ja vahva pedagoginen ote.

Studioissa nuorilla on mahdollisuus nähdä musiikintekoa aitiopaikalta ja olla itse osana sitä. Molemmissa studioissa on aina pyritty musan parissa työskentelyn lisäksi opettamaan ja kasvattamaan nuoria.

Siinäpä kuulitte päättäjät. Ostarit eivät tarjoa tätä!

Kirjoittaja on (vielä hetken) 15-vuotias musiikinrakastaja.