Billy Talentin takuuvarma tehosetti sulatti Helsingin Jäähallin

Kanadalaiset saivat tennariteinit pyörtyilemään jo ennen esiintymistään. Keikan loppumetreillä he onnistuivat sulattamaan kylmänkalsean jäähallin viimeisetkin jäykistelijät.

Teksti: Verna Vuoripuro, kuva: Dustin Rabin

Parhaimmillaan Billy Talentin keikka on energinen, räjähtävä ja täynnä adrenaliinia. Tällaisen live-elämyksen toteutumiseen tarvittaisiin kuitenkin pieni, kuuma ja savuinen klubi, joka bändiltä puuttui sen soittaessa Helsingin Jäähallissa 8. helmikuuta. Klubitunnelman puuttuminen ei tosin näyttänyt kirkuvaa yleisöä kovasti haittaavan, sillä onnesta hysteeristä tennarikansaa pyörtyili jo ennen varsinaisen keikan alkua.

Billy Talent on toistanut samaa kaavaa jo monta vuotta. Ainoana muuttuvana tekijänä on ollut heidän uusiutuva fanijoukkonsa. Kun edellinen yleisö päättää kasvaa aikuiseksi, toinen porukka ruutupaitaisia teinejä on jo lippuluukuilla jonottamassa.

Bändin keikkakunnossa ei ole moitittavaa vielä vuosien jälkeenkään, mutta edes äänihuuliaan komeasti riepottelevan laulajan Benjamin Kowalewiczin lavakarisma ei onnistunut liikuttamaan istumapaikoille kahlittuja kuuntelijoita. Jäähalli oli täysin sula keskellä permannolla, mutta reunoilla tunnelma oli yhtä kohmeinen kuin hallin ulkopuolella pakastava helmikuinen sää.

Keikka koostui Billy Talentin kolmen albumin soitetuimmista biiseistä. Vaikka nekään eivät monipuolisuudessaan loista, onneksi uusimman julkaisun tasapaksuimmat ja vaisuimmat kappaleet oli jätetty settilistan ulkopuolelle.

Osa keikasta sai kyynisimmän katsojan haukottelemaan ja arvuuttelemaan edessä seisovan pikkuemon käyttämän hiuslakan määrää litroina, mutta encoreosuus pelasti tilanteen mallikkaasti. Sen aloittivat kunnolla tykitetyt sinkut Devil On My Shoulder ja Fallen Leaves. Keikan lopetti perinteisesti livenä aina yhtä kuumottava Red Flag, joka innosti lopulta koko hallia. Jopa muun yleisön joukossa muinaisjäännöksiltä näyttävät parikymppiset syöksyivät pittiin joko alkoholin tai puhtaan keikkaenergian voimalla.

Tapahtuma oli onnistunut, ja kiitokset siitä kuuluvat myös keikkajärjestäjänä jäähallineitsyytensä menettäneelle Fullsteamille sekä hurmaavalle lämppärille Jaakko & Jaylle. Jaakko ja Jay olivat energisen aitoja isollakin lavalla. Biiseillään ja niitä pidemmillä välispiikeillään he onnistuivat herättämään yleisössä niin innostusta kuin hämmennystä.

Billy Talentin Ian D’San haastattelu Rumban 2/10 Lapsen suusta -palstalla.