Burzumin Varg Vikernes ryhtyi metallimaailman Bonoksi

Norjalaisvitsi: Mitä murhamies, kirkonpolttaja, vannoutunut rasisti ja yhteiskunnan vihollinen tekee, kun hän vapautuu vankilasta? Hyväntekeväisyyslevyn.

Teksti: Janne Flinkkilä, kuva: Ester Segarra

Black metal -yhtye Burzumin Varg Vikernes on poltellut kirkkoja, murhannut bändikaverinsa ja suoltanut umpirasistisia lausuntoja.

Evil, eikö vain?

Vaan kuten TV-Shopissa oli tapana sanoa: eipä siinä vielä kaikki! Nyt tuo pakkaseen unohtuneelta puutarhatontulta näyttävä vastavapautunut linnakundi on porautunut pahuuden pimeimpään ytimeen.

Varg Vikernes nimittäin ilmoitti, että Burzumin uusin albumi Belus onkin – Luoja paratkoon! – hyväntekeväisyyslevy!

Vikernes aikoo (levy-yhtiönsä tiedotteen mukaan) luovuttaa levyn tuotot Haitin luonnonmullistuksen uhrien auttamiseen.

Näin hän liittyy samaan seuraan kuin We Are the Worldin raiskanneet amerikkalaiset autotune-miljonäärit sekä Everybody Hurts -coverilla hyvää omaatuntoa kaupittelevat Leona Lewis, Mariah Carey, Jon Bon Jovi, Robbie Williams, Kylie, Rod Stewart, Alexandra Burke, Miley Cyrus, Take That, Joe McElderry, Cheryl Cole, JLS, Mika, Michael Bublé, James Blunt, James Morrison, Susan Boyle ja Westlife.

Vikernes perustelee hyväntekeväisyystempaustaan sillä, että hän ei laske itseään black metal -muusikoksi enää ollenkaan, vaan satsaa puhtauden ja kunnian juttuihin, joihin hänen mielestään norjalainen rotuhygienia liittyy siinä missä Haitin uhrienkin auttaminen, tai jotain.

Näiden kahden asian välinen yhteys ei itselleni täysin aukene, mutta ehkä Vikernesin iorbockmaisten lausuntojen edessä lepattaa mystiikan verho siksi, että hän nappasi aikoinaan ”Count Girshnackh” -taiteilijanimensä Tolkienin örkkihahmolta, ja Burzum-sanakin liittyy joihinkin, öö, Mordor- ja Taru sormusten herrasta -hommeleihin.

Hyväntekeväisyyteen saattoi toki motivoida sekin, että norjalainen vouti odottaa Vikernesin levytuloja koura ojossa. Yhdeksänkymmentäluvun tulitikkuleikkien ja puukkohippasten takia kahden lapsen isällä on niskassaan miljoonien vahingonkorvausvelat.