by:Larm: Norjalaisbändit tekevät musiikkia suomalaiseen makuun

Kvelertak ja Wolves Like Us ovat kaksi norjalaista raskaamman sarjan bändilupausta. Molemmille on naurettavan helppo povata menestystä myös Suomesta.

Teksti: Oskari Onninen
Kuva: Erik Holsvik

Finnish Metal Expossa lauantaina esiintyvää Kvelertakia pidetään yleisesti Norjan tämän hetken suurimpana ulkomaantoivona. Bändin debyyttilevy on kohtalaisen varteenotettava ehdokas tänä iltana jaettavan Nordic Music Prizen saajaksi.

Jos lähdetään rakentamaan väkinäistä kahtiajakoa asiaan vihkiytyneiden ja koko kansan metallin välille, stavangerilaisbändi Kvelertak osuu näppärästi suoraan niiden keskipisteeseen.

Torstai-iltana Rockefeller-klubilla esiintynyt bändi kun onnistuu kosimaan kuulijat lähelleen olemalla ensin helppo ja suoraviivainen rockyhtye. Kun yleisön luottamus on voitettu, norjalaissekstetti vetää kuulijaa kuvaannollisesti turpaan tuplabasarijytkeellä ja merirosvolta näyttäneen laulaja Erlend Hjelvikin mielipuolisella karjunnalla.

Kiistatta bändi on koukuttavimmillaan silloin, kun se pyrkii äärimmäisyyksiin, maksimaaliseen raivoon ja blackmetalliseen askeettisuuteen. Äärimmäisyyksien etsimisestä huolimatta bändi tarjoaa koko ajan niin paljon helppoja koukkuja, että lähes kenen on helppo tarttua sen musiikkiin.

Norjassa faneja jo piisaa, ainakin jos uskominen käy Rockefellerin keikalla heiluneisiin pirunsarvimerkkeihin ja liuhuletteihin. Pidän vain ajan kysymyksenä, koska bändi saa kerättyä laajan fanikunnan myös Suomesta.

Koska tuntuu, että norjalaiset osaavat tehdä musiikkia suomalaiseen makuun, on palattava vielä hetkeksi festivaalin ennakkopäivä keskiviikon tunnelmiin. Silloin Nokia-teltassa nähtiin norjalaisbändi Wolves Like Us, joka saisi varmasti kiukaan sihahtamaan meillä oikein olan takaa. Muun muassa Silver-, Amulet ja Infidels Forever –bändin jäsenistä koostuva nelikko on nimittäin samaan aikaan sekä älykäs että juntti. Miesten kokemus näkyi erityisesti kovatasoisena biisinkirjoituksena.

Ensireaktio bändin musiikkiin oli kuin At the Drive-in olisi hionut kurvejaan ja lopettanut nykimisen. Suoraviivaisimmillaan bändin riffijunttaus jyskytti Queens of the Stone Agea muistuttavasti. Lisäksi bändin solistin Lars Kristensenin matala ääni jyrisi kolkosti kuin Greg Dullilla.

Wolves like Us mahtuisi kevyesti YleXin ja Radio Rockin soittolistoille ollessaan samaan aikaan Disco Ensembleä äijille ja Volbeatia hyvän musiikin ystäville. Bändin debyyttilevy ilmestyy loppukeväästä.

KUUNTELE:

Kvelertak: www.myspace.com/kvelertak Spotifyssa: Kvelertak – Kvelertak

Wolves Like Us www.myspace.com/wolveslikeusss