Damon & Naomi: ”Duona kiertäminen Euroopassa tuntuu reilaamiselta”

Galaxie 500:n raunioille perustettu yhdysvaltalainen yltiömelankolinen ulinapopduo Damon & Naomi saapuu ensi sunnuntaina Suomeen keikalle. Yhtye on onnistunut hurmaamaan suomalaiskuuntelijat utuisuudellaan ja surumielisyydellään.

Teksti: Verna Vuoripuro, kuva: Norman Gholson

Damon & Naomi esiintyy sunnuntaina 16.5. intiimissä Kuudes linja -klubissa. Livenä kaksikko onkin tunnettu tunnelmallisesta ja herkästä ilmapiiristä.

”Tuoreimmat kaksi albumiamme ovat olleet suurieleisiä torvineen ja jousisoittimineen. Konserteissamme tykkäämme kuitenkin esittää laulumme keskittyen melodioihin ja lyriikoihin sekä soittamalla kappaleemme riisutumpina ja folkhenkisempinä tulkintoina”, Damon ja Naomi kertovat sähköpostitse.

Bändi julkaisi kokoelman The Sub Pop Years viime syksynä, ja kirjoittaakin tällä hetkellä uutta materiaalia. Suomen-keikalla on parivaljakon mukaan mahdollista kuulla myös muutama tuore biisi.

Damon ja Naomi ovat soittaneet yhdessä jo kauan. Galaxie 500:n hajottua laulaja-kitaristi Dean Warehamin lähdettyä omille teilleen kaksikko jatkoi musiikin tekemistä yhdessä. Tiivis yhdessäolo, studiotyöskentely ja kiertäminen eivät parin mukaan ole aiheuttaneet ongelmia tavanomaista bändistressiä lukuun ottamatta.

”Juuri nyt kierrämme duona, ja tämä tuntuu enemmänkin reilaamiselta Euroopassa kuin bändiltä bussissa kiertueella.”

Koko Galaxie 500:n tuotanto julkaistiin uudelleen viime maaliskuussa. Damon ja Naomi halusivat pitää kaiken Galaxie 500:n musiikin saatavilla nykyaikanakin. Julkaisusta nauttivat niin uudemmat fanit kuin vanhatkin kuuntelijat.

Tällä hetkellä Damon & Naomi julkaisevat levynsä oman yhtiönsä 20-20-20:n kautta. Idea omasta levy-yhtiöstä tuli bändin managerilta ja oli seurausta bändin tahdosta hallita omaa musiikkiaan.

”Vastustimme ajatusta ensin, koska aloittaessamme musiikin tekemisen yhtiöt olivat erilaisessa roolissa bändien elämässä. Onneksi kuitenkin suostuimme managerimme ehdotukseen.”

20-20-20:n talliin kuuluu periaatteessa vain Damon & Naomi, mutta se on työskennellyt myös esimerkiksi japanilaisten laulajien Tomokawa Kazukin ja Mikami Kanin kanssa. Levymerkin alla Damonilta ja Naomilta julkaistiin myös kokoelma International Sad Hits, joka sisältää aasialaisia kappaleita ja joita bändi löysi kiertäessään siellä.

Damon ja Naomi nauttivat muutenkin paljon eri maiden musiikkiin tutustumisesta. Kaksikon omiin eksoottisempiin lempimuusikkolöytöihin kuuluvat muun muassa brasilialaiset Caetano Veloso, Maria Bethania ja Joyce sekä mallorcalainen Maria del Mar Bonet. Kaksikon toivomuslistalla ovatkin Suomessa valoisien öiden lisäksi hyvät musavinkit ja kiinnostavat uudet artistit.

Damon & Naomi Helsingin Kuudennella linjalla 16.5.