Efterklang Korjaamolla – tanskalaista tunnelmointia

Tanskan isoimpiin indiebändeihin lukeutuva Efterklang hurmasi välittömällä keikallaan.

Teksti: Julius Lahdenoja, kuva: Nikolaj Holm Møller

Efterklang
Helsinki, Korjaamon Vaunusali 7.4.2010

Huomion keskipisteenä olemisesta hämmentyneen oloinen nörttipoika kertoo hurmaavan ujosti, kuinka yhtyeen jäsenet olivat nukkuneet laivalla pommiin ja kiertuemanageri näytti hylkeenpoikaselta ja… jotain?

Tarina itsessään jäi hieman hämäräksi, kuten moni muukin tanskalaisen Efterklangin laulajan Casper Clausenin spiikki kadonneista termosmukeista tai Etelä-Tanskan murteesta, mutta niitä ei voinut kuunnella hymyilemättä.

Koko esityksen ajan samanlaista viattomuutta ja rehellistä innokkuutta huokunut yhtye sai unohtamaan, että ulkona oli viileän kosteaa ja seuraavana aamuna pitäisi herätä töihin ajoissa.

Seitsemänhenkisenä Korjaamon Vaunusalissa soittanutta kokoonpanoa ei ole turhaan verrattu kanadalaiseen Arcade Fireen. Amishien tapaan pukeutuneiden kollegoidensa lailla Efterklangin lavaesiintyminen on massiivista ja yhtä suurilta osin taitavaa soittoa kuin vilpitöntä heittäytymistä musiikkiin. Efterklangin toiveikkaammat ja hauraammat melodiatkuitenkin tekevät bändistä edellä mainittua indierockin jättiläistä sympaattisemman.

Uudelta Magic Chairs -albumilta paljon biisejä sisältänyt setti onnistui monipuolisuudestaan huolimatta sulautumaan yhdeksi hurmiolliseksi kokonaisuudeksi. Pelkkien laulujen ja perkussioiden voimin kulkevat biisit muuttuivat hetkessä vaskipuhaltimilla pullisteleviksi sinfonioiksi ja perinteisemmillä rock-soittimilla rullaaviksi ilotteluiksi. Välillä soitto oli vaarassa lipsua kikkailun puolelle, mutta nostattavat melodiat veivät huomion pois epäolennaisesta.

Livekokoonpanoon kuului tällä kertaa muun muassa Heather Broderick, joka hurmasi lämppärinäkin kitaran ja c-kasettien kanssa.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun bändiä nauratti niin paljon, ettei biisin aloitus tahtonut onnistua, syntyi tunne yhteisestä kokemuksesta. Se sai jopa unohtamaan, että kyse oli harvakseltaan Suomessa vierailevan tanskalaisen indie-bändin keikasta, eikä iloisen nousuhiprakkaisesta illasta uusien kavereiden kanssa.

Lue Efterklangin haastattelu Rumbasta 4/10.