Endstand kasaa rivinsä paluukeikalle – lue Janne Tammisen haastattelu

2000-luvun merkittävimpiin kotimaisiin punkbändeihin kuuluva Endstand kuopattiin kaksi vuotta sitten. Nyt bändi nousee vielä kerran lavalle Endstandin laulajan Janne Tammisen pyörittämän Combat Rock Industry -levy-yhtiön kymmenvuotisjuhlan kunniaksi. Tamminen kertoo, miten keikkaan on valmistauduttu ja millaista näinä päivinä on pyörittää punk-lafkaa, kun levykauppoja tuntuu kaatuvan kerran kuussa.

Kuva: Tuukka Koski

Punkiin ja hardcoreen keskittyvä Combat Rock Industry -levy-yhtiö juhlii toukokuun lopulla kymmenvuotissynttäreitään. Juhlan kunniaksi Nosturin lavalle nousevat vielä kerran lafkan perustajien Janne Tammisen ja Jani Koskisen yhtyeet, pari vuotta sitten pillinsä pussiin pakanneet Endstand ja Manifesto Jukebox.

Endstand ehti elinaikanaan soittaa satoja keikkoja. Janne Tamminen, ehtikö lavoilla rähjäämiseen tulla jo ikävä?

”Ihmeen vähän sitä on tullut ikävöityä. Joskus kun on jonkun hyvän keikan nähnyt, niin on tullut fiilis, että olisihan tuota itsekin ihan kiva taas välillä kokeilla. Toisaalta, kahdessatoista vuodessa ehti jo lavalla olemaan aika paljon, joten se pahin vimma ehti siinä kyllä jo talttumaan. Työn puolesta tulee myös kierrettyä erinäisten bändien mukana ihan riittävästi, joten kiertäminen on pysynyt mukana, vaikkei sinne lavalle itse ole enää päässytkään.”

Lähteekö biisit lihasmuistista vai onko sedät treenanneet?

”Ei ne kyllä kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen ihan tuosta vaan taitu. Pitää kuunnella biisejä ihan tosissaan, että muistuvat mieleen. Viime viikonloppuna oltiin ekaa kertaa treenaamassa, ja kuusi biisiä olisi nyt kutakuinkin hallussa. Kyllä ne sieltä tuli, kun vähän aikaa ihmeteltiin ja muisteltiin. Sitten kun homma käyntiin saatiin, tuntui ettei sitä taukoa tässä ole ollut ollenkaan, heh. Hemmetin mukavaa se treenaaminen kyllä oli, ja keikkaa odotan kovalla innolla!”

Muutaman kuukauden sisältä levykaupoista Tunnelin Levy, If Societyn nettikauppa, Tulipyörä, Tampereen Platta ja j-rockiin keskittynyt Mirri Music ovat lopettaneet. Miten omistamanne Combat Rock Shopin bisnekset sujuvat?

”Meidän bisnekset menee aika lailla samalla tavalla kuin aina ennenkin: välillä paremmin, ja välillä on hiljaisempaa. Kuitenkaan sen kummempaa hätää tässä ei ole, kun yritetään pitää kulut pieninä ja muutenkin toimitaan aika riskittömästi. Eihän tämä todellakaan mikään kultakaivos ole, vaan rahat on tiukilla koko ajan, mutta saapahan tehdä ainakin jotain, mikä itselle on oikeasti tärkeätä, ja sen tekemisestä vilpittömästi edelleen nauttii.”

”On huvittavaa, kun ihmiset surkuttelevat levykauppojen vähenemistä, mutta samaan aikaan eivät itse kuitenkaan osta levyn levyä, tai jos ostavatkin, tekevät sen ulkomaisista nettikaupoista, kun siinä säästää pari euroa. Tuolla tavalla täällä ei oikeasti kohta ole yhtään kauppoja jäljellä. Itse tuli tilanteeseen herättyä oikein kunnolla viime kesänä, kun meilläkin oli tosi tiukkaa. Silloin päätin, että ulkomaiset soitin- ja levykaupat pitäköön tunkkinsa ja suosin kotimaista, vaikka se hieman kalliimpaa olisikin. Toivoisin myös muiden toimivan samoin, jos meinataan täältäkin vielä viiden vuoden päästä jotain ostella.”

Jos vertaat näitä aikoja siihen, kun aloititte kymmenen vuotta sitten, niin miten levy-yhtiön ja -kaupan pyörittäminen on muuttunut?

”Kyllähän levyjen menekki on pienentynyt, varsinkin cd:n. Silloin kun aloitettiin, saatiin myytyä melkein levyä kuin levyä tuhat kappaletta helpostikin. Nykyään tuo tonnikaan ei mikään itsestään selvyys ole, vaan sellaisesta lukemasta voi jo olla tosi tyytyväinen. Onneksi kuitenkin meidän asiakaskunta on sellaista, joka vielä ostaa levyjä, eikä tyydy vaan joihinkin hemmetin tiedostoihin.”

Muutitte kauppanne Kampista Kallioon. Miten jengi on löytänyt uuteen paikkaan Vaasankadulle?

”Hyvin tänne asiakkaat on löytäneet! Venäläisiä turisteja kaupassa käy huomattavasti vähemmän, mutta tuo ei pahemmin haittaa, kun eivät he koskaan kuitenkaan mitään ostaneet, heh. Huomattavasti enemmän ollaan saatu muutosta positiivista kuin negatiivista palautetta. Ja on täällä jotenkin paljon mukavampi henki olla kuin keskustan muovimaailmassa.”

Mitä julkaisuja Combat Rock Industrylta on lähitulevaisuudessa tulossa?

Deathbed sai juuri albuminsa nauhoitettua, sen pitäisi vielä toukokuussa ilmestyä. Uusintajulkaisuista seuraavana on vuorossa Eppu Normaalin Jee Jee- ja Briardin Fuck the Army -sinkut, ja julkaisemme uudelleen vinyylinä myös Endstandin Never Fall Into Silence -lp:n ja Manifesto Jukeboxin Desiren. Ehkä jotain muutakiin Combat Rock -aiheista uusintajulkaisua on tulossa juhlavuoden kunniaksi.”

”Myöhemmin tänä vuonna toivottavasti päästään julkaisemaan myös Atom Notesin debyyttialbumi, sitä odotan innolla, sillä bändi on varsin mainio! Tuossahan soittaa tuttuja naamoja muun muassa Endstandista, Manifesto Jukeboxista ja Abduktiosta, joten ei se vaan voi olla huono, heh.”

Combat Rockin 10-vuotisbileet Helsingin Nosturissa 21.–22.5. Perjantain esiintyjiä Abduktio, Kakka-hätä 77 ja Deathbed, lauantaina soittavat Endstand ja Manifesto Jukebox.