Flow-blogi, osa 0: Ennakkotärppejä aikataulukriiseilijöille

Neljä yötä Flow’hun on, ja sen kunniaksi Rumban Oskari Onninen kasasi tärppipaketin kaikkien aikojen suomalaisen indiefestivaalin ohjelmistosta.

Teksti: Oskari Onninen
Kuva: Tomi Palsa

Siinä missä toisissa blogeissa on tuskailtu koko kesä kolmen päivän Flow-vaateparren kanssa, täällä kärsimys on aiheutunut liian festivaalin hyvän line-upin aiheuttaman minuuttiaikataulun laskeskelun kanssa. Mutta fakta on se, että Flow’ssa on tänä vuonna monin verroin enemmän nähtävää kuin kolmeen päivään mahtuu. Siksi koin aiheelliseksi niputtaa festivaalin täysin subjektiivisen näkemykseni mukaiseksi paketiksi – niin lyhyillä hehkutus- ja tietoiskuilla kuin vain kykenin.

Myönnän suoraan, etten osaa kaikkien Flow-esiintyjien diskografioita lähellekään ulkoa, joten jos jotain merkittävää on jäänyt noteeraamatta, suosituksia otetaan vastaan myös täällä päässä. Niitä voi jättää alla olevaan kommenttikenttään.

KESKIVIIKKO

Avajaiskonsertin LCD Soundsystem ja Chemical Brothers kuuluvat varmasti konserttiin menijöiden ohjelmaan, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös illan ensimmäisenä soittavaan helsinkiläiseen Kap Kapiin.

Juurikin tänä keskiviikkona hyvin lupaavan esikoislevynsä Holy Are Youn julkaisevan bänditulokkaan musiikki on retrosoundista ja analogista jumittelua, joka kuulostaa aivan omaltaan. Kiinnostuneiden kannattaa tsekata ainakin levyltä löytyvä Bardo-biisi Kap Kapin Myspacesta. Ja tulla hyvissä ajoin paikalle keskiviikkona.

PERJANTAI:

17.45: Tony Allen & Jimi Tenor (Päälava)
Jos paikalle ehtii perjantaina ennen kuutta, kannattaa ehdottomasti katsastaa nigerialaisen Tony Allenin ja lahtelaislähtöisen Jimi Tenorin yhteiskeikka, jonka aikana ei tule pulaa ainakaan groovesta. Syyksi suositukseen riittää jo se, että Allen on torstaina 70 vuotta täyttävä elävä legenda, joka on tullut tunnetuksi yhtenä afrobeatin kehittäjänä soittaessaan Fela Kutin yhtyeessä 70-luvulla. Näin Allenin keikan keväällä Tampereella ja olen siitä lähtien pitänyt häntä maailman parhaana rumpalina – aivan kuten Brian Enokin.

19:00 Ulver (Voimala)
Vaikka norjalaisella Ulverilla on black metal -tausta, sitä ei kannata pelätä. Nykyään yhtyeen musiikki pohjautuu elektronisten ja kokeellisten äänimaisemien rakentamiseen ja niiden intensiiviseen vyöryttämiseen. Pelätä ei kannata myöskään sitä, että bändin tuotanto on täysin vieras, nimittäin ainakin levyltä kuunnellessa ensikosketukset Ulveriin ovat olleet ne yllätyksellisimmät ja parhaat.

19:30 Sami Kukka (Tiivistämö)
Jos Ulverin tunnelmointi yltyy liian pelottavaksi, kannattaa suunnata Tiivistämöön, jossa esiintyy trubaduuri Sami Kukka. Kukka, oikealta nimeltään Esa Santonen julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1988, mutta vaipui unohduksiin. Vuonna 2007 Helmi Levyjen Joose Keskitalo ja Arwi Lind ottivat yhteyttä ihailemaansa Kukkaan ja pelastivat hänet unholan partaalta. Sittemmin Kukalta on julkaistu kaksi uutta täyspitkää sekä uusintapainos hänen 22 vuoden takaisesta debyytistään. Riipaisevan kauniin ja hauraan folkin ystävien kannattaa testata vaikkapa mielettömän herkkä Aamuyöllä-biisi.

Päivän kovin: 20:45 Circle (Teltta)
Joo joo. Maailman paras bändi jokaisella osa-alueella. Suomalaisen avantgarden peruskivi. Porilaisen nerouden huikein ilmentymä. Ainakin allekirjoittaneen kohdalla perjantain odotetuin numero. Ja mitähän vielä. Circlestä puhuttaessa ei voi ainakaan käyttää ylisanoja. Jussi Lehtisalon johtama ja kolmisenkymmentä albumia 16 vuodessa julkaissut bändi on kiistatta luettavissa suomalaisen musiikin instituutioksi, vaikka harvalle koko bändin nimi sanoo mitään. Siksipä asiaan kannattaa tehdä nyt muutos.

Takaan, että Circlen perusshow’n pompöösi musiikkiteatteri on säväyttävämpi audiovisuaalinen spektaakkeli kuin samaan aikaan päälavalla nähtävä ranskalaisbändi Airin spesiaaliesitys. Sitä paitsi, jos Air on nähnyt parhaat vuotensa katsontatavasta riippuen kuudesta kahteentoista vuotta sitten julkaistessaan Moon Safarin, Virgin Suicidesin ja Talkie Walkien, Circle on aina ajankohtainen. Täältä livevälähdystä bändin tavaramerkkibiisistä Nopeuskuninkaasta. NWOFHM, play loud!

22:00: Four Tet (Voimala)
Brittiläisen Kieran Hebdenin folktronica-pioneeriksi muodostunut Four Tet -projekti avaa Voimalan klubi-illan. Four Tetin musiikki on hypnoottista ja soljuu rentoutuneesti eteenpäin, mutta takaa varmasti kunnon tanssit. Tämän vuoden There Is Love in You -levy on hyvä, vuoden 2003 Rounds vielä parempi.

23:00 Big Boi (Päälava) / Islaja (Tiivistämö)
Perjantain pääesiintyjä, OutKastin toinen puolisko Big Boi julkaisi vastikään Sir Lucious Left Foot…The Son of Chico Dusty -soololevynsä, josta on arvostelujen pohjalta helppo pedata tulevaisuuden räppiklassikkoa. Vaikkei räppi sinänsä kiinnostaisikaan, nyt luvassa lienee yksi parhaista tavoista kiinnostua kyseisestä musiikkityylistä. Big Boi esittää ainakin väitetysti myös OutKastin klassikkobiisejä, joten paikalla kannattaa olla, kun Ms. Jackson tai B.O.B. räjähtää ilmoille.

Mutta jos Big Boi ei edelleenkään kiinnosta yhtään, ota suunnaksi jälleen suomalaisen outoilumusiikin helmiä esittelevä Tiivistämö, jossa esiintyy kulttimaineessa oleva metsäfolklaulajatar Islaja. Hänen kokeellinen musiikkinsa on toismaailmallista ja aavemaista, mutta samalla poikkeuksellisen kaunista.

Loppuillasta on tarjolla muun muassa briljantista Friendly Fires -remixistään tunnetun dj-kaksikko Aeroplanen tanssisettiä (00.15, Telttalava), dubstepin todellista superbändiä Magnetic Mania (01.30, Telttalava) tai suomalaista noisea Keräsen (00.15, Tiivistämö) muodossa. Vaikka itse kallistunen Aeroplaneen, jokainen näistä vaihtoehdoista on ehdottoman suositeltava.

LAUANTAI

Vaikka Flow-lauantain iltapäivä ei tarjoa mitään välttämätöntä ja huippuodottamaani esiintyjää, soi Suvilahdessa laatumusiikki tauotta. Maria Gasolinan (14:15, Päälava) bossanova-käännökset ovat täydellistä himmailumusiikkia alkuiltapäivään, uransa parhaan albumin Ship of Lightin tammikuussa julkaissut Husky Rescue (17:30, Päälava) soi livenä paljon levyä suuremmin ja dynaamisemmin.

Surfer Bloodin (Teltta 18:30) Pixiesistä ja Weezeristä ammentavaa kitarapoppia voi ainakin Primaveran-keikan pohjalta suositella perjantai-iltana The Drumsista innostuneille. Maistiaiseksi voisin suositella vaikkapa bändin Astro Coast -debyytin Swim-biisiä.

15:45 Uusi Fantasia (Päälava)
Lauantai-iltapäivän mielenkiintoisin tapaus on vuonna 2004 Top Ten -debyyttilevynsä julkaisseen Uuden Fantasian paluu. Vain Uutta Fantasiaa varten kehiteltyjen taiteilijanimien taakse verhoutuvista suomalaisen rytmi- ja konemusiikin huippunimistä (Ercola, DJPP, Vilunki Viljakainen) koostuvan bändin musiikki on runsaasti sovitettua, ilmavaa ja kaunista konepoppia.

Päivän kovin: 19:00 Owen Pallett (Voimala)
Viime vuonna Owen Pallett esiintyi Flow’ssa Final Fantasy -nimellä. Sen keikan missasin. Tänä keväänä näin kanadalaisen Pallettin Primaverassa Rockdelux-lavalla, joka toimii samalla istumakonserttiperiaatteella kuin Voimalakin. Keikka oli alusta loppuun euforiaa. Pallett esiintyy viulun ja loop-pedaalien kanssa ja rakentaa yksinään tai tarvittaessa apuperkussionistin kanssa hätkähdyttäviä biisirakennelmia. Kuunnelkaa ensin vuoden upeimpiin biiseihin lukeutuva Lewis Takes off His Shirt, ja menkää sitten Voimalaan hullaantumaan ihanasta Owenista. Katumismahdollisuutta ei ole.

20:00 Junip (Teltta)
Alkuiltaa voi viettää vaikkapa Junipin seurassa. Bändin tuore debyyttilevy (kuuntele oivallinen Always-sinkku) on varsin tavanomaista folkpoppia, mutta silti se onnistuu koskettamaan monin verroin vaikkapa norjalaiskollegansa Kings of Conveniencen haaleuteen verrattuna. Syytä en osaa varmaksi sanoa, mutta epäilen José Gonzalezin kitarointia, joka on aina poikkeuksellinen ilo korvalle.

21:30 Omar Souleyman (Teltta)

Ennen illan pääbändejä teltassa esiintyvä syyrialainen Omar Souleyman näyttää ainakin Youtube-näytteiden pohjalta kurkistuksen arvoiselta. Syyrialaista kansanmusiikkia, virtuoottisia soittajia ja hullua tanssijytkettä. Ehdottomasti ainesta festivaalin yllärisuosikiksi.

22:00 M.I.A. (Päälava) / Beach House (Teltta)
Tämä aikataulupäällekkäisyys on anteeksiantamaton. Beach House oli toukokuussa Primaverassa täydellinen soundtrack lämpimään kesäyöhön, mutta liukenin esityksen puolivälissä katsomaan fanittamani kulttibändi Wiren tylsää keikkaa, kun ajattelin näkeväni Beach Housen kokonaisuudessaaan Flow’ssa. Kuinkas sitten kävikään. M.I.A.:n keikka on varmasti Tapaus ja briljantti disko riippumatta siitä, nouseeko lavalle sadoittain Helsinki-hipstereitä, kuten Briteissä viikonloppuna kävi. Musiikillisesti M.I.A.:ltä riittäisi melkeinpä pelkkien hittien ja niiden aiheuttaman tanssikiiman näkeminen, kun taas Beach House on varmasti kokonaisuudessaan euforiaa. Norway vai Born Free? Niinpä niin, mitähän tässä nyt tekisi.

01:50 Sleigh Bells (Telttaklubi)
Brooklynilaisduo Sleigh Bells on M.I.A.:n kaveribändi – kuten myös lauantai-iltana lavalle Major Lazerissa ja soolona nouseva Diplo sekä ennen Sleigh Bellsiä Telttaklubilla soittava Rye Rye. Illan M.I.A.:hin liittyvistä akteista Sleigh Bells on kuitenkin selvästi kiinnostavin jo siksi, että heidän uutuuslevynsä Treats kuulosti juuri siltä kuin M.I.A.:n Maya-uutukaisen olisi pitänyt. Rujoja soundeja, karmivaa kitarasäröä ja täydellistä hittipoppia. Tähän yödiskoon asti on pakko jaksaa.

SUNNUNTAI

14:30 Yona (Päälava)
Talvella debyyttinsä julkaissutta Yonaa ei voi ainakaan syyttää tunteen puuttumisesta, sillä jo levyllä hänen voimakas tulkintansa tuntuu jakaneen mielipiteet täysin. Taustalla soittava Liikkuvat Pilvet -orkesteri uhkuu taitavaa svengiä. Runotyttömeininkiä ehkä, mutta näin laadukas sellainen kelpaa sunnuntai-iltapäivän vietteeksi paremmin kuin hyvin.

Päivän kovin: 16:30 Ville Leinonen & Majakan soittokunta (Tiivistämö)
Näin Ville Leinosen ja Majakan soittokunnan keikan keväällä Tampere Film Festivalin yhteydessä. Tiesin, että luvassa on spektaakkeli, mutta olin silti äimistynyt ja tyrmistynyt esityksen briljanssista. Leinonen antautui täysin muun muassa chansonista ammentavan Majakanvartijan uni -teema-albuminsa vietäväksi, taustalla pyörivät hämmentävät videot ja lopputulos oli paras tänä vuonna toistaiseksi näkemistäni vajaasta sadasta keikasta. Flow on ainakin tämän hetkisen ohjelman mukaan viimeinen kerta, kun Leinonen esiintyy soittokuntineen, joten tähän tilaisuuteen kannattaa tarttua. Tästä ei taidepaska parane.

18:45 Girls (Teltta)
Kalifornialainen Girls teki yhden viime vuoden positiivisimmin yllättäneistä levyistä. Säröistä kitarapoppia soittavan bändin vaikutteista ilmiselvin on The Jesus and Mary Chain, mutta esimerkiksi upean Hellhole Ratrace -biisin huuruilun inspiraationa on ilmiselvästi ollut Spiritualized. Jälleen uskallan veikata Drums-jengin tykkäilevän. Girls on tosin täysin suvereeni biisinkirjoituksessa, mitä tulee edellä mainittuihin itärannikon kollegoihinsa.

20:45 The xx (Päälava)
Primaverassa The xx:n keikka oli pettymys, mutta se saattoi johtua turhan kovista odotuksista. Viime vuoden parhaan levyn jälkeen on kuitenkin helppo antaa lontoolaisille uusi yritys. Karismaattiseksi en lähde bändiä haukkumaan, mutta toivoisi noin kovalla biisimateriaalilla saavan aikaan tällä kertaa riittävän intensiivisen show’n.

22:15 Jónsi (Päälava)
Sunnuntai-illan päättävän Sigur Rós -solistin keväällä julkaistu debyyttisoolo oli odotuksiin nähden hieman laimea, mutta saa varmasti reilulti lisäpotkua livemuodosta. Varmaa on ainakin, että levyn massiivisimmat hetket kuten Animal Arithmetic ja Boy Lilikoi paukkuvat Suvilahden illassa henkeäsalpaavasti. Lisäkiinnostusta tuo vielä keikan visuaalinen puoli, johon on islantilaiseen tapaan panostettu kunnolla.

23:15 Caribou (Teltta)
Illan ehdoton kruunu ja päivän odotetuin keikka Leinosen ohessa on teltassa illan päättävä Caribou. Kanadalaisen Daniel V. Snaithin projekti on kolmella levyllään sekoittanut pop-psykedeliaa elektrosävyihin. Siinä missä Caribou barokkipoppasi vuoden 2007 Andorra-levyllään kuin happopäinen Arcade Fire, tämän vuoden Swim-albumilla se soittaa ”nestemäistä tanssimusiikkia”, kuten Snaith on itse täydellisesti kuvaillut. Bändin molemmista puolista saa tuntuman kuuntelemalla orgaanista osastoa edustavan Melody Dayn ja konepuolen ruhtinaallisen Odessan.